srijeda, 28. prosinca 2016.

SPECIJALITET TURSKE KUHINJE…DANAS PRAVILA…PREUKUSNO JE!


SASTOJCI:

    500 gr mljevene junetine
    1 jaje
    sredina parčeta hljeba ili prezla
    malo mlijeka
    1 mala glavica luka
    začini so,biber (ja sam koristila i vegetu)

    za pire
    4 krompira
    1 kašika mlijeka
    malo putera
    po ukusu soli
    1 jaje

    i još
    malo putera ili margarina za premazivanje pleha


PRIPREMA:

Zagrijati rernu na 180 C.

Sjediniti mljeveno meso,hljeb ili prezlu (potopljene u mlijeko), sitno sjeckan luk, jaje i začine, po ukusu.

Dobro izmješati, pa oblikovati ćufte. Ćufte redati u vatrostalni sud ili pleh, premazan sa malo putera ili margarina.

Peći oko 25 minuta.

Pečene ćufte malo prohladiti.

Krompir oljuštiti i isjeći, preliti vodom i skuhati. Kuhan krompir procijediti i ispasirati. Dodati mlijeko,malo putera, jaje i soli, po ukusu.

Sve sjediniti pa staviti u špric. Na svako ćufte staviti malo pire krompira.

Sjediniti paradajz pire sa malo vode, pa preliti ćufte.

Vratiti u pećnicu na još nekih 25 minuta.

Hasanpaşa köfte poslužiti uz Bazlame (Turski hljeb)!


EmoticonEmoticon