srijeda, 10. veljače 2016.

DUPLO KREMASTA ČOKOLADNA TORTA BEZ MARGARINA

Ideja za ovu tortu nastala je ljetos,povodom jednog rođendana u obitelji. i kako mi je već otprije bilo poznato da slavljenik kolač neće ni okusiti ako sadrži i trunku margarina,taj sastojak je u potpunosti izostavljen,a torta je ispala punog okusa,zanimljivog izgleda,i što je najvažnije nije preteška,pa će gosti moći bez problema pojesti i repete koje će sigurno tražiti :D

Sastojci
TAMNI BISKVIT:
3 bjelanjka
prstohvat soli
100g. šećera
50ml. tekućeg jogurta
1 rum šećer
60g. brašna

2 pune žlice kakaa
1 žličica praška za pecivo
SVIJETLI BISKVIT:
3 bjelanjka
prstohvat soli
100g. šećera
50ml. tekućeg jogurta
1 vanilin šećer ili bourbon vanilija šećer
80g. brašna
1 žličica praška za pecivo
PRELJEV ZA BISKVITE:
200ml. mlijeka
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 žlica ruma
OSNOVNA KREMA:
1,2l mlijeka
180g. šećera
2 pudinga od vanilije (80g.)
100g. gustina
6 žumanjaka - 1 vanilin šećer
+ ZA TAMNU KREMU:
100g. tamne čokolade
malo ruma
150ml. slatkog vrhnja
+ZA SVIJETLU KREMU
100g. bijele čokolade
po želji malo arome vanilije(ja nisam koristilia)
150ml. slatkog vrhnja

Priprema
1.
TAMNI BISKVIT:
Istucite bjelanjke sa prstohvatom soli u čvrst snijeg,postepeno dodavajući šećer. dodajte rum šećer i jogurt,i lagano promiješajte. u dobivenu smjesu prosijte brašno s kakaom i praškom za pecivo. opet promiješajte pjenjačom,pa izlijte smjesu u kalup za tortu promjera 26cm. čije ste dno obložili papirom za pečenje.
razmažite smjesu žlicom i udarite nekoliko puta od radnu podlogu da se smjesa izravna.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C,10min.ili manje,svakako provjerite čačkalicom.
2.
SVIJETLI BISKVIT:
Pripremite na isti način kao tamni,s tim da umjesto rum šećera ide vanilin šećer,a kakao izostavljate. biskvite ostavite da se hlade dok pripremate kremu.
3.
OSNOVNA KREMA:

1l.mlijeka stavite kuhati na umjerenu vatru,a u preostala 2dl.prvo dodajte žumanjke i dobro sjedinite s mlijekom. zatim puding,gustin,šećer i vanilin šećer. dobro promiješajte. nekoliko žlica vrelog mlijeka dodajte u žutu smjesu miješajući,zatim maknite mlijeko s vatre i u tankom mlazu ulijte žutu smjesu također mješajući.
Sve skupa vratite kuhati,i miješajte dok ne dobijete gustu kremu.
4.
Vruću kremu odmah podijelite na dvije jednake polovice.
-TAMNA KREMA- u prvu polovicu dodajte 100g.tamne čokolade,i malo ruma.promješajte da se čokolada otopi.
-SVIJETLA KREMA- u drugu polovicu osnovne kreme dodajte 100g.bijele čokolade,i ako želite malo arome vanilije.
5.
Kada se kreme u potpunosti ohlade,u svaku umiješajte po 150ml.slatkog vrhnja koje ste umutili u čvrst šlag sa šlag fix-om.
6.
ZA PRELJEV ugrijte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. kad se šećeri otope,dodajte žlicu ruma,i ravnomjerno rasporedite preljev po oba biskvita.
7.
SLAGANJE TORTE: Na tacnu stavite tamni biskvit,i oko njega obruč. premažite biskvit svijetlom kremom.preko nje premažite tamnu kremu,i na kraju ide bijeli biskvit.
A možete i obrnuto ( http://www.coolinarika.com/slika/1194995/)
8.
Nakon nekoliko sati u hladnjaku možete skinuti obruč i dekorirati tortu,a najbolje ju je načeti tek sutra :)
Posluživanje
Poslije dobrog ručka,uz šalicu kave i ugodne razgovore :)))
Izvor: coolinarika.com   (starfish)


EmoticonEmoticon