Kada su tikvice u pitanju, izbor ručka nije težak posao i iako su one punjene možda najkonkretnije riješenje za gladnu družinu, bezbroj je varijanti na koje ih možemo iskoristiti u kuhinji
3-4 male okrugle tikvice ili 2-3 obične duguljaste
1 luk
mala šalica (2 dl) riže arborio
3-4 šnitice pancete ili kakve druge suhe slanine
1 mrkvica
3 žlice kiselog vrhnja
10 dkg sira edamera ili goude (može biti i pakiranje topljenog sira u listićima)
vegeta, sol, papar
Priprema:
Tikvice prepoloviti po dužini ako su duguljaste, ako su okrugle, odrezati im vrhkao kapu. Izdubiti ih oprezno uz pomoć malog nožića i žličice te ih kratko prokuhati u većoj količini slane vode (5 min). Blanširane tikvice ocijediti pa složiti u vatrostalnu posudu premazanu uljem ili maslacem.
Za punjenje od riže, pirjati na malo ulja sitno sjeckan luk i pancetu, nakon par minuta dodati ostatak izdubljenih tikvica i rižu. Promiješati, dodati 3 šalice vode, začiniti vegetom, solju i paprom pa uz povremeno miješanje kuhati dok riža ne upije gotovo svu tekućinu. Tada dodati kiselo vrhnje, eventualno popraviti okus pa dodati i sir. Promiješati da se sir otopi, pa tom mješavinom puniti tikvice.
Zapeći tako punjene tikvice u pećnici zagrijanoj na 180ºC 25 minuta.
Poslužiti kao prilog uz mesno jelo ili kao lagani glavni obrok. Dobar tek!
Izvor: recipeci.com
EmoticonEmoticon