Oduševilo me to što se iz jednog tijesta pravi 5-8 pa i više vrsta keksa...Ovo je idealno za Božić kad se peče više vrsta keksi...-ali ko će čekati do Božića???Odmah sam ja to ispekla ...i drugi dan ih više nije bilo....To znači da su dobri ili????
osnovno tijesto(za oko 100 keksa)
50 dag maslaca
1 šalica šećera
4,5 šalica glatkoga brašna
2 praška za pecivo
nekoliko kapi ekstrata vanilije
6 v.ž kondenziranog mlijeka
dodaci
grožđice,bademi,lješnjaci,kukuruzne pahuljice,tamna i bijela čokolada,šarene mrvice,kokos,brusnice,kikiriki,razne arome i boje
PRIPREMA
Zamijesite tijesto od maslaca,brašna,šećera,praška za pecivo,ekstrata vanilije i kondenziranoga mlijeka.Ostavite na hladnome oko 15 minuta.Tijesto zatim podijelite na koliko dijelova želite-ova smjesa dovoljna je za oko 100 keksića.Meni je došlo 4 velika pleha od električne pećnice,a u svakom je bilo oko 25 komada.
Pripremite si dodatke koje želite....Od tijesta pravite male kuglice koje tada pritisnete rukom ili viljuškom da bi postale tanje i lakše se ispekle.Jedan dio keksa uvaljate u željene dodatke i taj dio okrenete prema gore kad ih stavljate u pleh.Prvi dio uvaljala sam u sjeckanu čokoladu i sjeckane bademe.
Drugi dio u šarene mrvice..
pa zatim u mješavinu grožđica i zdrobljenih kukuruznih pahuljica.U dio sam dodala kakao i sjekane lješnjake.Mogu se dodati brusnice i bijela čokolada.Pecite na 160 stupnjeva oko 15 minuta.Keksi mogu jako dugo stajati u zatvorenim kutijama za kekse.A tijesto se može i zamrznuti,pa ispeći svježi keksi.
POSLUZIVANJE
U kekse se može dodati sve što se poželi-koliko vrsta želite toliko različitih dodataka dodate;kakao,bijela čokolada,tamna čokolada,lješnjaci,bademi,orasi,nuttela,različite boje i arome...Mogu se ukrasiti čokoladom kad su pećeni.Kombinacija je bezbroj-vi odaberite svoju.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
EmoticonEmoticon