petak, 30. rujna 2016.

TIKVICE U MASLINOVOM ULJU - Kao salata uz dodatak bijelog luka ili uz sir i masline na špagetama ili..

  Ulje ne mora biti maslinovo može i obično ili pola-pola.


Sastojci

    2kg sasvim mladih tikvica
    so
    sirće(bijelo je najbolje)
    peršun
    vlasac
    biber u zrnu
    maslinovo ulje



Priprema

    1.

    Oprane tikvice uzdužno nasjeći na kriškice.Posoliti i ostaviti da odleže jedan sat.
    2.

    Pristaviti posoljeno sirće i vodu .Omjer je 3:1 u korist vode.Kada provri dodati tikvice.Kada opet provri kuhati 4 minute.Izvaditi tikvice i rasporediti ih na kuhinjsku krpu da se dobro osuše.
    3.

    Složiti ih u sterilizovane tegle, a između staviti nasjeckani peršun i malo vlasca .Dodati i koje zrno bibera.Uliti maslinovo ulje da tikvice budu potpuno pokrivene ,a sadržaj neka bude 1 cm ispod ivice tegle.Zatvoriti pa pasterizovati kao kompote-tegle od pola litre kuhati oko 15-20 minuta.Prokuhane tegle zamotati u deku i ostaviti da se hlade 24 sata.
    4.

    Napomena

    Ulje ne mora biti maslinovo može i obično ili pola-pola.
    5.

    Recept je iz Specijalnog izdanja tajne Kuhinje -Zimnica.

    

Posluživanje

Kao salata uz dodatak bijelog luka ili uz sir i masline na špagetama ili.....


EmoticonEmoticon