subota, 27. kolovoza 2016.

PREDIVAN KOLAČ KOJI ĆETE SPREMITI BEZ PO MUKE I TO ZA SAMO 20 MINUTA!

Savršen desert kojeg jako volim i ljeti i zimi…jednostavan za pripremit, a recept se razlikuje od drugih što su ovdje termički obrađena žumanjca i bjelanjca, znači nema straha od sirovih jaja


Sastojci
4 jaja
150 g šećera
2 vanili šećera
1 rum šećer (ako nemate stavite 2 žlice ruma)
1 l slatkog vrhnja
Griljaž
250g šećera
250g cijelih poprženih badema

Priprema

Recept ću vam napisat redosljedom kako sam ga ja pravila.
1. Najprije napravite griljaž.
Stavite na vatru 250g šećera i ostavite da se skroz otopi, dodajte 250g badema (koje ste prije popržili ili na tavi ili u pećnici) i dobro promiješajte i izlijte na tepsiju s masnim papirom i ostavite da se SKROZ ohladi.
Hladno sameljite u multi praktiku ili stucite u mužaru.
2. ulupajte vrhnje u šlag.
3. Žumanjke, 50g šećera, 2 vanilije i rum šećer ručno, pjenjačom, mutite nad parom, dok smjesa ne postane kremasta i dok se šećer ne otopi (4-5 minuta). Uklonite s pare, preselite ih u veeeeliku zdjelu i dalje pripremajte bjelanjke al žumanjke svako malo promiješajte.
4. Za pripremu bjelanjaka morali bi imat termometar.
Bjelanjke mutit ručno na pari nekoliko sekundi, dodat 100g šećera i uz stalno miješanje zagrijavat do 65°C…maknite s pare i mikserom izmutit dok se ne zgusne (nekih 5-10min.).
5. Žumanjcima najprije dodajte šlag od slatkog vrhnja i griljaž, ručno sve dobro izmješajte i lagano dodat bjelanjca.
6. Ja sam semifreddo preselila u kalup koji sam obložila plastičnom folijom (trebala su mi dva ovakva kalupa) i ostavite ga preko noći da se stisne.
Prelijte ga s karamelom….
….ili čokoladom


EmoticonEmoticon