nedjelja, 22. listopada 2017.

ZIMNICA OD ZELENOG PARADAJZA: Jednostavni recepti za ukusnu zimnicu


Potrebno je:

    2,5 l vode
    1 čaša šećera
    1/2 čaše soli
    1 čaša sirćeta
    oko 5 kg zelenog paradajza
    po želji šargarepa
    bijeli luk
    biber u zrnu
    lovorov list
    1 vrećica vinobrana

Priprema:

Paradajz oprati, posušiti i ostaviti 15-tak minuta na sobnoj temperaturi da se osuši. U šerpu sipati vodu, dodati so, šećer, pa kuhati dok se ne rastvore, 3-5 minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati sirće i vinobran. Paradajz redati u tegle, da što manje prostora ostane između (možete i narezati paradajz na četvrtine), dodati lovorov list, bijeli luk, biber u zrnu. Pritisnuti plastičnom rešetkom ili isjeći šargarepu na parčad, pa ukrstiti na vrhu. Preliti vrućim prelivom, dobro zatvoriti tegle, pa ih prekriti, "ušuškati",da se postepeno hlade.

Izvor: http://www.recepti.com


EmoticonEmoticon