ponedjeljak, 15. veljače 2016.

OPERITE RAZLIČITE PODNE POVRŠINE UZ JEDNOSTAVNE TRIKOVE BEZ PO MUKE!

Nema potrebe da “ogulite” koljena i polomite četke ribajući pod! Bez obzira da li je vaš pod od laminata ili su u pitanju pločice, linoleum ili parket, imamo najlakše i najbezbjednije rješenje za njegovo održavanje.



Laminat

Vaš laminat može ličiti na drvene daske ili pločice od kamena, ali ga i dalje trebate održavati kao laminat. Dobra vijest: veoma malo stvari će oštetiti pod od laminata. Na kraju, on je izgrađen od materijala otpornih na sunce i svjetlost kako bi održao dobar izgled (kao da je nov) dugi niz godina. Međutim, potrebno je da imate na umu da voda ne smije dospjeti ispod njega. Čistite ga vlažnom mop krpom (krpu namočite u vodu kojoj ste dodali par kapi tečnog deterdženta). I, na kraju, laminat nemojte nikada polirati. Ukoliko laminat izgleda oštećeno, najbolje je da ploču zamijenite.

 
Pluto

Isti kvalitet koji ovaj prirodni materijal čini tako lijepim – njegova poroznost – čini ga i veoma osjetljivim na oštećenja vodom. Obzirom na njihovu moć upijanja, većina podova od pluta je “zapečaćena”, ali i dalje treba biti oprezan. Kako biste spriječili nastanak oštećenja u vidu grebanja, češće ga usisavajte, a ukoliko se tečnost prospe po podu ODMAH je pokupite. Pod od pluta perite jednom sedmično. Nemojte koristiti komercijalna sredstva za čišćenje već napravite sledeće: u boci sa raspršivačem od jedne litre pomiješajte 60 ml alkoholnog sirćeta, jednu kap tečnog deterdženta za suđe te ostatak napunite toplom vodom. Prirodna kiselost sirćeta u kombinaciji sa deterdžentom eliminiše prljavštinu i dezinfikuje pod. Mješavinu nemojte tresti (stvoriće se sapunica). Pošpricajte po manjoj površini poda, prebrišite vlažnom mop krpom od mikrofibera i pređite na sledeći dio.


Parket i brodski pod

Parket, kao i brodski pod, obično ima jedan od sledeća dva završna sloja: poliuretan ili vosak. Niste sigurni šta je kod vas? Protrljajte prstom preko parketa i, ukoliko ostane mrlja, tada je riječ o vosku. Drvene podove čiji je završni sloj od uretana ili poliuretana najbolje je čistiti pomoću sledeće mješavine: u kantu vode dodajte 50 ml blagog tečnog sapuna te u dobijenu mješavinu namočite  mop krpu od mikrofibera koju ćete dobro iscijediti. Kada je riječ o podovima čiji je završni sloj od voska, najbolje je da ih redovno usisavate i čistite suhom mop krpom.


Bambus

Bambus se lako održava i veoma je lijep, ali u nekim slučajevima može biti i podložniji nastanku oštećenja (ogrebotina) u odnosu na parket ili brodski pod pa se prilikom njegovog čišćenja preporučuje dodatni oprez. Možete ga čistiti koristeći istu smjesu kao za čišćenje parketa: u kantu vode dodajte 50 ml blagog tečnog sapuna. Mop krpu namočite u dobijenu smjesu i dobro iscijedite te prebrišite pod. Nakon toga ga posušite koristeći suhu mikrofiber krpu.


Linoleum

Pravi linoleum pravi se od lanenog ulja, smole, krečnjaka, vlakana drveta i prašine pluta te se boji pomoću mineralnih pigmenata. Za njegovo čišćenje najbolje bi bilo da koristite sledeći rastvor: u boci sa raspršivačem pomiješajte toplu vodu i tek par kapi deterdženta za pranje suđa, a zatim pošpricajte po dijelu poda i prebrišite vlažnom mikrofiber krpom. Pod bi trebao gotovo odmah biti suh, ali ukoliko to nije slučaj, samo ga još jednom prebrišite suhom mikrofiber krpom.


Vinil

Za čišćenje podova od vinila najbolje je da koristite sledeću mješavinu: u boci sa raspršivačem pomiješajte toplu vodu, 50 ml alkoholnog sirćeta i par kapi deterdženta za suđe. Pošpiricajte po jednom dijelu poda, prebrišite mop krpom od mikrofibera i pređite na sledeći dio.

 
Prirodni kamen

Ukoliko imate pod od prirodnog kamena, izbjegavajte korištenje sirćeta, amonijaka i varikine (izbjeljivača) za njegovo čišćenje, jer ga pomenuto može oštetiti (čak i male količine). Umjesto toga, pod čistite koristeći pH neutralno sredstvo za čišćenje i mop krpu od mikrofibera (na taj način neće doći do negativne reakcije sa prirodnim mineralima koje pod od kamena sadrži).


Pločice

Kako biste najbolje očistili podne pločice, koristite bocu sa raspršivačem u kojoj ćete pomiješati toplu vodu, 50 ml alkoholnog sirćeta i par kapi deterdženta za suđe. Smjesu pošpricajte po jednom dijelu poda, prebrišite vlažnom mop krpom od mikrofibera i pređite na sledeći dio.
Izvor: minimagazin.info


EmoticonEmoticon