Sastojci:
– 2 kg srednjih krastavaca
– 4 supene kašike soli
– mirođija
– veće parče starog hljeba
Priprema:
Krastavce dobro oprati, krajeve odseći i unakrst zasjeći sa obje strane ali ne skroz da ostanu cijele. Poredati krastavce u teglu, uspravno, po mogućnosti tijesno. Između njih utisnuti 3-4 grančice svježe mirođije i dodati 4 supene kašike soli i preliti vodom.
Na vrh staviti 2 parčeta starog hljeba. Na teglu staviti tanjirić i staviti u hladovinu, ali tako gdje ima i sunca tokom dana. Voda će se zamutiti, ali to je normalno.
Krastavci su gotovi kada izgube boju i u sredini i imaju prijatan miris. To je otprilike 4-5 dana, zavisi od toplote vazduha.
Kad su gotovi, izvaditi hljeb i mirođiju i baciti. Krastavce oprati u vodi, premjestiti ih u plastičnu kutiju sa poklopcem. Preko gaze ocijediti tečnost i preliti krastavce. Poklopiti i držati u frižideru.
Ovako pripremljeni krastavci mogu trajati oko dvije sedmice. A za to vrijeme se već može napraviti druga tura.
EmoticonEmoticon