utorak, 17. siječnja 2017.

ŽERBO ROLAT


Sastojci
    za kore
    350g brasna
    100g margarina
    100g secera
    1 vanil secer
    1/2(25g) svezeg kvasca
    2dcl toplog mleka
    1 jaje
za fil
    150g mlevenih oraha
    150g secera
    oko 300g dzema (kajsije,sljive,smokve..) 
preliv
    100g cokolade
    3kasike secera
    3kasike vode
    30g margarina

Priprema

    1.

    Za testo:

    U malo toplog mleka razmutiti kvasac i malko  brasna,ostaviti.

    Za to vreme u plasticnu ciniju sipati brasno,dodati jaje,mesati varjacom,secer,vanil secer i otopljeni margarin,zatim kvasac sa mlekom i ostatak mleka.

    Umesiti mekano testo.

    Po potrebi dodati malko brasna da se ne lepi.


    Podeliti na 3 jufkice i svaku razviti na pravougaonik sto tanji(ali nemojte ni da se providi testo) :D
    2.

    U  posudu staviti mlevene orahe,secer i dzem dodavati dzematoliko da dobijete fil koji ce fino da se maze na testo,da ne bude ni jakogust ni redak.

    Sa spatulom mazati fil na svaku koru i umotati u rolat.


    staviti u pleh oblozen pek papirom i peci na 170c oko 15 min.

    Treba malo da porumeni.
    3.

    Za preliv:

    ja sve topim u mikrotalčasnoj a vi mozete na tihoj vatri,ne na pari.

    Staviti u odgovarajucu posudu cokoladu,vodu,secer i margarin na tihoj vatri mesati dok se sve ne otopi i ne postane sjajno.

    Ako topite u mikrotalasnoj otvarati na svakih 10 sec. i promesati.


    preliti ohladjen rolat.

    Najbolje je kad prenoci pa sutradan seci na snite ,


EmoticonEmoticon