petak, 24. lipnja 2016.

TUČENI,MAKEDONSKI PINĐUR

Pod suncem Makedonije dozrijevaju najbolje paprike i rajčice u ovome dijelu svijeta, a taj izmučeni i vrijedan narod, pretvorio je te plodove u simfoniju okusa koju zovemo pinđur. Ovo jelo sprema svaka kuća u Makedoniji, kao makedonska snaha, morala sam naučiti kako se pravi tradicionalni makedonski pinđur (Пинџуp). Ovo jelo je specijalna delicija, ne samo to, ovo jelo je ikona… Na kraju pinđur je sve ono što svaka paprika i svaka rajčica jednom želi postati!
tučeni pinđur
Sastojci
potrebno:
1 kg rog zelene ili crvene paprike
2 dl (ili suncokretova) maslinova ulja
10 režnjeva češnjaka
70 dag rajčice
malo soli
po želji sjeckanog peršina

Priprema
1.
Paprike i rajčice se ispeku u pećnici.
2.
Кada se ohlade, oljuštite kožu i uklonite sve sjemenke.
3.
U drvenoj zdjeli, drvenim batom (ukoliko nemate specijalni drveni batić, dobro će doći i drvena strana bata za meso) se tuče sol i češnjak, te se tuče, dok se ne pretvori u kremu.
4.
Tada se dodaju jedna po jedna paprika, te se tuče drvenim batom dok se ne istuku sve paprike.
5.
Zatim se dodaju rajčice i tuku se dok se ne istuku i one. Dodajte ulje i promiješajte. (Ulje ja zagrijem i vrelo prelijevam po pinđuru)
6.
Gotov pinđur se posoli po ukusu i po želji se dodaje sjeckani peršin.
7.
Pinđur potom stavimo u sterilizirane tegle i čvrsto zatvorimo.
Posluživanje
Ovo divno jelo se služi kao meze uz slani feta sir, najbolje ovčji.
Odlično može poslužiti za poklon dragim ljudima. Za ljutu varijantu dodajem u pinđur cijele male ljute paprike, ponekad dodam i pečene ljute paprike.
Izvor: coolinarika.com   (Milicza)


EmoticonEmoticon