Klasik među tortama, puni okus čokolade, sjeckani orasi, kremasta.. predobra! ;)
za biskvit
8 bjelanjaka
7 žlica šečera
6 žlica mrvica
1 žlica brašna
8 žlica sjeckanih pečenih oraha
za kremu
8 žumanjaka
7 žlica šečera
1 vanilin šečer
5-6dl slatkog vrhnja
20 dkg čokolade
7-8 žlica pečenih sjeckanih oraha
za dekoraciju
3 dl slatkog vrhnja
Priprema
1.
Za biskvit istucite bjelanjke, dodajte šečer, smjesa treba biti čvrsta i sjajna. Lagano umiješajte mrvice, prosijano brašno i pečene orahe. Pecite na 180°dok blago ne požari. Ohlađeno prerežite jednom vodoravno.
2.
Za kremu na pari tucite žumanjke, šečer i vanilin šečer. U kuhano dodajte čokoladu i promiješajte dok se ne otopi. Ohladite i dodajte tučeno slatko vrhnje. Ja sam pomiješala mikserom na srednjoj brzini.
3.
Stavite tortu u obruč i nafilujte. Pokrijte biskvitom i ostavite 2-3 sata u zamrzivaču da se stegne. Kada se dobro ohladi vružim nožem odvojite od stranica, prebacite na tacnu i ukrasite.
4.
Biskvit možete ostaviti i cijeli što je i zgodnije kod parfe torti. Orahe možete zamijeniti i bademima, kikirikijem ili lješnjacima samo ih prije prepecite.
5.
Kod parfe torte važno je dovoljno kuhati žumanjke da se torta stisne, međutim ako ste nesigurni možete u vruću kremu dodati nabubrenu želatinu.
Također niju ju dobro ni prekuhati,nećete moći umiješati šlag, zapamtite da se još zgusne kada se hladi.
Ako ste ljubitelj možete dodati i malo ekstrakta ruma ;)
Posluživanje
Poslužiti hladno, rezati vrućim nožem i uživati!
EmoticonEmoticon