srijeda, 7. rujna 2016.

OD OVOG ŠARENOG TIJESTA MOŽETE PRIPREMITI RAZNE VRSTE UKUSNIH PECIVA..ZA NEKE PRIJEDLOGE VAM DONOSIMO RECEPTE..POGLEDAJTE!


Sastojci
1 mliječni namaz s povrćem od 150 gr
1 kremasti jogurt (Dukatos ili sl.) od 150 gr
150 gr rastopljenog maslaca
1 jaje
1 žlica ajvara
2 žlice suhog vlasca
peršuna i dr. svježih začina po želji i ukusu
mješavina gotovih začina (vegeta ili dr.)
prstohvat soli (ovisi koliko je bila slana mješavina got. začina)
1 žličica sode bikarbone ili prašak za pecivo
brašna koliko je potrebno da se miješanjem s gornjim sastojcima dobije srednje tvrdo
tijesto (cca 400 gr)

Priprema
1. Pomiješati u jednoličnu smjesu sve sastojke osim brašna, zatim postepeno dodavati
brašno i stalno miješati, najprije s kuhačom a zatim rukama. Brašna dadavati toliko,
koliko je potrebno da se dobije lijepo podatno tijesto koje se ne lijepi i lako se valja.
Može se staviti u frižider na 30 min da se odmori, ali i ne mora, provjereno i jedno i
drugo.
2. Kiflice sa slanim punjenjem: Razvaljati tijesto na 0,5 cm, a može i deblje volite li više
tijesta. Razrezati na trokutiće, puniti sirom i šunkom, zarolati, premazati žutanjkom i
peči 20-25 min na 200 C!

3. Loptice punjene povrćem: Na mješavini maslaca i maslinovog ulja kratko popržiti sitno
sjeckani luk i crvenu papriku i dodati na kockice isrezan patliđan i još malo dinstati.
Začiniti po ukusu mješavinom začina i ohladiti. Na manje krugove izvaljanog tijesta
debljine 0,5 cm staviti zlicu nadjeva, zamotati lopticu (kao knedle) staviti u kalup za
mafine i na površini škarama irezati 4 rupice (za izlazak pare), premazati žutanjkom i
peči 25-30 min na 180-190 C.

4. Pinkleci: Na razvaljano tijesto staviti nadjev od sira, vrhnja i jaja, (meni je ostalo file
od študle od sira) zamotati tijesto u mali paketić, zavezati lagano kuhinjskom špagom,
premazati žutanjkom i peči 20-25 min na 200 C.

5. Ružice s povrćem: Razvaljano tijesto premazati ohlađenim nadjevom: dinstani luk,
!
tanko naribani, crvena paprika, tikvica manja ili pola, i malo zelja na tanko naribano,
začinjeno s mješavinom začina. Zarolati kao štrudlu, rezati 2 -2,5 cm debele šnite i
stavljati u kalupe za mafine. Malo popraviti ružicu, razvuči, premazati žutanjkom i peči
na 200C 20-25 min.

6. Lažni soparnikiči: Razvaljano tijesto puniti svježom, opranom, ali osušenom blitvom
samo malo posoljenom i s par kapi maslinovog ulja. Naptaviti male valjčiće, kiflice ili
diskove, kao pravi soparnik. U toku pećenja pramazati kriškicom češnjaka i peči dok ne
porumene (20-25 min na 200C). Poljevanjem maslinovim uljem kod jela nije potrebno
jer je dosta masno tijesto, ali može tko hoće.

7. Zdjelice: Razvaljane krugove tijesta staviti u male posudice (ja sam uzela one za
rozatu) pažljivo ga oblikovati po posudici. Probušiti vilicom po dnu (da se ne napuhnu) i
staviti kuglu od smotane al. folije unutra prvih par minuta pečenja. Peči dok se lijepo
ne zarumene (nemojte čekati da se prepeku kao ove moje na slici) nekih 15 min
na 190-200C. Ohlađene puniti nekim umakom, ajvarom (moj slučaj sa slike), a ako
napravite veče i gustom juhom, npr. od vrganja

8. Štapići i spirale: Tijesta možete napraviti odmah duplu smjesu, jer bez problema stoji i
par dana u frižideru. Kad vam ostane još malo i ne znate šta bi s njim, štapići su uvijek
dobro došli za pivo i dobro društvo.

9. Košarice se mogu puniti francuskom salatom ili povrćem!

U svi ovim varijacijama recepata sa šarenim tijestom punjenja se mogu prilagoditi situaciji,
trenutnom sadržaju frižidera ili prema tome što tko voli, mesno, povrtno ili miješano!
Nadam se da sam vas inspirirala ovim receptima pa da će iz vaše kuhinje izaći bar još toliko
vrsta ovih krasnih jela.
www.coolinarika.com


EmoticonEmoticon