subota, 13. veljače 2016.

KAJMAČNICA - TRADICIONALNA BOSANSKA POSLASTICA OD SAMO NEKOLIKO SASTOJAKA


Sastav:

  • 1 litar mlijeka
  • 1 šolja griza
  • 8 jaja
  • 1/2 kg kisele pavlake (ili domaćeg kamjaka)
  • 2 lista jufke

  Agda:
  • 1 kg šećera
  • 1/2 litra vode
Priprema:

Staviti mlijeko da kuha uz postepeno dodavanje griza. Kada se zgusne skinuti sa vatre i ohladiti. Umutiti jaja i pavlaku i sipati u griz. Sve dobro izmiksati da nema grudvica. Pomastiti tepsiju, staviti jednu jufku tako da prelazi rubove tepsije.
Sipati masu preko jufke. Prekiriti drugom jufkom i peći  na 200-220 stepeni. U međuvremenu skuhati agdu (sirup od vode i šećera) i vrelom agdom zaliti hladnu pitu. Kada je pita potpuno hladna, izrezati je na kocke.

Izvor: (doznajemo.com)..


EmoticonEmoticon