Potrebno je:
2,5 l vode
1 čaša šećera
1/2 čaše soli
1 čaša sirćeta
oko 5 kg zelenog paradajza
po želji šargarepa
bijeli luk
biber u zrnu
lovorov list
1 vrećica vinobrana
Priprema:
Paradajz oprati, posušiti i ostaviti 15-tak minuta na sobnoj temperaturi da se osuši. U šerpu sipati vodu, dodati so, šećer, pa kuhati dok se ne rastvore, 3-5 minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati sirće i vinobran. Paradajz redati u tegle, da što manje prostora ostane između (možete i narezati paradajz na četvrtine), dodati lovorov list, bijeli luk, biber u zrnu. Pritisnuti plastičnom rešetkom ili isjeći šargarepu na parčad, pa ukrstiti na vrhu. Preliti vrućim prelivom, dobro zatvoriti tegle, pa ih prekriti, "ušuškati",da se postepeno hlade.
Izvor: http://www.recepti.com
EmoticonEmoticon