nedjelja, 21. kolovoza 2016.

LJETNE GRIZ KOCKE ZA 10 MINUTA...NE ZNAM POSTOJI LI BRŽI KOLAČ OD OVOGA


Sastojci
1 l mlijeka
2 dcl Grisa (pšenične krupice) Podravka
1,5 dcl šećera
2 Vanilin šećer Dolcela
1 jaje
25 dag margarina ili maslaca
1/2 l vrhnje za šlag dolcela 5+
40 dag petit keksi

Priprema
1.
Pomiješajte griz,šećer,vanilin šećer i jaje....pa skuhajte sa litrom mlijeka.Dobro ohladite.U ohlađenu kuhanu kremu dodajte izrađeni maslac i izmiksajte u glatku kremu.Šlag napravite posebno.
2.
Na tacnu složite red petit keksi.Ja sam stavila 4 reda.Keksi se ne moraju namakati u mlijeko jer će omekaniti od kreme.
3.
Na prvi red keksi premazati polovicu kreme od griza .Prekriti sa polovicom šlaga.Opet staviti red keksi,polovicu kreme i preostali šlag.
4.
Ukrasiti po želji.Kod mene polovica sa krokantom,a polovica sa čokoladnim mrvicama.A vi po svojoj želji....

JEDNIM TRETMANOM UKLONITE CRNE RUŽNE MITESERE PO KOŽI EVO I KAKO...


Danas ćemo vam pokazati kako stvoriti vlastite trake za uklanjanje mitesera.
Potrebni sastojci:

    želatina
    Mlijeko
    Također ćete trebati i stara četkica za koju ne koristite.

Priprema:

Stavite jednu žlicu mlijeka i jednu žlicu želatina u spremnik. Umiješajte ga. Nakon toga, stavite u mikrovalnu na 10 sekundi. Pričekajte dok se ne ohladi. Zatim, uzeti kist i primijeniti ovu smjesu na nos ili bilo kojem području, gdje želite ukloniti prljavštinu i mitesere. Nakon nanošenja, pustiti da se osuši za 10 minuta. Nakon 10 minuta, možete početi guliti. Kada ste gotovi, koristite dobar serum, jer vaše pore su otvorene i mogu apsorbirati aktivne sastojke bolje nego ikada.

subota, 20. kolovoza 2016.

IMAO SAM DEVOJKU KOJA JE IMALA MALO DETE. TO DETE SAM PRIHVATIO KAO DA JE MOJE I BUDUĆI...


Imao sam devojku koja je imala malo dete. To dete sam prihvatio kao da je moje i budući da sam doktor, kad god bi se razbolelo (a mala deca su to često) preuzimao sam brigu o njemu na sebe. Ostavila me zbog drugog. Nije je bilo briga što sam to dete doživljavao kao svoje. Izgubio sam i više nego što čovek izgubi običnim raskidom. Dete je bilo malo, i teško da me je i zapamtilo, a vremenom će mu i to izbledeti. Bio sam tata, a kao i da nisam.

KREMPITA ZA POLA SATA! U MNOŠTVU DRUGIH NAJBOLJA!!!

Naravno, recept je od moje mame, i vrlo brzo se pravi. Kaze mi muz: Sto ih onda jedemo jednom godisnje kad se tako brzo prave?

Sastojci
– 2 lista kupovnog  lisnatog tijesta
– 1 l punomasnog mlijeka
– 1 l vode
– 500 g šećera
– 4 kesice vanili šećera
– 200 g brašna
– 200 g gustina
– 10 jaja
– 500 ml slatke pavlake, po želji

Priprema

Svaki list lisnatog tijesta razvijte oklagijom na jednake veličine, tako da odgovaraju veličini pleha. Ispecite oba da porumene, a zatim jedan isjecite na kocke, onolike kolika će vam biti parčad krempite.
Odvojite žumanca od bjelanaca, a od 500g šećera odvojite 10 kašika, koje ćete umutiti sa bjelancima. Žumanca, šećer, vanili šećer, brašno i gustin izmješajte sa oko 3-4 dl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudvica.
Preostalo mlijeko i vodu stavite zajedno da prokuhaju. Za to vrijeme ulupajte čvrst snijeg od 10 bjelanaca i 10 kašika šećera. U prokuhano mlijeko ukuhajte smjesu sa žumancima i uz povremeno mješanje kuhajte oko 10 minuta na umjerenoj temperaturi, uz neprestano mješanje.
Još vreo fil polako dodajte, jednu po jednu kašiku u snijeg od bjelanaca mješajući mikserom najvećom brzinom. U dosta duboki pleh stavite cijeli list lisnatog tijesta.
Preko premažite vreo fil i kada se malo prohladi poredajte isječene kocke lisnatog tijesta tako da ona strana koja je bila dole pri pečenju sada bude gore, tako ce se dobiti ravan izgled. Ako želite, preko ohlađenog fila možete premazati ulupanu slatku pavlaku, pa tek onda poredati pečene korice. Preko pospite šećer u prahu.

JEFTIN BRZ I SOČAN KOLAČ SA KOKOSOM


Sastojci za koru:

    4 jajeta
    8 kašika šećera
    1 vanilin šećer
    6 kašika brašna
    1 kesica 2 u 1 kafe
    1 kašika kakaa
    1 prašak za pecivo
    1 dcl ulja
    1 dcl vode

Sastojci za kremu:

    1 l mleka
    7 kašika oštrog brašna
    150 gr šećera
    150 gr margarina sa aromom vanile (može i običan)
    150 gr kokosa

I još:

    kokos za posipanje

Priprema:

Kada pravim kolače sa kremom koji treba da se prohladi, pa se tek onda dodaje margarin, ja prvo pravim krem, pa tek onda koru. Iz tog razloga, prvo razmutite brašno za kremu sa 2 – 3 dcl hladnog mleka (koristite viljušku ili žicu za mućenje), da dobijete masu bez grudvica, koja je tečna. Ostatak mleka, zajedno sa šećerom, stavite da provre. Kada je provrlo, sipajte razmućeno brašno u provrlo mleko stalno mešajući žicom. Kuvajte, svo vreme mešajući krem kako vam se krem ne bi zgrudvao. Kada se zgusne, ostavite ga da se hladi. Za koru, umutite mikserom jaja (cela) sa šećerom i vanilin šećerom, da budu penasta. Izmešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i 2 u 1 kafu. Postepeno, lagano mešajući, dodajte u umućena jaja. Na kraju, polako sipajte i polako umešajte ulje i vodu. U tepsiju stavite papir za pečenje, pa preko njega sipajte pripremljenu masu za koru. Stavite da se peče na 200°C oko 20-tak minuta ili dok čačkalica ne izadje suva iz testa. Kada se krema prohladila, dodajte u nju margarin sobne temperature, pa dobro umutite mikserom. Dobićete finu, vazdušastu kremu. Na kraju, umiksajte kokos. Kada je kora pečena, prekrijte tepsiju tacnom, pa preokrenite da kora padne na nju (tacnu). Skinite papir i ravnomerno razmažite kremu po kori. Odozgo pospite kokosom, pa stavite u frižider da se hladi. Kada se kolač dobro ohladio, isecite ga na kocke i poslužite. Prijatno i uživajte!

RUČAK NA JEDNOSTAVAN NAČIN...SA OVIM NEĆETE POGRIJEŠITI


Sastojci 
60 dag mladih tikvica
4 jaja
20 dag mozzarelle
1 dcl mlijeka
1 dcl kiselog vrhnja
ulje,brašno,sol

Priprema

1.
Tikvice dobro operemo i narežemo po dužini na tanke ploške.Posolimo i pustimo nek malo odstoje,zatim ih uvaljamo u brašno i razmućena jaja .
2.
Te ih ispržimo na vrućem ulju i izvadimo na kuhinjski papir da se upije masnoća suvišna.
3.
U posudu za složenac ili vatrostalnu tada slažemo red tikvica,red naribane mozzarelle i ponovno red tikvica.
4.
Sve prelijemo smjesom od razmućenih jaja,mlijeka i vrhnja te pečemo u pećnici dok vrhnje ne poprimi zlatnožutu boju.

petak, 19. kolovoza 2016.

LJETNE GRIZ KOCKE

U vrućim danima nije potrebno paliti pećnicu da bi nastala ova slastica. Nadam se da će vam prijati!

Sastojci
    Krema
    0,2 l mlijeka
    1,5 dl grisa
    1 jaje
    1,5 dl šećera
    1 vanili šećer
    0,8 l mlijeka
    0,5 l vrhnja za šlag
    malo ruma – dodati u šlag
    1/2 KG PETIT keksi


Priprema


    1.
    Staviti kuhati 0, 8 l mlijeka i kad mlijeko zakipi ulijati u njega sve gornje (dobro promiješane) sastojke.
    Ohladiti i umiješati 1 margarin za kreme.
    2.
    Za slaganje kolača treba vam kalup ili duboki protvan.
    Slažite u kalup red petit keksi, na njih ide polovica kuhane kreme, zatim polovica tučenog vrhnja, zatim opet red keksi, kreme i vrhnja.
    Kolač završiti sa čokoladnom glazurom ili ukrasiti po želji mrvicama.

Posluživanje

Kolač je poželjno napraviti dan ranije ili nekoliko sati prije serviranja da kekse otpuste i da se mogu rezati (budući da ih nje potrebno vlažiti)
Izvor: coolinarika.com   Gris kocke by skorpija74