petak, 20. listopada 2017.

PILEĆA PITA: Ova je pita malo drugacija u spremanju (motanju) od obicnih pita jer u njoj se motaju cijeli komadi piletine sa puno luka… mnogo je ukusna i mnogo je volimo…


Sastojci:

600g brasna
1 mala kasicica soli
1 velika kasika ulja
mlaka voda da se zamjesi tjesto (ovisi kolicinski)
1 cijelo pile
4 glavice crnog luka
1 mala kasicica soli
1 mala kasicica crnog bibera
2 velike kasike ulja

I JOS:

100g putera
50ml ulja (rastopiti u jednoj serpici ) za podmazivanje
150ml vrhnje za kuhanje

Priprema:

1. Zamjesiti tjesto , napraviti dvije jufke (loptice) i ostaviti da odmaraju dok se pripremi pile !
2. Pile isjeci u komade i zaciniti solju i biberom .
-mozete pile i da raskostite ,
-mozete da ga isjeckate na male komadice , (u orginalnom receptu idu cjeli komadi sa kostima)
3. Pobrasniti sto i razvijati jufku .
4. Razvuci jufku po cijelim stolom pa je rezati na lente . (sjeci lente … ovisno koliko ima komada) izbrojati, na svakoj lenti stavljati komad piletine i motati ,malo spakujte sa strana da ne ispada smjesa. Tako uraditi i sa drugom jufkom .
5. Redati u podmazanu tepsiju i peci u zagrejanoj rerni na 220°
kad bude pecena izvaditi iz rerne i zaliti je vrhnjem za kuhanje ,vratiti jos par minuta u rerni .

Posluživanje:
Od dvije jufke ispadne 16 komada pite …. mozete i pola doze sa jednom jufkom i pola pileta … sluziti uz casu jogurta , prijatno !


EmoticonEmoticon