Ovo obvezno isprobajte! Nećete se pokajati.
1000 g svježih jagoda, opranih i očišćenih
oko 700 g šećera
2 kesice vanilin šećera
10 tak listića mente
1 džemfix
Priprema
1.
Jagode isjecite na komade pa ih pospite sa šećerom, vanilin šećerom i džemfix koji ste prethodno pomješali sa par kašika šečera. U sve to dodajte listove mente, pa na laganoj vatri kuhajte, sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Svakako morate lagano mješati te skidati pjenu koja se stvara na površini. Nakon 10tak min kuhanja uklonite listove te sami odredite dužinu kuhanja po željenoj gustoći džema. Staklenke morate sterilizirati prije sipanja džema. Da biste ih hermetički zatvorili prije sipanja ih zagrijte u pećnici na 150 stepeni te vruć džem sipajte u vruće tegle. Zatvorite ih poklopcima (koji su također sterilizirani), okrenite svaku teglu prema dole (na poklopce) pa pustite da se tako ohlade.Aroma jagode i mente će vas oduševit.
coolinarika.com - Jasninakuhinja
EmoticonEmoticon