petak, 23. rujna 2016.

ZNACI I SIMPTOMI SINDROMA POLICISTIČNOG JAJNIKA. OBRATITE PAZNJU NA NJIH!


Sindrom poicističnog jajnika pogađa žene tokom njihovog reproduktivnig peridoa i rezultat je poremećaja hormona. Često, ali ne uvijek, ciste se formiraju tačno na jajnicima. Iako nisu štetne, mogu dovesti do poremećaja hormona koji uzrokuje produženi ili neredovni menstrualni ciklus, višak zraka, gojaznost i akne. Najvžnije, dijagnoza se treba rano postaviti kako ne bi dovela do dugoročnih komplikacija kao što su srčane bolesti ili dijabetes tipa 2.

Šta uzrokuje sindrom policističnog jajnika?

Prema klinici Mayo postoji nekoliko teorija:

* Slaba upala – žene se ovim sindromom imaju slabu upalu koja uzrokuje policističke jajnike koja proizvodi androgene;
* Nasljedstvo – može biti porodično, tako ako ga imaju vaša mama ili sestra, i vi imate veliku šansu da ga dobijete;
* Višak inzulina – ako imate previše inzulina to može pogoditi jajnie kroz povećanje proizvodnje androgena (muški hormoni) koji će ometati jajnike da ovuliraju redovno.

Koji su simptomi?

Simptomi počnu ubrzo nakon početka ciklua, ali se mogu razviti tokom kasnije reprodukcije. Postoje mnogi znaci, ali od osobe do osobe mogu se manifestirati na drugačiji način. Najgori je simptom gojaznosti. Morat ćete potražiti ove simptome:

– Višak dlaka na licu i tijelu – povećanje rasta dlaka može se pojaviti na leđima, stomaku, stopalima, grudima i bradi.
– Neredovni menstrualni ciklus – ovo je najčešći znak. Postoje neki slučajevi koji uključuju ciklus koji je trajao preko 35 dana, temperaturu, osam puta ciklusa godišnje, dugi ili teški ciklusi, ili nedostatak ciklusa mjesecima ili duže.
– Bubuljice – ovo stanje može uzrokovati masnu kožu, tako prištići mgu biti veoma duboi i bolni.
– Problem sa nivoom inzulina – višak inzulina ometa sposobnost jajnika da evoluiraju kako treba.
– Čudljivost – depresija i promjene raspoloženja.

Kako da ga liječite?

Liječenje ovog stanja je drugačije za svaku osobu. Doktori će vam reći da promijenite način života i da vježbate kako biste smršali. Možda će vam propisati antibejbi pilule kako bi vam pomogle da regulišete ciklus i smanjite proizvodnju endrogena.

Ako prepoznate neke od ovih simptoma morat ćete porazgovarati sa doktorom kako bi vam postavio dijagnozu i kako biste naučili na koji način da se najlakše borite sa ovim stanjem.


EmoticonEmoticon