srijeda, 4. siječnja 2017.

PREDIVNA ČOKOLADNA SALAMICA

Ovo je jedan stari recept becke skole poslasticarstva i jedan od kolaca kojima nas je baba umela povremeno obradovati a da za to nije bilo nekog ozbiljnijeg povoda (porodicnog slavlja kada su se obicno pravili ovi finiji kolaci).  Jako ukusan i bogat kolac koji deca obozavaju, neizostavan i dalje na nasim proslavama a kod mene i cesce jer ga moj sin mnogo voli

Sastojci

    Za cokoladnu masu
    150 gr putera (70+80)
    100 gr Šećera u prahu
    1 kom jaje
    150 gr cokolade za kuvanje 40% kakao
    1 sup.kasika ruma
    Suvi sastojci
    50 gr keksa sa puterom (Pettit beure)
    50 gr pecenih oraha i lesnika mesano
    50 gr zele bombona
    100 gr suvog ili kandiranog voca
    Za oblaganje salame
    oko 30 gr cokolade u prahu (kakao ili prah secer)



Priprema

    1.

    Ispecite orahe i lesnike i jos vruce stavite u krpu, istrljajte ih da im sto vise otpadnu ljuske a kad se ohlade isecite ih nozem na komade kao na slici.u kolazu.

    Ako vam je voce previse suvo namocite ga u vrucu vodu nekih 10 minuta a zatim dobro ocedite i isecite na sitne komade. Od suvog voca ja stavljam, suvo grozdje, sljive, kajsije, brusnice, arancine i pomelo (u raznim kombinacijama) a vi stavite ono sto volite i imate.

    Keks isecite nozem na komade od 0.5-1 cm i sa sve mrvicama koje nastanu pri secenju kasnije dodajte u cokoladnu masu.

    Zele bombone (ne stavljam zelene jer u neke stavljaju mentol)  isecite kao i suvo voce.

    Ako stavljate samo zele bombone obavezno vlaznom rukom poskidajte visak secera sa njih jer vam se moze desiti da vam salamica bude preslatka a ako zelite to mozete uraditi i sa ovih obaveznih 50 gr.
    2.

    U posudu za kuvanje na pari (ja je nemam pa stavim manju serpu sa duplim dnom u onu za broj vecu od nje u kojoj vri voda) stavite 70 gr omeksalog putera, 100 gr secera u prahu i jedno jaje pa pocnite da mesate zicom za mucenje da se sve lepo sjedini a zatim kako voda pocne da vri sve brze i brze (traje oko 5 minuta) a kad masa pocne da se zgusnjava i zica ostavlja vidljiv trag za sobom koji se polako zatvara, skinite posudu u kojoj ste kuvali i ubacite 150 grama predhodno otopljene cokolade i nastavite da mesate jos par minuta.

    Masa koja se kuva na pari ne sme da provri a minut pred kraj kuvanja na pari temperatura mase je oko 80 c pa  ste jaje dovoljno termicki obradili.

    
    3.

    Kad vam se krem kuvan na pari ohladio dodajte mu 80 gr predhodno penasto umucenog putera (miksajte ga toliko dok mu se masa ne udupla i postane penast) i sve zajedno dobro izmesajte.

    U tu masu dodajte jednu supenu kasiku ruma ( ili po vasem ukusu) i sve naseckane suve sastojke. Dobro izmesajte i prerucite na providnu foliju i oblikujte salamu, cvrsto joj vezite krajeve (ja stavim one metalne zicice sto pakuju uz kese za zamrzivac) i stavite je u frizider. Radi lepseg oblika ja je par puta na svakih 10 minuta okrenem i dodatno oblikujem.

    Kad se salama dovoljno ohladila izvadite je iz plasticne folije i natapkajte je cokoladom u prahu koja se pokazala kao najbolja, pravi finu koricu, ne otpada i ne prlja ruke. Kao zamena odlicno ce posluziti kakao prah, secer u prahu ili sitno strugana cokolada, zavite je u belu hartiju u seckajte po potrebi.
    4.

    Na tacni sa sitnim kolacima se vidi kako salamica izgleda sa koricom od cokolade u prahu a na naslovnoj slici je sa kakao-prahom.
    5.

    Salamicu mozete praviti i u troglastom kalupu ili u kalupu za srneca ledja kad se radi dupla mera, koje predhodno treba da oblozite plasticnom folijom.

     Salamica se lako sece, ne kruni se i ne raspada zahvaljujuci jajetu ukuvanom na pari, pa je mozete seci na jako tanke kriske.




EmoticonEmoticon