Sastojci
Biskvit (kalup 24 cm):
90 g glatkog brašna
3 poravnate žličice praška za pecivo
prstohvat soli
30 g kakaa u prahu
1 jaje
60 ml ulja
70 g šećera+ 1 vanilin burbon šećer
100 g kiselog vrhnja
100 ml vruće vode
2 žličice nescafe gold kave
ribana korica 1 naranče
Krema:
100 g tamne čokolade 60-70% kakaa
100 ml soka od naranče(može i mlijeko)
20 g maslaca
300 ml vrhnja za šlag
Čokoladna glazura:
100g tamne čokolade
200 ml vrhnja za šlag
ribana korica naranče
I još:
15 kom jaffa keksa
đem od marelice
Priprema
1.
Za biskvit prosijte sve suhe sastojke,osim nescafe.
Napravite udubinu u sredini i uljevajte sve mokre sastojke osim vruće vode.
Sjedinite smjesu mikserom polako miksajući na najnižoj brzini.
U vrućoj vodi razmutite nescafe.
Dodajte u smjesu u tankom mlazu uz stalno miksanje na najnižoj brzini.
Ulijte u namašćen ili pek papirom obložen kalup.
Pecite na 180C-20 minuta.
Ostavite 5 minuta u ugašenoj pećnici.
Izvadite i ostavite 5 minuta u kalupu.
Izvadite iz kalupa i stavite u hladnjak na hlađenje.
Ohlađen biskvit okrenite tako da gornja strana kad se pekao bude dolje.
Premažite biskvit đemom od marelice.
2.
Za kremu u soku rastopite čokoladu na laganoj vatri uz miješanje.
Maknite sa vatre i u vruće dodajte maslac.
Ohladite na mlako.
U posudu za miksanje ulijte vrhnje za šlag.
Uz miksanje na najnižoj brzini uljevajte mlaku čokoladu u vrhnje u tankom mlazu.
Miksajte kratko da se čokolada i šlag povežu.
Dobit ćete laganu kremu.
Tanki sloj kreme premažite preko biskvita samo da izravnate podlogu na koju ćete slagati kekse.
Kekse kratko umaćite u mješavinu mlijeka i ruma.
Slažite ih tako da čokoladni dio okrenut prema dolje.
Premažite ostatkom kreme i stavite na hlađenje dok krema ne očvrsne.
3.
Kad se krema stisne prelijte kolač čokoladnom glazurom. Za glazuru u vrhnju rastopite čokoladu na laganoj vatri.
Sklonite sa vatre i po želji dodajte ribanu koricu naranče.
Prelijte glazuru po kremi.
Ja sam slagala kolač u obruču.
EmoticonEmoticon