ponedjeljak, 14. ožujka 2016.

RECEPT ZA BUREK KAO IZ NAJBOLJE BUREGDŽINICE

 Uspjela i u namjeri da napravim pravi burek. Jeeeee :)

Sastojci 
Tijesto
350 gr brašno
1 jaje
3 gr soli
150 ml vode
50 ml ulja
Mesna masa
500 gr mljevene junetine
100 ml vruće vode

1 glavica crvenog luka
1 češanj bijelog luke
10 gr soli
3 gr papar

Priprema
Tijesto

1.
Pomješajte lagano sve ove sastojke i počnite da mijesite tijesto.
Dodajte u tijesto samo polovinu ulja a drugu polovinu ostavite za kraj.   Mijesite dvije do tri minute.
Ovoliko kora moze da vam bude dovoljno za 6 bureka.
Kada ste zamijesili tijesto dodajte malo ulja te umjesite tijesto u ulju.
2.
Razdvojite tijesto na 6 kuglica ili na 3 zavisno dali želite da razvlačite kora za 2 bureka odjednom ili sve posebno.

Stavite loptice tijesta na tanjir te pokrijte sa providnom folijom.
Ostavite da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi i sat vremena ili vise u frižideru.   Tjesto moze da vam stoji i preko noći u frižideru.
Mesna masa
1.
Pomješajte lagano sve sastojke za mesnu masu.
Bijeli luk mozete da izostavite ako ne volite njegov ukus.
Kada ste dobro pomješali ostavite u hladnjaku bar sat vremena.
Razvlačenje i posipanje
1.
Ja uvjek razvijam kore na pamučnom stoljnaku jer mi je tako lakše zamotati pitu ili burek.
Pospite stoljnak ili radnu površinu sa brašnom i odvojite jednu lopticu tijesta i počnite da razvijate na svoj način.
Ja razvijam uvjek na početku sa malom oklagijom i onda rukama ali vi mozete da radite po svojoj želji. Kada ste razvili samo malo možete početi izvlačiti sa rukama.
Ja razvijam po jednu koru jer mi je radni sto u kuhinji jako mali pa ako budem razvijala za dvije onda bi mi kore padale preko rubova stola.   Podjelite meso takođe na 6 dijelova ili više ako volite burek sa manje mesa i počnite da rasipate meso po kori.
Pospite sa malo ulja, dve do 3 kašike, zavisno koliko volite mastan burek te zamotajte kore lagano dižući stoljnak sa jedne i druge strane.
Odsjecite rubove ako su previše prazni te umotajte lagano burek.
2.
Stavite bureke u tepsiju te premažite sa malo ulja te ostavite na sobnoj temperaturi samo 10 minuta pre pečenja.
Zagrijte pećnicu na 250 stepeni i pecite burek 15 minuta zavisno od pećnice.
Pred kraj pospite burek sa  samo malo vruće vode u koju ste dodali samo kašikicu ili oko 8 maslaca.   Vratite u pećnicu na samo jednu minuto da se zapeče.

Izvor:coolinarka.com


EmoticonEmoticon