nedjelja, 27. studenoga 2016.

MOJ DANAŠNJI RUČAK! PRIJATNO!!


Sastojci
    3 male tikvice
    600gr piletine od buta/bedra (mogu i pileća prsa)
    1 kasika paradajz pirea
    so,biber,crvena slatka paprika,timijan
    maslinovo ulje

    Za Besamel sos:
    2 kasike putera
    1,5 casa mlijeka
    1,5 kasika brasna
    so,biber

    I jos:
    kackavalj


Priprema

    1.

    Tikvice oprati i isjeci na kolutice srednje debljine (nemojte ih guliti). Posudu u kojoj cete ih peci malo pouljiti,te poslagati tikvice jednu do druge (kao na slici ispod). Odozgo ih ponovo malo pouljiti te ih peci na 190 stepeni pola sata.
    2.

    Za to vrijeme piletinu isjeci na kockice te je pirjati na srednjoj vatri u tavi sa poklopcem,dok ne upije svu svoju vodu. Kada upije svu vodu,dodajte jednu kasiku maslinovog ulja te je lagano popecite. Dodati zacine i mijesati par minuta,a onda izliti i paradajz pire koje ste prethodno razmutili sa pola case vode. Pirjati sve zajedno jos par minuta i maknuti sa vatre.
    3.

    Kada su tikvice gotove,na njih ravnomjerno rasporedite piletinu. Besamel sos spremite tako sto cete brasno uprziti na otopljenom puteru. Zatim polahko a brzo mijesajuci izljevati mlijeko i mijesati dok se ne zgusne. Zaciniti i maknuti sa vatre (ako vam se ipak stvore grudvice,prodjite smjesu stapnim mikserom). Besamel preliti preko piletine. Za kraj,preko Besamela rasporediti izrendani kackavalj te vratiti u pecnicu da se pece dok fino odozgo ne porumeni.


EmoticonEmoticon