ponedjeljak, 3. listopada 2016.

GOTOV ZA 5 MINUTA: KREMASTI ČOKOLADNI MOUSE OD SAMO 2 SASTOJKA

Ovo je specijalni recept!!  I bez velike muke!


Sastojci
100 gr tamne čokolade (najbolje s 70% kakaoa)
voda

Priprema
1.
Čokoladu podijelite na kockice i stavite da se otopi na pari u vodenoj kupelji. Maknite je s vatre čim je otopljena.
2.
Dodajte 100 gr vode na 34 gr masnoće u čokoladi. Pogledajte omjer sastojaka na poleđini čokolade, pa potražite količinu masnoća (uglavnom se kreće između 34 i 40 gr). Ako nemate digitalnu vagu, zaokružite brojku. Moja čokolada je imala 34,6 gr masnoće, pa sam dodala 100 gr vode.
3.
Mutite mikserom na niskoj, eventualno srednjoj brzini, dok se ne stvori pjena, tj. mousse. Nemojte pretjerati s miksanjem, jer će se u suprotnom poput maslaca pretvoriti djelomično u tekućinu, djelomično u masne grumene. Meni je trebalo oko 8 minuta.
4.
Mousse možete odmah koristiti ili ga pohraniti u frižider (gdje će se malo stvrdnuti).
Posluživanje
Mousse neće biti sjajan poput onog s vrhnjem ili jajima, ali će zbog toga imati jednostavan savršen okus čokolade. Pogodan je i za one koji iz različitih razloga ne mogu jesti jaja i mlijeko.

SLANO PECIVO! DJECI ZA DORUČAK UVIJEK PRAVI IZBOR..


Sastojci:
250 g margarina,
200 ml mleka,
3 jajeta,
1 kašičica soli,
1 kesica praška za pecivo,
150 g rendanog kačkavalja,
600 g brašna,
50 g susama.

Način pripreme:
Umutiti margarin.
Dodati 2 jajeta, mleko, kačkavalj, so i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Umesiti testo i po potrebi dodati brašno.
Testo istanjiti na debljinu od 1 cm, premazati jajetom i posuti susamom.
Iseći na štapiće i poređati u posudu za pečenje.
Peći dok ne porumene na 200 ⁰C u prethodno zagrejanoj rerni.

OVAJ KOLAČ ME ODUŠEVIO KAO I SVE KOJI SU GA PROBALI..ZNAM DA ĆE I VAS..PROBAJTE!

Sastojci

tijesto
4 bjelanjka
15 dkg šećera
15 dkg oraha
2 žlice sitno sjeckanog oraha
krema
4 žutanjka
15 dkg šećera
2 žlice brašna
1 manji limun (sok i korica)
15 dkg maslaca
2 žlice mljevenih oraha

Priprema

Tijesto
1.
Zagrijati pečnicu na 180’C
2.
Bjelanjke polako miksati. Kada je napola tvrdo dodati šećer.
3.
Kada je skroz tvrdo polako umješati mljevene orahe.
4.
Dobivenu smjesu razvuči žlicom u protvan (38×24) namašćen i posut brašnom.
5.
Posipati sitno sjeckanim orasima. Peći na 180’C, 20tak minuta.
Krema
1.
Prvo dobro izmiksati šećer i žutanjke. Dodati brašno, sok i koricu limuna, ponovo miksati.
2.
Smjesu kuhati na pari (ili u teflonskoj posudi) da bude sasvim gusta.
3.
U ohlađenu dodati maslac i dobro izmiksati.
4.
Namazati na tijesto i po vrhu posipati mljevenim orasima.
5.
Držati u hladnjaku. Kod rezanja kolača po potrebi tankim nožem odvojiti tjesto od dna.

Izvor:http://www.coolinarika.com

KREM ROLAT

Sastojci

kora
2 belanca
200 g mlevenih oraha
50 g mlevenog keksa
200 g prah šećera
1 limun-kora
fil
2 kuvana žumanca
100 g margarina
100 g prah šećera

Priprema

1.
Belanca penasto umutiti u čvrst sneg, dodati mlevene orahe, mleveni keks, prah šećer i narendanu koricu limuna. Sve dobro izmešati. Ukoliko vam se učini da je masa mekana, dodajte još malo keksa kako bi se lakše oblikovala kora.
2.
Dasku obložite providnom folijom, posipite po njoj kristal šećer i izručite masu pa je oklagijom izravnajte na debljinu od oko 5-6 mm.
3.
Za fil penasto umutite kuvana žumanca, margarin i prah šećer. Ravnomerno namažite preko kore i uz pomoć folije umotajte rolat, lagano da vam ne bi pucao.
4.
Gotov rolat umotajte u foliju i tako uvijenog ga kotrljajte po radnoj ploči napred-nazad da se lepo oblikuje, pa ga ostavite da se dobro stegne pre sečenja. Najbolje bi bilo da vam odstoji dan-dva, ukoliko niste baš nestrpljivi, ali verujte, lepše se seče kada je dobro ohladjen i prosušen.

Izvor:http://www.coolinarika.com

KAKO OČISTITI KUHALO ZA VODU OD KAMENCA?!


Kada je električno kuhalo za vodu u pitanju, ono što je za njega potrebno uraditi s vremena na vreme je – očistiti ga od kamenca.

Najlakši i najefikasniji način za ovo je upravo uz upotrebu sirćeta! Možete koristiti bilo koju vrstu sirćeta, bilo alkoholno, jabukovo ili vinsko sirće. Pošto lako otapa kamenac, a nije štetno po zdravlje, sirće je idealan izbor za čišćenje svih površina na kojima se nahvatao kamenac.


Ono što je potrebno da uradite je sledeće:

1. U električno kuhalo za vodu sipajte sirće tako da prekrije celo metalno dno i dospite bar za još jedan prst. Možete sipati i celu šolju sirćeta jer ne može škoditi ni platici ni metalnom dnu.

2. Ostavite da tako odstoji bar 20-ak minuta. Za veće naslage kamenca, možete ostaviti da stoji i nekoliko sati.

3. Nakon ovoga, kuhalo dobro isperite vodim.

4. Postupak ponavljajte periodično (na svakih 10-ak korišćenja) kako bi vam kuhalo što duže koristilo.
Izvor: uspesnazena.com

POMIJEŠALA JE SAMO 2 SASTOJKA I DOBILA ČUDESNO SREDSTVO SA KOJIM JE RIJEŠILA VELIKI PROBLEM SA MITESERIMA!

Pogledajte kako preporoditi vaše lice i riješiti se najveće muke sa kojom se svi susrećemo. Sa ovom maskom mitiseri će postati prošlost.


Sastojci:

    želatin
    mlijeko

Priprema:

Stavite 1 kašiku želatina u posudu, a zatim dodajte 2 kašike mlijeka i promješati. Isperite lice a smjesu stavite u mikrovalnu na 15 sekundi. Staviti toplu smjesu na lice odmah kako bi se osigurala željena glatkoća.

Ostavite na vašem licu smjesu 15-tak minuta. Kada se osušila, počnite polako ljuštiti masku sa vašeg lica. Saperite lice toplom vodom. Rezultati su primjetni već nakon prvog tretmana.

ČOKOLADNA ROLADA! VRLO JEDNOSTAVAN RECEPT ZA ČOKOLADNU ROLADU.BRZO SE SPREMA I NEMA PUNO SASTOJAKA A IZUZETNO JE SOČNA I UKUSNA.VEĆ DANAS JE NAPRAVITE SVOJIM NAJMILIJIM!

Kolač koji je super za sve sezone i prigode,gotov za manje od sat vremena.djeci je jako,jako omiljen i preporuka s moje stane da je idealna  za rođendane.


Sastojci
za biskvit potrebno je:
5 jaja srednje veličine
7 žlica šećera u prahu
6 žlica pšeničnog glatkog brašna Podravka (za izradu tijesta)
5 žica ulja
5 žlica mlijeka
na vrh noža praška za pecivo
3 žlice kakao praha ili čokolade u prahu
za čokoladnu kremu potrebno je:
250ml. vrhnja za šlag
1 vanilin šećer Dolcela
3 mliječne čokolade

Priprema
1.
pjenasto umutite sastojke za biskvitno tijesto.
pleh obložite papirom za pečenje  i lagano ulijte biskvit,nožem razvucite i poravnajte površinu.
2.
biskvitnu koru pecite 10-15 minuta na temperaturi od 190 C.savijte koru zajedno s papirom za pečenje u vlažnu kuhinjsku krpu i prohladite.

3.
odmotajte i roladu napunite s čokoladnom kremom.spremite kremu na način da umutite vrhnje sa vanilin šećerom u prahu,zagrijavajte na pari,dodajte izlomljenu čokoladu,neka proključa ,toplom kremom nadjenite roladu i umotajte
4.
dobro ohladite i uživajte drugi dan.

Posluživanje
ukrasite cijelu roladu s kremom i pospite s rendanom bijelom čokoladom.
poslužite uz topli kapučino.

http://www.coolinarika.com/