Jako fin, kremast i ukusan kolač
Sastojci
Za biskvit
8 kom bjelanaca
8 kašika šećera u prahu
8 kašika Glatkog brašna Podravka
1 kom Prašak za pecivo Docela
za preliti pečeni biskvit
1,5 dl hladnog mlijeka
za fil
7 dl mlijeka
8 kom žumanaca
5 kašika šećera
9 kašika brašna
1 kom Vanilin šećera Dolcela
200 g margarina
100 g šećera u prahu
2 dl slatke pavlake za šlag
još
2 kom šlaga u prahu
2 kom šlag kreme sa okusom vanilije ili sl. pavlake
po potrebi hladnog mlijeka
Priprema
1.
Odvojiti bjelanca od žumanaca pa ih umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer u prahu pa mutiti da se šećer istopi
2.
pomiješati brašno i prašak za pecivo pa polako, kašikom umiješati u umućena bjelanca, masa mora ostati čvrsta i vazdušasta
3.
smjesu sipati u pleh 35x35 cm. premazan uljem, i poravnati je
4.
peći na 180 C da blago porumeni 15-ak minuta
vruć biskvit preliti hladnim mlijekom i ostaviti da se ohladi
5.
Za kremu u malo hladnog mlijeka umutiti žumanca, sipati brašno i umutiti, dodati još mlijeka da smjesa bude rijetka. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati smjesu od žumanaca i brzo miješati dok se ne zgusne, ostaviti da se ohladi, povremeno promiješati
Umutiti slatku pavlaku i ostaviti sa strane, umutiti margarin i šećer u prahu, zatim umutiti ohlađenu kremu pa dodavati po malo u margarin i mutiti da se sve sjedini, dodati i umućenu slatku pavlaku pa mutiti da krema postane sjajna i glatka
6.
Ohlađen biskvit premazati kremom.
Umutiti šlag i šlag kremu sa mlijekom i premazati preko fila. po želji posuti kakaom
7.
Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći
EmoticonEmoticon