Ulje ne mora biti maslinovo može i obično ili pola-pola.
Sastojci
2kg sasvim mladih tikvica
so
sirće(bijelo je najbolje)
peršun
vlasac
biber u zrnu
maslinovo ulje
Priprema
1.
Oprane tikvice uzdužno nasjeći na kriškice.Posoliti i ostaviti da odleže jedan sat.
2.
Pristaviti posoljeno sirće i vodu .Omjer je 3:1 u korist vode.Kada provri dodati tikvice.Kada opet provri kuhati 4 minute.Izvaditi tikvice i rasporediti ih na kuhinjsku krpu da se dobro osuše.
3.
Složiti ih u sterilizovane tegle, a između staviti nasjeckani peršun i malo vlasca .Dodati i koje zrno bibera.Uliti maslinovo ulje da tikvice budu potpuno pokrivene ,a sadržaj neka bude 1 cm ispod ivice tegle.Zatvoriti pa pasterizovati kao kompote-tegle od pola litre kuhati oko 15-20 minuta.Prokuhane tegle zamotati u deku i ostaviti da se hlade 24 sata.
4.
Napomena
Ulje ne mora biti maslinovo može i obično ili pola-pola.
5.
Recept je iz Specijalnog izdanja tajne Kuhinje -Zimnica.
Posluživanje
Kao salata uz dodatak bijelog luka ili uz sir i masline na špagetama ili.....
EmoticonEmoticon