SASTOJCI
Sve što treba
pola kg kora za pite
400 gr špinata (smrznutog)
1 litar vode
2 velike kašike soli
1 i pol šolja kukuruznog griza(krupice) ili palente
7 kom jaja
1 šolja mineralne vode
pola šolje ulja
1 šolja jogurta
PRIPREMA
1.
Šolja kojom sam mjerila namirnice je od 2 dl … Majo evo ti ga 😀 😉 mjera ….
Ja sam sve smislila usput birajući namirnice, pa sam smrznut špinat stavila kuhati u vodi kojoj sam samo dodala sol. Od trenutka ključanja trebalo je nekih 15 minuta da se špinat otopi i da pređem na sljedeće sastojke.
2.
Dodala sam mu kukuruzno brašno polako miješajući da bi se fino spojilo bez grudvica. Neka malo kuha, ali pazite se balončića koji pršću i mogu vas opržiti.Skinuti s vatre i dodati mineralnu vodu, ulje i jogurt miješajući. Tako će se prije rashladiti.
3.
Jaja umutiti pjenasto i dodavati u njih smjesu od špinata i palente opet miješajući.
4.
Pleh četvrtasti nauljiti i slagati pitu tako da prvo stavite 2 lista, a onda po njima nadjev. Moje pakovanje kora imalo je 12 komada, a na svakih dva lista stavljala sam 4 kutlače( ne znam kako zovete ovo čudo za juhu- mislim da sam zapazila naziv zaimača ili tako nešto :)) nadjeva.
5.
Potrošite sav materijal. Gornje su kore koje treba malo poprskati mineralnom vodom i narezati onako kako planirate rezati gotovu pitu. To je potrebno kako se ne bi previše dizala pita na sredini pleha.
6.
Peći na 200 stupnjeva oko 30-35 minuta u već zagrijanoj pećnici. Neka dobije lijepu smećkastu boju.
Posluživanje
Rezati na kocke još vruću pitu i poslužiti sa mileramom i jogurtom. Odlično je za večeru, a može poslužiti i kao predjelo, hladno ili toplo sasvim svejedno.
http://www.coolinarika.com/
EmoticonEmoticon