četvrtak, 2. studenoga 2017.

EKSTRA MEKANE KROFNE KAO DUŠA… MENI JE OVAJ RECEPT ZAKON…


Sastojci:

    1 kocka kvasca od 40 g.
    550 g. brasna
    2,5 dl. mlijeka
    5 zumanjaka
    100 g. secera
    na vrh kasikice soli
    1 vanilija secer
    100 g. maslaca
    1 kas. ruma
    korica od cijelog limuna
    7 dl. ulja

Za posip:

    1 vanilija secer
    po potrebi secer u prahu
    punjenje po zelji odprilike treba 100 g.

Priprema:

1. Od kockice kvasca, pola kasike brasna, 1 kasikica secera (to odvojimo od onih 100 g. secera) i 1,5 dl. toplog mlijeka (to mlijeko isto odvojimo od onih 2,5 dl), umutiti smjesu, i pustiti na toplom da se kvas digne.
2. U meduvremenu, u jednu zdijelicu stavimo zumanjke, secer, sol, preostalo mlijeko znaci 1 dl, rum, limunovu koricu, i vanilija secer, dobro promjesamo pjenjacom i stavimo na vatru tek toliko da se ugrije, da bude toplo, ne vruce.
3. U brasno dodati, nadosli kvasac, ugrijanu smjesu od jaja, i istopljeni topli maslac. Nikako vruc. Ako mjesate sve to u metalnoj zdijeli, kao ja 🙂 onda na jednoj ringli ugrijete i zdijelu obrnuto, prije nego pocmete sve. Zatim normalno dodajete u toplu zdijelu sve sastojke. Normalno da moze i u bilo kojoj, ja govorim kako ja 🙂 ako je plasticna ne grijatiii.
4. Mutiti mikserom sa nastavcima za tijesto. Sve dok se tijesto ne pocme odvajati od zdijele. Tijesto je mekano, sada malo samo pobrasniti rub zdijele u kojoj smo miksali i rukom zamjesite u jednu kuglu.
5. Razvaljati tijesto odmah, ne dize se. Na 1-1,5 cm debljine. Praviti oblik krafni casom ili modlicom za krafne.
6. Tijesto redati na malo pobrasnjenu radnu povrsinu, prekriti toplom krpom. Pustiti da se dize 30-40 minuta. Obavezno je da je prostorija u kojoj pripremamo krafne topla.
7. Zagrijati ulje na najjacu temperaturu. A zatim smanjiti na malo manje nego upola, kako smo poceli. Sacekati minut-dva pa prziti krafne. Kod mene je bilo 10 na pocetku a przila sam ih na broj 4. Paziti samo dok se krafne prze da se ne dodiruju.
8. Ove krafne przimo onako kako smo ih redali na radnu povrsinu, znaci nema okretanja prvo pa u ulje i ne idu pod poklopac dok se prze. Cim dobiju dole lijepu boju okrenemo jednom, gotove vadimo na papir, da upije viska ulja, kada se sve isprze, uspricamo sa strane pekmez po zelji ili vanilija kremu ili nutellu 🙂 kako volite. Posuti odozgo mjesavinom secera u prahu i vanilije secera.

RECEPT ZA ORIGINALNE PEKARSKE KIFLE… Mekane ko dusa, jednostavno fantastične…


Sastojci:

1200 gr. brasno
600 ml. mineralne vode
100 ml. mlaka voda
200 ml. ulje
1 1/2 zlica kvasac
1 zlica secer
1 zlica sol
3 zlice ulje
krupna sol
100 gr. margarin

Priprema:

U 100 ml. mlake vode promesajte kvasac sa zlicu secer i zlicu brasno i ostavite da nadodje. Brasno promesajte sa solom pa dodajte nadosli kvasac ,mineralnu vodu koju ste zagrejale da bude mlaka i ulje i zamjesite glatko testo. Premazite ga malo uljem i ostavite da nadodje. Kidajte loptice velicine breskve ,rasukajte cetvrtasto, zasecite nozom i premazite malo margarinom. Redite u pouljen pleh. Premazite ih uljem i pospite krupnom soli slika i ostavite da nadodju. Pecite u zagrejanu pec na 180 stupnjeva dok porumene. Odma ih premazite s malo uljem da imaju ljepi sjaj

Posluživanje:
Od testo za ove kiflice mozete napraviti i pekarski kruh ..napravite loptice, premazite ih uljem ,pospite solom i ostavite da nadodju pa ih pecite dok porumene…

PUNJENE KROFNICE PEČENE U RERNI ZA 10 MINUTA.. MEKANE I BEZ MNOGO ULJA

Po orginalnom receptu ove krofinice se spremaju u posebnom kalupu za mafine, ali vi možete da koristite obični kalup i da ih pečete u rerni. Ukus je neverovatan!

Sastojci:

1 šoljica brašna;
1 i po kašika šećera;
pola male kašičice praška za pecivo;
četvrtina kašičice soli;
2 jajeta,
odvojite belanac od žumanceta;
1 šoljica mleka;
2 kašike maslaca,
omekšanog na sobnoj temperaturi,
krem po želji.

PRIPREMA:

Pomešajte posebno suve sastojke, a posebno žumanjac, mleko i maslac. Potom pomešajte to dvoje zajedno te dodajte ranije napravljen šlag od belanjaka – lagano ga umešajte u smesu. Kalup za mafine dobro nauljite a zatim u svako udubljene sipajte po malo smese. Uz pomoć kulinarskog šprica u svaku krofnicu dodajte krem po želji, a zatim preko dodajte još malo smese. Pecite 10 minuta na 200 stepeni. Lepše krofnice nećete jesti!

srijeda, 1. studenoga 2017.

POSLEDNJI PUT SAM OCA VIDELA DEVEDESETIH GODINA...


Poslednji put sam oca videla devedesetih godina, rekao je majci da ide na front i sve što znam je da se nikada nije vratio, do pre mesec dana. Pokucao mi je na vrata stana, moj muž je otvorio i pozvao mene. Zatekla sam ga sa koferima, vidno umornog, kaže ostavila ga je žena, saznala za nas, molio me je da ga primim, nema nikoga, sam je, dala sam mu 300 evra pod uslovom da više nikada ne dolazi. Ne znam otkud mu adresa s obzirom da živimo u inostranstvu, ni šta se zaista izdešavalo,
ali žao mi je majke koja ga je godinama oplakivala, sebe kada sam posle nekoliko dana ga srela u gradu, gospodski obučenog, kako vodi poznanicu mlađu od mene 5-6 godina (imam ispod 30) pod ruku, pravio se da me ne vidi.. Očinska ljubav :-) ...

PREVARILA SAM MUŽA...


Prevarila sam muza.. Ne zbog nekog uzivanja, i sl nego iz je*enog inata. Na pocetku sve je bilo ok, ali kad sam se udala, to je druga osoba. Svaki dan mi prebacuje da sam s ovim, onim, da ga varam, kada izadjemo cim me neko pogleda ja sam kriva, jer sam se tako obukla itd. Vraca se u moju proslost prije njega, iako mi je on prvi bio. Bolesno je ljubomoran postao, bez ikakvog razloga. Nakon godina slusanja istih prica, prevarila sam ga sa nekim koga jedva i znam. Osudite slobodno, ali godima me povredjuje samo sam htjela da i on osjeti isto.
komicnistatusi.rs

LAGANA, NEŽNA I BEZ BRAŠNA - PUSLICA TORTA

Ako volite puslice, onda ova torta ispunjava vaše želje... 
Sastojci

    Za jednu koru:
    5 belanaca
    200 gr šećera
    Za fil:
    10 žumanaca
    15 kašika šećera
    2,5 dl mleka
    250 gr mlevenih pečenih lešnika
    250 gr maslaca
    I još:
    4 dl slatke pavlake za šlag
    malo lešnika za ukras



Priprema
    1.

    Kore sam pekla u okruglom kalupu, prečnika 28 cm. Pripremiti i 2 komada peki papira, iskrojena po veličini kalupa.

    Kora: 5 belanaca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer. Kad se doda svih 200 gr šećera, mutiti još par minuta. U kalup staviti peki papir na dno, a rubne ivice malo namazati margarinom i posuti brašnom (tako će se ivice pečene kore lakše nožem opseći i odvojiti od ivice kalupa). Staviti sneg u kalup, poravnati i staviti da se peče na 150 stepeni tačno 35 minuta.

    Na isti način ispeći i drugu koru, i ostaviti ih da se ohlade.
    2.

    Fil: 10 žumanaca dobro izmešati sa 15 kašika šećera, dodati 2,5 dl mleka i staviti da se fil kuva. Neprestano mešati žicom, i čim počne da se zgušnjava i vri, odmah skloniti sa ringle (žumanca se ne kuvaju dugo, jer će se zgrušati).
    3.

    Kad se fil malo prohladi dodati 250 gr mlevenih pečenih lešnika.

    Kada se potpuno ohladi, izmešati žuti fil sa dobro i penasto umućenim maslacem.
    4.

    4 dl slatke pavlake umutiti u čvrst šlag.

    Filovati tortu sledećim redom: kora, pola fila, kora, pola fila, šlag. Ukrasiti po želji.

Posluživanje

Mali savet: Lešnike uvek pečem sama, u rerni, jer volim da budu malo jače pečeni. Ako se odlučite za ovu varijantu, treba da kupite nešto više lešnika nego što se traži u receptu, jer će masa postati lakša, a i deo mase ide na ljuske, koje se posle pečenja bacaju. Pečeni lešnici važu se posle skidanja ljuske i hlađenja.

BEBI PUDER IMA MOĆI O KOJIMA NISTE NI SANJALI. JEFTIN, A ČUDESAN!

Pakovanje bebi pudera neće preopteretiti vaš budžet. Ali ćete biti zadivljeni kada otkrijete za šta vam sve može poslužiti.
Donosimo vam 15 stvari koje ćete puderom dovesti u red!
Čisti kućne ljubimce
Bebi puder koristite kao suvi šampon zbog kog će vaš ljubimac mirisati i biti osvežen bez trpanja u kadu.
Rashlađuje čaršafe
U vrućim letnjim noćima pospite bebi puder po čaršafima. One će mirisati, a puder će upiti znoj s vašeg tela što će vam omogućiti da se bolje naspavate
Upija masnoću
Idući put kada vam nešto masno kapne na majicu ili tepih, taj deo pospite bebi puderom. On upija ulje i osvežava tkaninu.
Osvežava knjige
Starim knjigama dajte novi izgled pomoću bebi pudera. Upiće vlagu i sprečiti stvaranje plesni.
Bebi puder nanesite na trepavice pre maskare.
Dobićete puniji i gušći izgled trepavica.
Sprečava iritaciju kože
Na unutrašnju stranu bedara nanesite bebi puder kako biste izbegli iritaciju kože trljanjem noge o nogu.
Uklanja smrad iz obuće
Pospite unutrašnjost cipela bebi puderom i ostavite preko noći. Idući dan obrišite i obujte svoje cipele koje će mirisati kao nove.
‘Popravlja’ škripanje poda
Imate li parket koji škripi? Pospite po podu bebi puder, a potom metlicom ispunite praznine među letvicama.
Tera mrave
Pospite puder ispred vrata ili oko prozora. Mravi će sigurno zaobići vaš dom.
Smanjuje bol kod depilacije
Napuderišite noge pre depilacije što će stvoriti dodatni sloj koji će vas zaštititi od mogućeg prevrućeg voska.
Zamenjuje puder u kamenu
Umesto skupih pudera u kamenu koje nanosite kao završni sloj kod šminkanja, na lice nanesite samo
malčice bebi pudera i izgledaćete izvrsno.
Osvežiće vas 
Umesto dezodoransa ispod pazuha nanesite bebi puder. Upija znoj i zadržava svež miris.
Osvežava krevetić vašeg ljubimca
Naprašite korpu ili krevetić ljubimca bebi puderom jer ćete ga tako osvežiti na najbrži mogući način.
Pomaže frizuri 
Kosa vam je neposlušna? Pomešajte bebi puder i isto toliko praška za pecivo. Mešavina koju ste napravili deluje kao suvi šampon, a kosa će vam biti zahvalna i poslušna.
Miris za prostor 
Ako ne volite miris bebi pudera, dodajte mu nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja. Rasporedite ga po stanu koji će potom božanstveno mirisati