petak, 19. kolovoza 2016.

KOLAČ SVE PO DVA

Postoje mnoga jela-dosjetke, posebice u slatkoj kuhinji, gdje su vrlo važni omjeri. Kako se ne bi sve moralo vagati, obično se doskoči zanimljivim “mjerama”.


Sastojci
2 jaja
200 g šećera
200 ml ulja
200 ml mlijeka
200 g mljevenih oraha
200 g Pšenične krupice Podravka
200 g brašna
2 naribane jabuke
1 Prašak za pecivo Dolcela
1 Vanilin šećer Dolcela
malo ruma
50 g Džema marelica Podravka
50 g nasjeckanih oraha

Priprema
1.
U odgovarajućoj zdjeli pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje, mlijeko, orahe, gris i brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo.
2.
Na kraju umiješajte naribane jabuke i rum pa smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim (veličine 20×35 cm).
3.
Pripremljenu smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 30 do 35 minuta.
4.
Pečeni kolač premažite džemom od marelica i pospite nasjeckanim orasima.
Posluživanje
Kolač narežite na kocke i poslužite na tanjuru koji ste prethodno posipali šećerom i cimetom u prahu.
Savjet
Orahe možete zamijeniti mljevenim lješnjacima.
Izvor: coolinarika.com

SULTAN LOKUM - JEDNOSTAVAN A JAKO UKUSNI DESERT ORIJENTA!


Sastojci
Potrebno je:
180 g putera ili margarina
8 kašika brašna
650 ml mlijeka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
Fil:
po ukusu mljeveni i sjeckani orasi
lješnjaci
pistaći
malo mljevenog cimeta
I još:
100 g kokosovog brašna

Priprema
1
U šerpi otopiti margarin ili puter, pa kad se zagrije sipati brašno. Miješati svo vrijeme, nekih 6-7 minuta. Zatim sipati mlijeko, miješajući svo vrijeme, dok se masa ne zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer, pa još kratko miješati na laganoj vatri.
2
Smjesu sipati u plastičnu posudu i mikserom mutiti nekih 5-6 minuta. Ostaviti da se ohladi (ne mora biti potpuno hladno). Od smjese vaditi kuglice (ruke često potkvasiti hladnom vodom), pa svaku kuglicu rastanjiti na dlanu. Puniti smjesom od mljevenih i sjeckanih orašastih plodova, uz dodatak cimeta (po ukusu), pa preklopiti. Oblikovati kuglicu ili valjak, pa uvaljati u kokosovo brašno. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne, pa poslužiti.

NAJBOLJI PEKMEZ OD JABUKA

Za cure kojima se ovaj nektar neobično dopao jer su probale.. i za sve vas da isprobate 

Sastojci
Samo na litre soka od jabuke (slatke ili kisele)

Priprema
1.
Postupak je jednostavan. Jabuke oprati i odstraniti crvljive i nezdrave dijelove. Samljeti ili narezati, ili stući barem batom. Iscijediti iz njih što više soka. Staviti u šerpu i kuhati na laganoj vatri duuuugo dugo .
Povremeno miješati, naročito kad se počne zgušnjavati i ne dopustiti da jako vri, jer onda prijeti izletjeti van. Također skidati pjenu koja se nakupi na površini. Ukuhavati do gustine dobrog meda ili čak i više, ali meni je najbolji kad je tečan.
2.
Proba: na tanjurić staviti kašičicu tamnog sirupa (jako potamni dok se kuha) i treba da se lagano razlijeva k’o da gledaš usporeni film :)))) … E takav je pekmez najbolji i tu treba završiti kuhanje. Ohladiti, nasuti u teglice i sakriti na skrovito mjesto u protivnom ….
3.
DAKLE OD 1 LITRE SOKA JABUKE DOBIJE SE OKO 100-150 GR PEKMEZA OVISNO O TOME KOLIKO SU SLATKE JABUKE ILI KAKVU GUSTINU ŽELIMO.
4.
oBZIROM DA JA OSTAVIM NEŠTO TEČNIJI PEKMEZ IMALA SAM ZADOVOLJAVAJUĆI REZULTAT. :)
5.
Kad se rade velike količine od oko 100-tinjak i više litara soka onda je najbolja metoda mljevenje u mašini posebno za te namjene. Mema je jednom prikazala takvu mašinu kod pripreme octa od jabuke. Mašina kojom mi radimo je kućne izrade i ne izgleda nimalo lijepo, ali služi namjeni. Cjediljku je također pravio moj muž i odlično preša jabuke pa iscijedi sok do zadnje kapi. Sad u garaži skuplja prašinu :D .
6.
U Bosni, tj. u mojoj okolini ljudi „peku“ taj pekmez od slatkih ili od kiselih jabuka, čula sam da rade i od kruške, ali nisam probala sama, jer još moje kruške nisu dale toliko roda. Pekmez je prilično skup kad se kupuje, ali s obzirom na način i vrijeme izrade vrijedi. Kad sam prvi put pravila od svojih jabuka uvjerila sam se u to. Dakle još jedna napomena: od 1 litre soka dobije se oko 100-150 gr pekmeza nakon dugog kuhanja, što znači da je za 1 kg pekmeza potrebno 10-ak litara soka.
7.
Još samo da napomenem i to da u ovaj pekmez ne ide ni trunka šećera bez obzira radi li se od slatkih ili kiselih jabuka, jer što su jabuke slađe i pekmez je slađi, a od kiselih se jednako “namiguje” kao i dok ih jedem :D … Volim slatke jabuke i sve slatko :D :D …
Posluživanje
Upotrebljava se i kao lijek kod kašlja tako što se kašika pekmeza rastvorena u vrućoj vodi ispija kao čaj, naročito se preporučuje pekmez od kiselih jabuka u te svrhe.
Ja ga volim pojesti tek pomiješanog sa kašikom kajmaka ili milerama, a i u kolačima.
Izvor: coolinarika.com   (Papar-azzi Brankal)

TAKO JEDNOSTAVNO A TAKO FINO...RUČAK PO MOM UKUSU


Sastojci
275 g svježeg lisnatog tijesta
300 g pilećih prsa( bijelo meso)
300 g tikvica
25 g maslaca
1 glavica crvenog luka
1 žličica mažurana
1 žličica sjeckanog svježeg kopra
80 g ribane gaude ili ementalera,Vegeta,papar
Za preljev:
4 kom jaja
1 dl mlijeka
1 dl vrhnja za kuhanje

Priprema
1.
Luk sitno iskosati i propirjati ga na maslacu da lagano zažuti,dodati na kockice nasjeckanu piletinu,zatim na kockice nasjeckane tikvice,zatim pojačati temepraturu i naglo pirjati dok ne ispari višak tekućine iz mesa i tikvica oko 10 min.Posipati sa Vegetom po ukusu,popapriti. Vatrostalni kalup premazati tanko maslacem i obložiti ga tanko razvaljanim lisnatim tijestom,koje lagano vilicom treba izbockati po sredini.Na tijesto isipati pirjano povrće i meso,i posuti ga mažuranom i koprom.
Posebno izmiješati jaja,vrhnje za kuhanje i mlijeko dodati naribani sir,i malo Vegete,sve preliti odgore,i staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 180C i peći 35-40 min.
Poslužiti uz neku finu salatu i samo još dobar vam tek!

SLATKO OD ŠLJIVA...MISIJA USPJELA I NIJE BILA NEMOGUĆA OBZIROM KAKO DOBRO ISPADNE


Sastojci

3 kg. oljustenih sljiva
3 kg. secera
1 veci limun
malo grancica rozetle
malo kreca
2 kesice vanilin secera

Priprema
1.
Malo kreca, tj.jednu manju soljicu od kafe razmutiti sa malo vode.Procediti ga u jednoj vecoj posudi i dodati vode toliko da imate dovoljno kada se spuste sljive da ih prekriju skroz.
2.
Ljustiti sljive, vaditi im kostice i stavljati tako u najlon kesu da ne bi pocrnele dok sve ne ocistite.Ociscene staviti u krecnu vodu da odstoje, ukoliko ima manje vode dodati da prekrije sljive. Za to vreme dok sljive stoje u krecu, spinovati secer.Povaditi sljive i dobro isprati pod mlazom vode.Ocedjene staviti da se kuvaju.Ne mesati ih vec samo protresti serpu.Pred kraj kuvanja dodati vanilu, isecen limun na kolutove i listove rozetle.Skuvano slatko prekriti vlaznom krpom.Sipati u tegle kada je dobro ohladjeno .
Posluživanje
Na isti nacin se kuva i slatko sa mrezgama oraha,samo trebaju sljive kojima se lepo vadi kostica.U tom slucaju orasi se stavljaju tek kada se isperu pod mlazom vode.

četvrtak, 18. kolovoza 2016.

DIVNA,MEKANA POGAČA, MIRIŠE DO SUSJEDNOG SELA :)


Sastojci:
600 gr brašna
1 suvi kvasac 10 gr ili 15 gr svežeg
3 dcl mleka
1 dcl ulja
1 kašikica šećera
2 – 3 kašikice soli
1 jaje
I još:
100 gr margarina
2 dcl kisele pavlake
1 – 2 žumanca
mak, susam, seme lana ili dr. za posipanje
krupna so (ako želite)
Ako želite, pogaču možete umesiti ručno, a možete i mikserom. Ja biram ovo drugo. Lakše mi je tako, a lepo se umesi testo. Takodje, ja se držim suvog kvasca u zadnje vreme, a vi možete koji želite.
Gotova pogača je prečnika oko 30 cm.

Priprema:
1
Dakle, ugrejte mleko da bude mlako, pa u njega sipajte sipajte suvi kvasac ili izmrvite sveži. Dodajte šećer, promešajte i ostavite da kvasac nadodje iliti zapeni.
2 Sipajte mleko sa kvascem u dublju posudu, dodajte jaje, ulje, so. Lagano mikserom izmešajte. Nakon toga, dodajte brašno i umesite testo da bude glatko. Dobićete nešto mekše testo. Testo stavite u čistu, blago nauljenu posudu, okrenite ga sa svih strana, prekrijte posudu streč folijom i ostavite da testo naraste na duplu veličinu.
3 Kada je naraslo testo, podelite ga na 4 jufke i oblikujte ih u 4 lepe lopte. Razvijte prvu jufku u krug veličine oko 25 cm (kako budete slagali ostale slojeve, ovo će se malko razići – odatle onih krajnjih 30 – tak cm). Stavite razvijeno testo na papir za pečenje koji ste postavili u tepsiju. Na taj, prvi krug, nasecite 50 gr margarina. Razvijte drugi krug, stavite preko prvog, premažite ga kiselom pavlakom. Kada budete stavljali ovaj drugi, možda nije loše da ga stavite tako da ivice donjeg malo vire, jer prvi sloj na kraju hvatate sa poslednjim. Drugi krug premažite kiselom pavlakom. Razvijte treći krug, stavite na drugi, pa na njega naseckajte ostatak margarina. Konačno, razvijte četvrti krug i stavite preko trećeg.
4 Sada, kada ste poslagali sve slojeve, prstima uštipnite gornju jufku i donju, tako da se zalepe i pogača zatvori. Rasecite pogaču po sredini kao zvezdu, ali tako da je ne rasečete do dole. Premažite je žumancem (meni je trebalo 2 komada), pa pospite makom, susamom, lanom ili sl. Ja sam još posula sa krupnom solju, jer mi se to jako dopada i na izgled i na ukus 🙂
5 Stavite pogaču na 200°C da se peče. Trebaće nekih 30 – tak minuta, ali kada vidite da je porumenela koliko ste želeli, stavite preko nje parče papira za pečenje, da vam ne izgori odozgo. Kada je pečena, izvadite je iz tepsije i ostavite 15 – tak minuta da se malo prohladi. Nasecite je na manju parčad i poslužite uz neku ukusnu čorbicu, bilo gotovu ili domaću 🙂 Prijatno i uživajte u ovoj divnoj pogači!

TORTA ČAROBNOG UKUSA...JEDNA OD POPULARNIJIH U SVIJETU

Recept sam dobila od tetke. Čim sam je probala shavtila sam zašto se zove tako. Prava čarobnica od ukusa!
SASTOJCI
Kore: (mere za jednu koru, pečete tri ovakve)
5 kom belanaca
8 kašika šećera
5 kašika mlevenih lešnika
2 kašike brašna
FIL 1
1 l mleka
15 kom žumanaca
10 kašika šećera
10 kašika brašna
200 gr prah šećera
250 gr putera
200 gr crne čokolade

FIL 2
2 dl mleka
150 gr mlevenih lešnika
1/3 fila1

JOŠ
4 dl slatke pavlake
2 dl slatke pavlake za ukrašavanje
Za glazuru (ukoliko želite, ja nisam stavljala)
150 gr čokolade
5 kašika ulja

PRIPREMA
1.
KORE
Dobro umutiti belanca, dodati šećer pa nastaviti mutiti da se dobije čvst sneg. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati lešnike i brašno, kašiku po kašiku.
2.
Kore peći u plehu koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom.Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ruba pleha. Pleh u kome sam pekla je dimenzija 38x22cm.
Pečete tri ovakve kore.
3.
Fil 1:
Odvojte od 1l malo mleka i u to razmutite žumanca i brašno. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice. Ostatak mleka stavite u šerpu i dodajte u njega šećer, pa sve zajedno stavite na šporet da provri. Kada provri dodajte smesu od mleka, jaja i brašna. Kuvajte dok se ne dobije gusta masa. Fil ostavite da se ohladi.
4.
Kada je fil hladan, u njega dodajte penasto umućen omekšali maslac i prah šećer. Sve dobro sjedinite u ujednačenu masu.
Od dobijene mase odvojte 1/3 fila, to će vam trebati za fil 2.
Otopite čokoladu na pari i dodajte u ostatak fila (u 2/3 fila) . Tako je gotov fil 1.
5.
FIL 2
Zagrejte mleko, pa prelijte preko lešnika da se lešnici fino popare. Kada se ohlade sjedinite ih sa 1/3 fila 1.
6.
Umutie 4 dl slatke pavlake. Vodite računa da vam ne bude prečvrsta pavlaka, ako je previše umutite dodajte malo mleka u nju.
Filovanje:
Kora 1- pola fila 1- umućena slatke pavlaka- kora 2 - fil 2 - kora 3 - druga polovina fila 1.
7.
Po receptu od gore ide i glazura od 150 gr čokolade i 5 kašika ulja. Ja je nisam stavljala, ako volite možete staviti.
Umutite 2 dl slatke pavlaake i sa strane ukrasite tortu, od gore treba ostati čokoladna.
Još nešto, umesto lešnika ja sam koristila orahe. Verujem da je sa lešnicima još ukusnija!