Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom. Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.
8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
200 g šećera
80 g oraha
1 bjelance
1 limun
1 Šlag hit Dolcela By Podravka
1 l vode
2 Vanilin šećera Dolcela By Podravka
Priprema
1.
Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
2.
Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
3.
Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
4.
Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
5.
Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.
Posluživanje
Prije posluživanja na tufahije stavite po žlicu šlaga.
Savjet
Umjesto jabuka možete koristiti kruške.
Izvor: coolinarika.com
EmoticonEmoticon