petak, 12. kolovoza 2016.

DOMAĆI PEKMEZ OD ŠLJIVA BEZ ŠEĆERA I KONZERVANSA


Svestrani slatkiš koji se ranije jeo na više načina: direktno iz tegle (kašikom,
ili još češće prstom), namazan na parče hleba, na palačinke ili uz šufnudle. Pa
kao nadev za kiflice, salčiće, vanilice ili za rolat od običnog patišpanja.. Danas
ga i dalje jedem kašičicom iz tegle kada nemam nikakav slatkiš i ni malo me
ne grize savest jer je moj bez šećera, plus divno aromatičan. Inače sam ga
ranije kuvala na razne načine – klasično, sa šećerom, češće bez. Nekada sa
rumom, cimetom i karanfilićem, nekad klot. Probala sam sa čokoladom za
kuvanje – može da prođe, ali nisam oduševljena. Pekla sam ga i u rerni, dobar
je, al kad je vrućina nije praktično jer pečenje dugo traje i ugreje mi se
kuhinja… Poslednjih par godina ga kuvam po starinski, na šporetu i bez
šećera. Jedino “moderno” su dodati začini, mada može bez ijednog.. Samo
šljive i udri po mešanju… :)))

Sastojci

4 kg šljiva – neto! (očišćenih od
koštica)
po želji:
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
2-3 kašike ruma (ili rum šećera)

Priprema
1.Pekmez od šljiva spremam od kako živim van grada, jer u dvorištu imam tri drveta šljive
sorte stenlej. Više od dve decenije nisu prskane, pa nisu mnogo krupne. Ima i crvljivih,
ali su zato bezbedne da se jedu direktno sa drveta, neoprane. Jedne godine prerode (u
tom slučaju bude gomila punih tegli pekmeza), druge godine slabo rode, ali i tad ih ima
dovoljno za jelo i za nekoliko teglica pekmeza. Da se ima preko zime makar za
palačinke…
2. Oprane, osušene i od koštica očišćene šljive izručiti u duboku veliku šerpu (oko 5-6 l
zapremine) i staviti na ringlu uključenu na najjače da se kuvaju. U početku povremeno
promešati, dok masa samo “pućka”. Posle prvih desetak minuta mešati češće, dok masa
sasvim ne provri. Smanjiti jačinu vatre i nastaviti kuvanje uz stalno mešanje do željene
gustine (od momenta kad provri, kuvati od prilike još jedan sat). Pred kraj kuvanja po
želji dodati začine i rum.
3. Spremiti oprane i suve tegle sa metalnim poklopcem koji se šrafi. Ja ih ne grejem!
Sipati pekmez kašikom do vrha tegle, dobro zašrafiti i ređati na pleh. Napunjene tegle
staviti u rernu zagrejanu na 100°C i ostaviti oko jedan sat da se pekmez pasterizuje.
Isključiti rernu i ne vaditi tegle dok se skroz ne ohlade, što traje desetak sati…Od ove
količine ja dobijem 5 tegli pekmeza po 580 ml.
4. Odložiti ih na suvo i tamno mesto. Ja ih čuvam u kartonskim kutijama sa pregradama
(može od litarskih flaširanih pića, stanu 24 tegle sa slike, u 12 pregrada po dve). Ovako
spremljen pekmez može da stoji godinama i da se ne pokvari. Meni uglavnom ne dočeka
sledeću sezonu jer se pojede, ali sam jednom zaboravila na par teglica i posle dve
godine pekmez je bio kao tek napravljen.
5. Pošto pekmez u toku kuvanja hoće da prska (pogotovo dok se kuva na jakoj vatri),
obavezno zaštititi ruke! Kod mene su to duži rukavi i silikonske rukavice kupljene u
kineskoj radnji, koje su mi skoro do laktova. Mešam naizmenično desnom, pa levom
rukom – nisam badava učila dirigovanje :))) I da.. pekmez je definitivno najbolji sa
palačinkama!!!
www.coolinarika.com


EmoticonEmoticon