Sastojci
220 grama brašna
1/4 čajne žličice soli
1/2 čajne žličice cimeta
1/2 čajne žličice kardamoma
1/2 čajne žličice klinčića
200 grama maslaca (ja sam stavila margarin)
2 žlice meda
1 žlica pekmeza
1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
4 jaja
800 grama sušenog voća (ja sam stavila po dvjesto grama grožđica, suhih šljiva, suhih marelica i smokava)
100 grama kandirane narančine korice
100 grama kandiranih višanja
100 grama sjeckanih badema
250 ml soka od naranče
2-3 žlice ruma
200 grama šećera
Priprema
1.
Suho voće, (osim badema) namočite u narančinom soku i rumu i ostavite preko noći da se natapa.
2.
Drugi dan izmješajte maslac sa šećerom, dodajte jedno po jedno jaje, začine, med, pekmez i brašno.
3.
U smjesu sa jajima dodajte namočeno suho voće i bademe pa lagano žlicom promješajte.
4.
Kalup za tortu obložite pek papirom pa smjesu pretresite i poravnajte.
Pecite 3 sata na 150 stupnjeva.
5.
Kad je pečen nemojte skidati papir nego ga dobro zamotajte i u foliju pa stavite u neku posudu koju možete zatvoriti i držite u frižideru.Kolač specite 3-4 tjedna prije Božića pa jednom tjednom navlažite sa 1-2 žlice narančinog soka i žlicom ruma.
EmoticonEmoticon