ili još češće prstom), namazan na parče hleba, na palačinke ili uz šufnudle. Pa
kao nadev za kiflice, salčiće, vanilice ili za rolat od običnog patišpanja.. Danas
ga i dalje jedem kašičicom iz tegle kada nemam nikakav slatkiš i ni malo me
ne grize savest jer je moj bez šećera, plus divno aromatičan. Inače sam ga
ranije kuvala na razne načine – klasično, sa šećerom, češće bez. Nekada sa
rumom, cimetom i karanfilićem, nekad klot. Probala sam sa čokoladom za
kuvanje – može da prođe, ali nisam oduševljena. Pekla sam ga i u rerni, dobar
je, al kad je vrućina nije praktično jer pečenje dugo traje i ugreje mi se
kuhinja… Poslednjih par godina ga kuvam po starinski, na šporetu i bez
šećera. Jedino “moderno” su dodati začini, mada može bez ijednog.. Samo
šljive i udri po mešanju… :)))
Sastojci
4 kg šljiva – neto! (očišćenih od
koštica)
po želji:
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
2-3 kašike ruma (ili rum šećera)
Priprema
1.Pekmez od šljiva spremam od kako živim van grada, jer u dvorištu imam tri drveta šljive
sorte stenlej. Više od dve decenije nisu prskane, pa nisu mnogo krupne. Ima i crvljivih,
ali su zato bezbedne da se jedu direktno sa drveta, neoprane. Jedne godine prerode (u
tom slučaju bude gomila punih tegli pekmeza), druge godine slabo rode, ali i tad ih ima
dovoljno za jelo i za nekoliko teglica pekmeza. Da se ima preko zime makar za
palačinke…
2. Oprane, osušene i od koštica očišćene šljive izručiti u duboku veliku šerpu (oko 5-6 l
zapremine) i staviti na ringlu uključenu na najjače da se kuvaju. U početku povremeno
promešati, dok masa samo “pućka”. Posle prvih desetak minuta mešati češće, dok masa
sasvim ne provri. Smanjiti jačinu vatre i nastaviti kuvanje uz stalno mešanje do željene
gustine (od momenta kad provri, kuvati od prilike još jedan sat). Pred kraj kuvanja po
želji dodati začine i rum.
3. Spremiti oprane i suve tegle sa metalnim poklopcem koji se šrafi. Ja ih ne grejem!
Sipati pekmez kašikom do vrha tegle, dobro zašrafiti i ređati na pleh. Napunjene tegle
staviti u rernu zagrejanu na 100°C i ostaviti oko jedan sat da se pekmez pasterizuje.
Isključiti rernu i ne vaditi tegle dok se skroz ne ohlade, što traje desetak sati…Od ove
količine ja dobijem 5 tegli pekmeza po 580 ml.
4. Odložiti ih na suvo i tamno mesto. Ja ih čuvam u kartonskim kutijama sa pregradama
(može od litarskih flaširanih pića, stanu 24 tegle sa slike, u 12 pregrada po dve). Ovako
spremljen pekmez može da stoji godinama i da se ne pokvari. Meni uglavnom ne dočeka
sledeću sezonu jer se pojede, ali sam jednom zaboravila na par teglica i posle dve
godine pekmez je bio kao tek napravljen.
5. Pošto pekmez u toku kuvanja hoće da prska (pogotovo dok se kuva na jakoj vatri),
obavezno zaštititi ruke! Kod mene su to duži rukavi i silikonske rukavice kupljene u
kineskoj radnji, koje su mi skoro do laktova. Mešam naizmenično desnom, pa levom
rukom – nisam badava učila dirigovanje :))) I da.. pekmez je definitivno najbolji sa
palačinkama!!!
www.coolinarika.com
EmoticonEmoticon