četvrtak, 21. prosinca 2017.

ZDRAVI SOK OD JABUKA I MRKVE (IZ DOMAĆE RADINOSTI)

Za sve koji vole "gusti sok"... ;)
Sastojci
1 kg oguljenih i očišćenih jabuka
500 g oguljene i očišćene mrkve
600 g šećera
20 g limunske kiseline
6 litara vode

Priprema
1.
Posebno u jednu posudu za kuhanje narežite jabuke i dodajte 1 litru vode. U drugu posudu narežite mrkvu i dodajte oko pola litre vode (vode je potrebno tek toliko da prekrije mrkvu, pa će je i tijekom kuhanja trebati dolijevati). Kuhajte dok ne omekane.
2.
Kad jabuke i mrkva omekane, ocijedite ih od soka (sok sačuvajte) i sameljite ih u glatku kašu, najbolje u multipraktiku ili štapnom sjeckalicom.
3.
Za kuhanje soka potrebna vam je posuda veličine 9 litara (najmanje). U posudu ulijte sok od kuhanja, dodajte kašu od jabuka i mrkve, šećer, limunsku kiselinu i zalijte s 4 i pol litre vode. Dobro promiješajte i stavite kuhati.

Nakon što tekućina zakipi kuhajte još 25 minuta uz povremeno miješanje. Dobit ćete oko 6 litara soka.
4.
15 minuta prije zagrijte pećnicu na 80°C i stavite u nju staklene boce (naravno, bez čepa). Vrući sok ulijevajte u vruće boce, 2-3 cm ispod ruba. Dobro zatvorite čepom i okrenite boce naopako, čepom prema dolje. Ostavite tako stajati oko 15 minuta, a zatim boce okrenite i pospremite u hladnu prostoriju.
Posluživanje
Sok provjereno može stajati do 7 dana. Za dulji period ne znam, jer se moji ukućani pobrinu da nestane puno prije.
Izvor: coolinarika.com   (tatyana)

VIC DANA: ŽALI SE PERICA JOVICI.. :D


Žali se Perica Jovici za šankom:
Ne, ni u snu nisam pomišljao da mi je žena takva razvratnica!
A šta ti je uradila?
Ma, zamisli, otkrio sam da me vara s petlom!
Nemoguće! A po čemu si to zaključio?
Našao sam pero u krevetu!
Ma, ti si srećan čovek! Zamisli, mene moja vara s kamionom!
Nemoguće!
Moguće je! Našao sam vozača u krevetu!

“PANCEROTE” - SAVRŠENO TIJESTO, MEKANO I SUTRADAN… IDEALNO ZA DORUČAK ILI UŽINU…


Sastojci:

2 dl mleka
2 dl jogurta
1/2 case (od jogurta) ulja
1 prasak za pecivo
600g brasna
1/2 kvasca
1 kasikica secera
2 kasikice soli
za fil–po volji
kecap
salama
sir
krastavci
origano
jaje za premaz

Priprema:

U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati kasikicu secera i kasiku brasna. Kad kvasac nadodje, dodati ostalim sastojcima i zamesiti testo… ostaviti ga, u pokrivenoj vangli, da se podupla.. (najbolje kod toplog ‘smederevca’ ili zagrejati rernu na 100 stepeni, ugasiti je staviti testo u rernu i cekati da naraste testo…) …nadoslo testo razviti oklagijom na debljinu oko 1cm, e sad da bi mi sve pancerote bile iste velicine, ja modlom za krofne vadim krugove ( kolicina na slici je od 1kg brasna)… zatim te krugove razvacim koliko moze oklagijom… …krugove puniti filom po zelji, preklopiti i krajeve pritisnuti viljuskom… …pancerote slagati u tepsiju oblozenu pek papirom, premazati jajetom i po zelji posuti susamom, origanom, solju, ukrasiti kecapom… kako ko voli… …peci u rerni, na 200 stepeni, dok ne porumene (prema mojoj rerni, taman dok pravim drugu tepsiju panceroti, prva tepsija bude pecena…) …sacekajte da se malo prohladi pa papati fine i mekane pancerote…

FANTASTIČAN KOLAČ S JABUKAMA: OTKAD SAM NAŠLA OVAJ RECEPT ČESTO GA PRAVIM, I TO DUPLU SMJESU…


SASTOJCI: 
Kora:
150 g brašna
45 g smedeg šećera
115 g putera
Cheesecake:
220 g krem sira (npr. Philadelphia)
1 jaje
100 g šećera
Jabuke:
2 srednje jabuke
2 kašike šećera
1 kašika cimeta
1/4 kašičice muškatnog oraščića
Crumble:
85 g smeđeg šećera
70 g brašna
45 g zobenih pahuljica
170 g putera 
Ostalo:
50 ml karamela

PRIPREMA:

Zagrijati rernu na 180 °C i obložiti četvrtastu tepsiju 20X20 cm papirom za pečenje.
Kora: U jednu zdjelu staviti brašno i smeđi šećer dodati puter (sobne temperature) izrezan na kockice i viljuškom miješati da dobijete ujednačenu smjesu sa komadićima putera veličine graška. Istresti u tepsiju i rukom pritisnuti da izravnate. Peci u rerni oko 15 minuta dok ne porumeni.
Cheesecake: U međuvremenu, u drugoj zdjeli umutiti kremasti sir i šećer, dodati jaje i vanilju i mutiti da dobijete ujednačenu smjesu.
Jabuke: Oguliti jabuke i izrezati na kockice. Dodati šećer, cimet i muškatni oraščić. Promješati i ostaviti po strani.
Crumble: U zdjelu staviti brašno,smedi šećer, zobenih pahuljica i puter izrezan na kockice.Uzeti viljusku pa napraviti smjesu istu kao i za koru da ima komadice putera kao grasak. Ako bude potrebno tj.ako vam je smjesa malo rjeda mozete dodati jos pahuljica i brašna. Kad je kora gotova izvaditi iz rerne pa prvo staviti smjesu za cheesecake. Izravnati. Zatim ravnomjerno posuti jabuke. Na kraju dodati crumble. Isto tako ravnomjerno rasporediti po kolaču. Staviti da se peče u rerni 40-50 minuta, ovisno o jačini rerne. Ohladiti i kad servirate posuti toplim karamel sosom

srijeda, 20. prosinca 2017.

MOJA ŽENA JE BILA U SEDMOM MJESECU TRUDNOĆE KADA SE SAPLELA I PALA NIZ STEPENICE.


Moja žena je bila u sedmom mjesecu trudnoće kada se saplela i pala niz stepenice. Pred mojim očima gledao sam kako gubim sve što imam u životu, a bio sam nemoćan. Ostala je bez svijesti, pokušavao sam da je osvijestim, ali mi nije uspijevalo. Uprtio sam je, odnio u auto… put do bolnice je trajao vječnost, koliko god sam brzo vozio izgledalo je kao da se nemičem. Kada sam konačno stigao do bolnice, doktori su je preuzeli i nakon par pretraga ustanovili da je doživjela blaži potres mozga i da joj život nije ugrožen, a na sreću i bebi je preživjela. Nemate pojma koja sreća je to bila za mene, u jednom trenutku sam mislio da gubim sve, a onda saznate da je sve OK. Moja supruga je žena od čelika!

NEKI DAN SAM SE VOZILA U BUSU I VOZAČ JE NAGLO ZAKOČIO...


Neki dan sam se vozila u busu i vozač je naglo zakočio tako da je jedna starica koja je stojala i kojoj niko nije želio ustati, posrnula i pri tome ispustila vrećicu iz koje se rasulo povrće, par krastavaca, paradajza i paprika. Jedan dio busa nije ni obraćao pažnju, a oni što su obraćali počeli su da se podsmijavaju. Bilo mi je žao i sagela sam se da joj pomognem sa sve to sabere, a u tom trenutku sam osjetila ispod moje kratke ljetne suknjice ruku na mom međunožju. Okrenula sam se i vidjela dva nekulturna i bezobrazna momka kako se smiju i govore mi da me samo pridržavaju da i ja ne padnem. Na moju sreću u ruci sam držala jabuku koju sam pokupila od bake i tako sam ga njom udarila, ne ispuštajući je iz ruke da sam mu razbila arkadu, krv je bljuznula po jednom uglađenom gospodinu koji se tada digao i počeo da viče na mene kako sam nasilna, agresivna i da sam sramota za ženski rod jer se tako ponašam. Isjerali su me iz busa na prvoj stanici, a od tada neprestalno razmišljam, KUDA IDE OVAJ SVIJET??? Ne mogu da shvatim koliko god se trudila…

UKUSNO NOVOGODIŠNJE PECIVO U OBLIKU BORIĆA

POTREBNO:

    60 dag glatkog brašna
    1 kockica svježeg kvasca
    1 dl mlake vode
    2,5 dl mlijeka
    100 g maslaca
    3 žlice šećera
    1 žličica soli
    1 jaje
    I još: 2 žlice hladnog mlijeka + 1 žumanjak za premaz

PRIPREMA:

    Kvasac otopiti u toplom mlijeku sa 1 žlicom šećera pa pustiti da se digne. Proces je gotov nakon 10-tak minuta.
    Pomiješati brašno, sol, ostatak šećera, jaje, vodu, otopljeni maslac te uzdignuti kvasac. Miksati u početku nastavcima za tijesto (ja miksam spiralama) tako dugo dok se svi sastojci ne sjedine. Nastaviti mijesiti rukama još malo dok ne dobijete potpuno glatko i mekano tijesto. Ostaviti ga pokriveno da se diže najmanje 30 min dok ne udvostruči volumen.
    Tada ga istresti na pobrašnjenu radnu površinu, lagano ga premijesiti rukama te izrezati na cca 25 malih komadića. Ukoliko radite klasične puter štangice, svaki komad razvaljati duguljasto, zarolati od sebe prema gore lagano rastežući rukama prema van kako biste dobili duguljaste oblike. Ukoliko radite peciva u obliku borića, tada svaki komad dlanom ruke malo rastanjiti i oblikovati u trokut. Zatim svaki komad škarama zarezati kako biste dobili grane na boru. I to je to.
    Slagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima, prekriti krpom i pustiti da počivaju još 30 min. Tada ih premazati premazom od mlijeka i žumanjca, po želji posipati sezamom, lanom ili krupnijom soli te peći u zagrijanoj pećnici na 220ºC 15 min. Bitno je ne prepeći ih, jer će jedino tako peciva ostati mekana i podatna.