Sastojci
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
ZA AGDU:
300 g šećera
200 ml vode
2 kriške limuna
Priprema
1.
Od pet jaja odvojiti žumance i bjelance. Bjelance umutiti u čvrst snijeg, a žumancima dodati šećer i dobro umutiti.
2.
Spojiti žumance i bjelance i izmiješati.
3.
U drugoj posudi promiješati brašno i prašak za pecivo. Muteći mikserom, postepeno dodavati brašno jajima.
4.
Smjesu izliti u nauljenu tepsiju veličine 20 x 35 cm.
5.
Peći na 180 stepeni dok patišpanja ne porumeni, oko 15 minuta.
6.
Kada je pečena, ostaviti da se malo ohladi i pripremiti agdu. U šerpi promiješati vodu i šećer, staviti da se kuha. Kada prokuha, urezati dvije kriške limuna i kuhati 10 minuta na laganoj temperaturi.
7.
Vrelu agdu polako i ravnomjerno sipati preko hladne patišpanje.
8.
Ostaviti oko 45 minuta da patišpanja lijepo upije agdu, pa rezati na kocke i posluživati.
EmoticonEmoticon