Sastojci
5 tikvica
3 jajeta
1.5 solja ribanog sira po zelji (solja 250 ml)
1/4 solje parmezana
1 solja krusnih mrvica
4 kasike brasna
1 mala kasika praska za pecivo
1 mala kasika soli
1/4 male kasike bibera
1 mala kasika bijelog luka u prahu
1 kasika luka u prahu
1 kasika sitno sjeckanog persuna
1 kasika suhog vlasca
5-6 kasika ulja
Priprema
1.
Tikvice izribati i staviti u cjediljku da se cijee desetak minuta.
Nakon desetak minuta rukama dobro ocijediti tikvice i staviti u zdjelu.
Dodati sve navedene sastojke i pomijesati da se sve sjedini.
2.
Tepsiju obloziti papirom za pecenje i premazati sa vrlo malo ulja.
3.
U jednu zdjelicu staviti malo hladne vode.
Od pripremljene smjese rukom vaditi zeljenu kolicinu smjese od prilike velicine jajeta,i uz pomoc pokvasenih ruku oblikovati kugle,staviti ih u tepsiju i spljostiti u oblik polpete.
4.
Kada je sva smjesa utrosena preko svake polpete poprskati malo ulja.
5.
Peci na 210 stepeni 35 minuta ili dok lijepo ne porumene.
EmoticonEmoticon