srijeda, 25. siječnja 2017.

RECEPT ZA OVU FENOMENALNU PITU POKAZALA MI JE MOJA SVEKRVA…JA JE ČESTO PRAVIM A SADA ĆETE I VI…

Ovu fenomenalnu pitu mi je pokazala moja svekrva. ..ja je cesto pravim,nadam se da ce te je i vi!!
SASTOJCI
500g gotovih kora za pite
1 cvrsti jogurt
4 jaja
casa od jogurta ulja
500g domaceg kravljeg sira
so

PRIPREMA
Umutiti sir i 2 jaja.Posoliti.
Napraviti fil kojim ćemo premazivati kore.Pravi se tako što umutimo
zajedno jogurt, 2 jaja i čašu od jogurta ulja. Malo posolite.
Kore presjecite nožem po sredini.Dobićete manje kore
Uzimajte po jednu koru, namažite po čitavoj dužini filom preklopite jedan dio
a preko njega zavrnite drugi dio.Dobićete koru dužine oko 25 a širine 8cm.
Na jedan kraj u uglu dodajte sir, preklopite malo(kao uši na teci kad se naprave) tako zavrčući i preklapajući pravite trokut. Svaku koru radite ovako dok ne potrošite sir i kore.Ako ostane sira stavite odozgo po trokutovima.Oni se peku 10-15-min. na 200stepeni(ja ih pečem i na šporetu na drva )
Prijatno!!
Moram napisati da trouglovi,njihova velicina i bujnost zavise od jufkica.Odnedavno kupujem Jami jufke-za slane pite ili strudle.Trouglovi jednostavno budu savrseni.Udupla im se velicina,i jako budu fino hrskavi.

JOGURT PITA

Sastojci

Za tijesto:
350 grama brašna
180 grama margarina /maslaca
150 grama šećera
4 žumanjka
1/2 vrećice praška za pecivo Docela
2 žlice kiselog vrhnja
Nadjev:
4 bjelanjka
170 grama šećera
2 čvrsta jogurta 180 grama
2 kisela vrhnja 180 grama
6 žlica brašna
džem (ja sam stavila od domaće kupine)
1/2 l vrhnja za šlag

Priprema

1.
Pomješajte brašno sa šećerom, praškom za pecivo i margarinom. Miksajte dok ne dobijete mrvice.

2.
Žumanjke istucite vilicom sa vrhnjem pa dodajte u brašno.

3.
Kad se tijesto poveže podjelite ga u dva dijela, te jedan zamotajte u foliju i stavite u frižider.

4.
Tijesto razvaljajte u kalup otprilike veličine 20×35.

5.
Drugi dio tijesta izvaljajte u valjak pa podjelite u otprilike 15 dijelova.

6.
Svaki dio spljoštite rukom pa stavite malo džema.

7.
Napravite kuglice.

8.
Na tijesto razvaljano u protavanu namažite džem pa poslažite kuglice.

 9.
Za nadjev lagano pomješajte vrhnje, jogurt i brašno. Bjelanjke sa šećerom istucite u čvrst snijeg pa dodajte smjesi sa jogurtom i vrhnjem.

10.
Raporedite po kuglicam i poravnajte. Pecite na 170 stupnjeva oko 45 min.

11.
Kad je pečeno premažite šlagom i stavite da se ohladi.

Izvor:http://www.coolinarika.com

KOLAČ CRNA RUŽA

Prekrasan i predivnog okusa, kombinacija maka, kreme i prhkih kora, doslovce se topi u ustima. Sam naziv govori o ljepoti ovog kolača.
Sastojci

Za tijesto:
600 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
300 g šećera
1 Prašak za pecivo Docela
¼ žličice soli
200 ml mlijeka
1 jaje
100 g maslaca
Mak punjenje:
200 g maka
250 g šećera
2 Limun šećera Dolcela
150 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
100 g maslaca
200 ml mlijeka
Za kremu:
3 Puding vanilin Dolcela
250 g šećera
1 l mlijeka
250 g maslaca

Priprema

1.
U veću posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, mlijeko, jaje, omekšali maslac i umijesite glatko tijesto.


2.
Tijesto pustite da odstoji 10-ak minuta, pa ga podijelite na šest jednakih dijelova.


3.
Na pobrašnjenoj podlozi 2 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 25×35 cm, stavite ih na papir za pečenje i zasebno pecite na donjoj strani lima za pečenje (30×40 cm). Kore pecite oko 20 minuta na 180° C ili dok ne dobiju lijepu blagozlatnu boju.


4.
Pečene kore pustite da se dobro ohlade. Preostala 4 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 35×20 cm.


5.
Mak sameljite, stavite u posudu pa dodajte šećer, limun šećer, brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac, toplo mlijeko i pomoću električne miješalice dobro izmiješajte.


6.
Dobivenu smjesu odmah ravnomjerno podijelite po razvaljanom tijestu i pomoću žlice premažite po tijestu. Svaki premazani dio tijesta zarolajte u roladu.
7.
Tepsiju (35×20 cm) premažite maslacem, pospite brašnom i u nju položite roladu jednu do druge. Pecite na 170 °C 30-35 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Pečene rolade izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade.


8.
Na dno tepsije (35×20 cm) položite jednu pečenu koru, a po potrebi joj lagano skratite rubove kako bi vam kora pasala na dno.


9.
Pudinge pomiješajte sa šećerom, 150 ml hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite na vatru. Kad mlijeko zakuha, dodajte razmućeni puding i kuhajte još 1-2 minute neprekidno miješajući.


10.
Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se u potpunosti ne rastopi.
11.
Polovicu pudinga prelijte preko kore u tepsiji, na puding položite pečene rolade, prelijte ostatkom pudinga i poklopite preostalom korom. Pustite da se ohladi i stavite u hladnjak na barem 1-2 sata.


Posluživanje
Izvadite iz kalupa, narežite na šnite i poslužite.
Savjet
Umjesto maka možete upotrijebiti mljevene orahe, bademe ili lješnjake.

Izvor:http://www.coolinarika.com

Požurite! Ovaj članak brišu sa Interneta, jer ovaj NAPITAK stvarno čisti JETRU i jača IMUNI sistem!

Ovaj napitak je toliko moćan da može promijeniti cirkulaciju krvi, jača imuni sistem kao nikada do sada, čisti jetru i može smanjiti efekte slobodnih radikala.
SASTAV:

8 čehna bijelog luka
8 komada limuna
korijen đumbira
voda 4 l

PRIPREMA:

Prva stvar koju trebate učiniti je oprati i oguliti đumbir. Zatim, usitniti. Uradite istu stvar sa češnjakom. Nakon toga, usitniti limun sa korom i staviti sve sastojke u blender.

Sledeća stvar je da se u šerpu stavi voda i doda ova mješavina. Kada voda počne ključati, skinite i ostavite da se ohladi neko vrijeme. Zatim procijediti tečnost i čuvajte u staklenim bocama.

_Konzumirati piće svaki dan, dva sata prije svakog obroka. Nakon nekog vremena, vi ćete početi da se osjećate puno bolje.

Gorica se nije prehladila već dvije godine, a za sve je kriv jedan začin. ČAK JE I ČIR NESTAO!


Ona je radijska zvezda 21. veka, pričalica i pametnica koja savršeno funkcioniše u tandemu s kolegom Draganom Ilićem. Sa Goricom Nešović možete satima pričati o svemu. Ona zna kako se pripremaju fantastična jela bez mesa, kako se neguje cveće, sređuje kuća (ali tako da se dok to radite ne umorite). Odavno je naučila kao treba voleti sebe, negovati se i lečiti prirodom, ugoditi sebi i drugima.

Gorica ima iskustva u gajenju cvijeća

Gorica ne krije svoju formulu za zdrav život. Ponekad s uživanjem pojede pola table čokolade, ali pre podne i ne svakog dana. Uživa u raznolikosti ukusa, aroma, mirisa, boja, začina koji ispunjavaju njen
kulinarski svet. Gorica je u razgovoru za bgonline.rs otkrila i recept za dobro zdravlje koji je svojevremeno dobila od Indijaca.

– Svako jutro dok mi se kuva kafa umutim pola kašičice kurkume s jednom kašičicom meda. Kad to pojedem, pijem kafu i doručkujem. Kurkuma umiruje sve upalne procese, blagotvorna je za ceo organizam, a ja je odavno stavljam zajedno s malo karija u svaki svoj pirinač ili jela sa povrćem. Ove začine ubacim u jelo na početku kuvanja, tokom dinstanja, kako bi pustili svoja esencijalna ulja. Tokom poslednje dve godine, koliko svako jutro uzimam kurkumu, nisam se nijednom prehladila, a nekada sam kašljala kao da imam tuberkulozu. Imala sam ranije čir koji mi je zadavao probleme, ali je on vremenom nestao i verujem da je kurkuma tome doprinela – kaže Gorica.

izvor: zena.blic.rs

JEDNOSTAVNI PLAZMA ROLAT BEZ PEČENJA GOTOV ZA 15 MINUTA


Sastojci:

– 250gr margarina
– 1 solja secera(2dl)
– 1 kutija mljevene plazme(300gr)
– 2kasike cokolada u prahu(nesquik)
– 1 slag pjena
– soka od narandze(po potrebi dodavati)

Priprema:

Umutimo margarin i secer, zatim dodamo plazmu i cokoladu u prahu(po zelji cokolade koliko volite),sve izmjesamo i zalijemo sa sokom od narance(moze i cedevita) postepeno zaljevati ne da bude rijetko. Kad sve izmjesamo oblikovati kao rolat i staviti slag na vrh.Ostaviti u led da se stegne ako zelite da bude leden kao sladoled,a mozete premjestiti u hladnjak..

Posluživanje:

Jednostavan je za praviti,mozete staviti i bananu u sredinu ili pomjesati cokolade u komadicima,jednostavno se poigrajte.
Mozete staviti i u kalup oblozen prozirnom folijom da lakse izvadite.

utorak, 24. siječnja 2017.

BEZ PEČENJA I ZA SAMO 20 MINUTA: PIJESAK TORTA!


SASTOJCI:
– 1 l mlijeka
– 4 pudinga od vanilije
– 330 g šećera
– 1 margarin
– 200 g keksa
– 200 g kokosa
– 200 g oraha
– šlag

PRIPREMA:
Ovo je brzi kolač, gotov za 20 minuta i ne može ne uspjeti. Količina sastojaka, naravno, ovisi o veličine kolača koji želite napraviti, ali je bitno sačuvati navedeni omjer.
Uglavnom, treba skuhati 4 pudinga od vanilije, ali ne prema uputama s vrećice, nego u 1 l mlijeka. Puding ohladiti i u njega dodati margarin pjenasto umućen sa šećerom.
Smjesu podijeliti na tri dijela. U jedan dio dodati kokosovo brašno, u drugi orahe, a u treći neki mljeveni keks. Treba dotati toliko sastojaka da puding bude dovoljno čvrst da se može mazati.
U prikladan kalup za tortu staviti prvo kremu sa keksima, preko nje kremu s kokosom, a na kraju s orasima.
Na kraju umutimo šlag i ukrasimo tortu.