srijeda, 17. veljače 2016.

ŠARENI BUREK! DEFINITIVNO NAJDRAŽA PITA U MOJOJ OBITELJI!



Sastojci 
ZA TIJESTO:
500 g brašna
300 ml vode
2 čajne kašike soli
ZA PUNJENJE:
300 g krompira

300 g mljevenog mesa
1 mala glavica crvenog luka
malo ulja
biber
so
ZA ZALJEV:
250 ml vode
1 supena kašika ulja
1 čajna kašika soli

Priprema
1.
U posudu nasuti brašno, dodati so i promiješati. Sipajući mlaku vodu, zamijesiti fino tijesto.

2.
Tijesto ostaviti da stoji 5 minuta, pa ga opet malo premijesiti. ( Ovo nekad radim i dva puta, jer tijesto bude puno, puno ljepše. )

3.
Tijesto podijeliti na tri loptice, pa ih sasvim malo razvući oklagijom. Odozgo ih blago nauljiti, pokriti krpom, te ostaviti na toplom mjestu oko 30 minuta.

4.
U međuvremenu, spremiti smjesu za punjenje jufki. Krompir oguliti i narezati na kockice. Luk isjeckati što sitnije. Krompiru i luku dodati meso, posoliti, pobiberiti, dodati malo ulja i dobro promiješati.

( Ja uvijek probam ovu smjesu da vidim je li dovoljno slana. )

5.
Obje ruke podvući pod kolut tijesta i nježno razvući u zraku, premiještajući ga do stola.

6.
Spustiti kolut na pamučni stoljnjak i polako razvlačiti.

7.
Po razvučenom tijestu rasporediti smjesu, te pomoću stoljnjaka zarolati jufku.

8.
Postupak ponoviti sa sve tri jufke, redajući ih ukrug u nauljenu tepsiju.

9.
Smotanu pitu malo poprskati uljem i staviti da se peče na 250 stepeni.

10.
Čim blago porumeni, temperaturu smanjiti na 180 stepeni i peći dok se fino ne zarumeni; otprilike 30 minuta.
( Pitu najčešće pečem oko 20 minuta na 250 stepeni, jer tada bude reš i hrskava - pa ako volite, probajte. )

11.
Pet minuta prije kraja, prokuhati nauljenu i posoljenu vodu. Čim prokuha, preliti pitu i vratiti je u rernu još dvije, tri minute, da fino upije zaljev.

Posluživanje
Uz pavlaku i čašu jogurta, nećete ustati dok ne savladate čitavu pitu.

http://www.coolinarika.com/


EmoticonEmoticon