Sastojci
3 kg. oljustenih sljiva
3 kg. secera
1 veci limun
malo grancica rozetle
malo kreca
2 kesice vanilin secera
Priprema
1.
Malo kreca, tj.jednu manju soljicu od kafe razmutiti sa malo vode.Procediti ga u jednoj vecoj posudi i dodati vode toliko da imate dovoljno kada se spuste sljive da ih prekriju skroz.
2.
Ljustiti sljive, vaditi im kostice i stavljati tako u najlon kesu da ne bi pocrnele dok sve ne ocistite.Ociscene staviti u krecnu vodu da odstoje, ukoliko ima manje vode dodati da prekrije sljive. Za to vreme dok sljive stoje u krecu, spinovati secer.Povaditi sljive i dobro isprati pod mlazom vode.Ocedjene staviti da se kuvaju.Ne mesati ih vec samo protresti serpu.Pred kraj kuvanja dodati vanilu, isecen limun na kolutove i listove rozetle.Skuvano slatko prekriti vlaznom krpom.Sipati u tegle kada je dobro ohladjeno .
Posluživanje
Na isti nacin se kuva i slatko sa mrezgama oraha,samo trebaju sljive kojima se lepo vadi kostica.U tom slucaju orasi se stavljaju tek kada se isperu pod mlazom vode.
EmoticonEmoticon