testo
300 gr brašna
1 kašika šećera
15 gr svežeg kvasca
50 gr putera
1,5 dcl vode
kuvanje
voda
3 kašike šećera
malo soli
premazivanje
1 kom žumance
susam
so
Priprema
1.
Pomešajte toplu vodu, kvasac,šećer i kašiku brašna. Ostavite da nadođe. Dobro promešati pa u činiju sipati ostalo brašno, razmekšalih 30 gr putera, so, i nadošli kvasac. Umesite testo. Namažite činiju puterom, dobro protresite testo više puta kako bi se testo podjednako namastilo. Pokrijte ga i ostavite na toplom da naraste oko 1 sat.
2.
Na kratko premesite testo i ostavite da odstoji još 15 min. Zatim ga podelite na 8 manjih loptica od kojih će te formirati đevreke. Kažiprst će te prvo staviti u brašno, a onda njime napraviti rupu u sredini loptice koju ste formirali od testa, pa čete je potom malo proširiti. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite ih još 15 min.
3.
Sipajte vodu u dublji tiganj ili šerpu, dodajte šečer i malo soli. Kuvajte đevreke po tri minuta sa svake strane. Procedite ih rupičastom kašikom i poređajte na pleh koji ste namazali puterom. Premažite žumancetom i pospite susamom. Na dno rerne stavite posudu sa vodom i pecite na 180 stepeni oko 20-25 min, a zatim pojačajte na 230 stepeni i pecite još 5 min.
Posluživanje
U rernu sam stavila onu šerpu sa vodom u kojoj su se đevreci kuvali, samo sam dodala još malo vode. Poslužite ih po želji uz sveži krem sir, kajmak, suvi vrat, kulen/ovo je za BikiNL2007/, šta imate u kući
EmoticonEmoticon