petak, 17. veljače 2017.

UPOZORENJE: NI SLUČAJNO NE PERITE SVJEŽU PILETINU PRIJE KUHANJA!!!


Oduvijek su nas učili da je čistoća pola zdravlja, da ne jedemo ništa što prije nismo temeljito oprali, da se čuvamo bakterija. Međutim, istraživanja su pokazala da ponekad pranjem možemo ugroziti ne samo svoje nego i zdravlje svojih najbližih.
Capture (1)
Ako ste dosad prali piletinu prije nego je termički obradite, nakon ovog teksta ćete vjerovatni odustati od toga. Bilo bi dobro da s tim upoznate i svoje prijatelje, možda nekome spasite i život.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da trebamo prestati prati svježu piletinu prije kuhanja, jer se na taj način šire potencijalno smrtonosne bakterije.

Gotovo polovica Britanaca ispire sirovu piletinu i ta praksa bi mogla biti uzrok trovanja hranom hiljada ljudi, kažu iz tamošnje Agencije za standarde hrane (FSA).

Istraživanje koje je provela FSA pokazalo je da većina kuhara smatra da će pranje vodom očistiti meso.

Zapravo, u procesu pranja piletine štetne bakterije Campylobacter se rasprše po radnoj površini i ostaloj kuhinjskoj opremi, a sve bakterije bi ionako bile uništene procesom kuhanja.

Campylobacter je odgovorna za većinu slučajeva trovanja hranom u Velikoj Britaniji, i štetno djeluje na 280.000 ljudi.

I kontaminirana piletina je opasna, a studije pokazuje da bakteriju možete ‘pokupiti’ uzimajući paket piletine u supermarketu.
Istraživanje je pokazalo da čak 44 posto kuhara pere piletinu prije pripreme. Više od trećine ispitanih smatra da će pranjem ukloniti bakterije, dok trećina smatra da će ispiranjem ukloniti nečistoće.

No, Agencija upozorava da pranje može raširiti zarazu ako se došli u kontakt s bakterijom campylobacter. Najčešći simptomi su bolovi u stomaku, proljev i povraćanje.

Može imati ozbiljne posljedice na djecu i osobe starije od 60 godina jer su zbog slabijeg imunološkog sistema više izloženi riziku trovanja hranom.

Simptomi trovanja hranom uzrokovanog bakterijom campylobacter se mogu javiti između dva i pet dana nakon dolaska u kontakt s bakterijom.


U najekstremnijim slučajevima, dehidracija može biti fatalna ako se ne tretira brzo, a također može doći do reaktivnog artritisa, sindroma iritabilnog crijeva i Guillain-Barre sindroma (teške bolesti koja utiče na nervni sistem).
Ne treba se paničiti nego imati na umu da se većina štetnih mikroba može uništiti kuhanjem.

Ann Edwards otrovala se hranom 1997. godine i još ima značajne zdravstvene probleme. Ona nije mogla kontrolisati mjehur, smršala je 13 kilograma, a onda joj je dijagnosticiran Guillan-Barre sindrom, zbog kojeg je paralizirana od prsa na dolje.

– Bila sam u bolnici sedam sedmica, pa čak i danas, 17 godina poslije, nemam osjećaja u nožnim prstima, oslanjam se na štap. To je najgora stvar koja mi se dogodila. Upozoravam svakoga ko dolazi u dodir s piletinom da bude oprezan.

Šta onda učiniti s piletinom? Jednostavno, pile treba raspakovati i staviti ga u pećnicu, savjetuju znanstvenici, jer jedino visokom temperaturom se mogu učinkovito uništiti bakterije.

Izvor: doznajemo.com/blog.neum-bih.com


EmoticonEmoticon