Biskvit
20 dag maslaca sobne temperature
30 dag secera u prahu
20 dag glatkog brasna
20 dag cokolade za kuhanje
1 prasak za pecivo
8 kom jaja
Fil
450 gr pekmeza od marelice
sok od 1 limuna
Glazura od cokolade
200 gr cokolade za kuhanje
4 zlice kiselog vrhnja
Priprema
1.
Rastopiti cokoladu na pari. Maslac pjenasto umutiti i u njega dodati rastopljenu cokoladu za kuhanje i nastaviti miksati, potom dodavati jedan po jedan zutanjak i 15 dag secera u prahu. Dobro izraditi.
2. U posebnoj posudi cvrsto izraditi bjelanjke, pa postupno dodavati 15 dag secera u prahu i miksati.
3. Lagano sljubiti prvu smjesu sa bjelanjcima, pa umijesati brasno i prasak za pecivo. U namasceni i pobrasnjeni protvan – ja koristim okrugli sa mehanizmom za otvaranje- sipati biskvit, te peci na 170 stupnjeva 60 – 70 minuta.
4. Pekmez zagrijavati na laganoj vatri uz dodatak soka od jednog limuna dok ne dobijete lijepu tekucu smjesu. Smjesu procijedite kroz sito i biti ce vam fina i glatka!!
5. Ohladjeni biskvit prerezati, tako da dobijete 3 kore. Svaku koru premazati pekmezom. Sav pekmez sto vam ostane premazite po i oko torte.
6. Zagrijavajte cokoladu za kuhanje i 4 zlice kiselog vrhnja ili milerama koju ste prije dobro izmijesali zlicom da ne bude grudica. Glazuru premazite preko cijele torte i uzivajte!
2.
Pecenu tortu ostavite 2 - 3 minute samo da se malo prohladi na sobnoj temp. pa onda tortu zajedno sa kalupom okrenite na tanjur oblozen papirom i ostavite tako da se ohladi. Ovako cete dobiti savrseno ravan biskvit.
3.
Napomena:
zbog toga sta je nekima torta bila prevelika za kalup 26 cm, pa curila dok se pekla molim vas pecite u vecem kalupu 28 - 30 cm!
Posluživanje
Najbolje je tortu pripremiti dan ranije da se biskvit lijepo natopi.
EmoticonEmoticon