petak, 1. travnja 2016.

JEDNOSTAVAN TRIK PROTIV ALERGIJSKO POLENSKE KIJAVICE (ALEGRIJSKOG RINITISA)

Mnogo ljudi se u u novije vrijeme susreće sa problemima alergija. Jedan od najčešćih oblika je alergijski rinitis ili polenska groznica koja uzrokuje konstantno curenje i upalu nosnice.

 Alergijski rinitis nastane kada udahnemo tvari iz zraka na koje smo alergični i koje u dodiru sa sluznicom nosnice izazivaju reakciju od koje se sluznice upale i stvaraju nam probleme.  Ovakva vrsta reakcije posebno je izražena u proljeće i dijelom u ljeto kada je veliki broj potencijalnih alergena u zraku usljed buđenja prirode i velike koncentracije polena različitog bilja.

Najćešći simptomi su:

-       svrbež u nosu

-       često kihanje

-       začepljen nos ili curenje nosa

-       bolno grlo

-       svrbež i curenje očiju

 
Pronašli smo jednostavan «trik» za sve one koji jako dobro znaju koliko im ovo problem predstavlja. Kako se reakcije najčešeće javljaju prilikom kretanja na otvorenom prostoru , odnosno mjestu gdje je puno alergena (prašina, polen i sl) potrebno je da prije izlaska na otvoreni prostor ili mjesto ispunjeno alergenima uzeti  štapića za uši koje je potrebno dobro natopiti jestivim uljem po vašem izboru (suncokretovo , maslinovo i sl) i zatim dobro namazati nozdrve iznutra. Neophodno  je da mali sloj ulja bude na svakom unutrašnjem dijelu nozdrve i dlačica u nosu koji vam je dostupan. Naravno ne pretjerujte sa guranjem štapića preduboko. Ako ćete se duže zadržavati u prirodi ponesite u nekoj zatvorenoj bočici još nekoliko štapića sa vatom i uljem te ukoliko morate čistiti nos ponovite odmah proceduru tako da tanki sloj jestivog ulja bude u nozdrvama. Na ovaj jednostavni način alergeni će se lijepiti za ulje koje će štititi nosnu sluznicu i burnu alergijsku reakciju koja se obično desi.
Kada se vratite u prostor bez alergena izduvajte nos a možete koristiti i otopinu morske ili slane vode za to. Na ovaj jednostavan način trebali biste biti u stanju prebroditi najgori dio godine odnosno dane kada imate najviše problema sa polenskom kijavicom bez upotrebe lijekova i hemijskih sredstava koja djeluju na posljedicu a ne zaustavljaju uzrok problema.  Probajte i podjelite sa nama rezultate.


EmoticonEmoticon