ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

NIKAD SOČNIJA PILEĆA PRSA PEČENA U MLIJEKU


SASTOJCI
400g pilećih fileta
100ml bijelog vina ili temeljca
200ml mlijeka (2,8%)
2 žlice Glatkog brašna Podravka
1žlica nasjeckanog peršina
1 češanj češnjaka
sol,papar

PRIPREMA
Narezite pileca prsa da budu jednake debljene.Ako zelite mozete ih lagano potuci batic za meso preko prozirne folije,pazite da im ne razbijete strukturu,njezno.
Posolite ih i poparite.
Uvaljajte filete u brano,visak istresite.
Zagrijte maslinovo ulje /pazite da ga ne zapalite //treba stajati kraj stednjaka//dodajte na sitno isjeckani luk ,smanjiti vatri za par stupnjeva pa izdinstati luk da lagano promijeni boju i omeksa.
Dodati filete ,prepecite s jedne i druge strane pecenje:

Pustiti dvije-tri minute sa jedne strane /NE BOSTI VILICOM dok se peku/okrenuti pazljivo na drugu stranu na par minuta. Kad su fileti uuhvatili lijepu boju,pojacat vatru pa dodati temeljac ili vino drvenom zlicom strugati po dnu da se digne ono sto je zapeceno /tu je vecina ukusa koja ce dati aromu umaku.

Kad se sve zgusnulo dodati mlijeko pustiti da sve kuha par minuta da se malo reducira.
Dodati sitno nasjeckani persin i cesnjak.Prokuhati i servirati .Po uksu dodatno posoliti i popariti .

Servirati sa salatom ili prilog po zelji.Za naknadno zagrijavanje podliti opet sa malo mlijeka i prokuhati.

OVAKO LIJEPE I UKUSNE PRINCES KROFNE MOŽETE DA NAPRAVITE ZA MANJE OD POLA SATA

One su kremaste, ukusne i veoma popularne te rijetko ko može da im odoli. Donosimo vam odličan recept za princes krofne na kojima će svi da vam zavide. Prijatno!
Sastojci:

Za krofne:

250 ml vode

125 grama margarina ili putera

150 grama oštrog brašna prašak za pecivo (12-13 grama)

2 kašičice šećera četvoro jaja šećer u prahu.

Za fil:

500 ml mlijeka

jedan puding od vanilije

dvije kašičice ekstrakta od vanilije

troje jaja

6 kašika sećera

4 kašike gustina

100 grama putera.

Priprema:

Stavite vodu, margarin i šećer da prokuha, umiješajte brašno sa praškom za pecivo i ostavite da se tijesto ohladi. U hladno tijesto dodajte jedno po jedno jaje, muteći mikserom. Od tijesta (špricom ili ručno, kašikom, a možete i kroz najlon vrećicu na kojoj odsiječete jedan ćošak) pravite krofne u plehu na koji ste stavili papir za pečenje. Rernu obavezno zagrijete na 25o stepeni, pleh stavite nisko u rerni i krofne pecite na 25o stepeni 14 minuta pa na 15o stepeni još 2o minuta. Ne otvarajte rernu dok se krofne peku. Ohlađene krofne punite filom i pospite sećerom u prahu. Fil: Umutite jaja i šećer, dodajte ekstrakt od vanilije, puding od vanilije, gustin i 200 ml mlijeka. Preostalih 300 ml mlijeka stavite da kuha. Kad prokuha, dodajte umućenu smjesu i skuhajte kao puding. Ohladite kremu i umutite je sa puterom. Filujte krofne ručno ili špricom. Prijatno 😀

OD STOMAKA ĆE OSTATI SAMO PLOČICE: Recept slavnog homeopate za kojim je poludio svijet!


Kada je Piter Karvel na YouTube kanalu objavio recept i pripremu fantastičnog napitka za mršavljenje, svi su poludjeli za njim!

Riječ je o receptu koji je on dobio od slavnog britanskog homeopate, a nije ni čudo što ga je u kratkom vremenskom roku pogledalo skoro dva miliona ljudi, a evo i zašto.

Naime, ako niste neki ljubitelj povrća, prirodni sokovi su odličan način da u svoje tijelo unesete hranljive materije.

Ali, ako uz to još i iskombinujete prave namirnice, dobićete moćni napitak koji topi masne naslage sa stomaka i čisti organizam od nakupljenih toksina!

Zato požurite u nabavku po namirnice i pripremite ovaj sjajan napitak!

Sastojci:
1 velika cvekla,
2-3 svježe mrkve,
4-5 štapova celera,
1 šaka svježeg špinata,
1 jabuka,
1 svježi krastavac,
2 rotkvice,
1 korijen svježeg đubmira (veličine 1 cm) i
1 limun.

Priprema:
Očišćeno povrće i jabuku iscijedite u sokovniku i popijte! Sok je najbolje konzumirati ujutro, a od ovih namirnica dobićete oko 500 ml soka.

Oni koji su probali ovaj napitak kažu da je toliko hranljiv, da može da zamijeni multivitaminsku tabletu, pa čak i doručak!


Izvor: vesti.rs

PRIČA O 4 SVEĆE: Odvojite minut i pročitajte, neće vam biti žao!


U prostoriji su polako gorele četiri sveće. Bila je gotovo potpuna tišina i mogao se čuti njihov razgovor.

 Prva sveća reče: „Ja sam MIR – ljudi me ne uspevaju sačuvati, mislim da ću se ugasiti.“ I odmah se ugasila.

Druga sveća je rekla: „Ja sam VERA – nažalost, mnogi ljudi smatraju da nisam neophodna, nema smisla da gorim i dalje.“ Tek što je to izgovorila, dunuo je lagani povetarac i ugasio je.

Treća sveća je žalosno progovorila: „Ja sam LJUBAV – nemam više snage, ljudi me često zaboravljaju i stavljuju po strani. Čak zaboravljaju da vole one sebi najbliže“ i istog momenta se ugasila.

 Nedugo zatim u sobu je ušlo dete. „Šta je ovo? Trebalo je da gorite do kraja.“ i rekavši to, počelo je plakati.

Tada se oglasila četvrta sveća: „Ne boj se, dok god ja gorim, moći ćemo da upalimo ostale sveće. Ja sam NADA.“

 Sa sjajem u očima, dete je uzelo sveću „nade“ i zapalilo ostale sveće .

Plamen nade bi uvek trebalo da tinja u našem srcu, kako bi svako od nas mogao da održi, veru, mir i ljubav.

VIC DANA: KRENUO CRNOGORAC U HRVATSKU VLAKOM

Krenuo Crnogorac u Hrvatsku vlakom i kad se trebao prebaciti u drugi vlak (također u Hrvatskoj) dođe kondukterka i kaže mu:

– Vaš vlak kreće za 15 minuta.

Crnogorac:

– Ne kaže se vlak, no voz!

Kondukterka:

– Gospodine, kaže se vlak!!!

Crnogorac:

– Ma na karti piše vozna karta i kaže se voz, čo’če!

Kondukterka:

– Ma gospodine, kaže se vlak i točka!

I sjedne Crnogorac u voz, prespava noć u vozu. Ujutro se budi i izlazi na hodnik, kad prilazi kondukterka i pita ga:

– Gospodine, jeste li se lijepo navozali večeras?

Crnogorac:

– Jesam, jesam! I vi ste se vjerojatno lijepo navlačili večeras.

subota, 28. siječnja 2017.

DIRNULO MNOGE: OVO JE PRIČA KOJU BI SVAKA OSOBA TREBALA DA PROČITA, A NAROČITO ŽENE!


Mlada žena koja se tek udala jednog je vrelog letnjeg dana došla u posetu svojoj majci. Sela je u fotelju i dok je pila ledeni čaj, započele su priču o životu, o braku, o odgovornostima i obavezama zrelih ljudi.
Majka je zamišljeno promućkala kockice leda u svojoj čaši i onda je jasno i trezveno pogledala svoju kćerku.
”Nemoj nikad zaboraviti svoje prijateljice!”, rekla je.
“One će ti biti sve važnije, kako budeš postajala starija. Koliko god budeš volela svoga muža, koliko god budeš volela svoju decu, one će ti ipak biti potrebne. Seti se da povremeno izađeš negde s njima, da se i dalje družiš s njima. I zapamti da tvoje prijateljice nisu samo prijateljice, one su i tvoje sestre, tvoje kćeri i ostali tvoji rođaci.
Biće ti potrebne druge žene. Ženama su uvek potrebne druge žene!” piše Hayat.
“Kakav blesav savet “, pomislila je kćerka.
“Zar se nisam upravo udala? Zar nisam upravo zakoračila u svet parova? Za ime Boga, ja sam udata žena, odrasla! Nisam neka šiparica kojoj su potrebne prijateljice! Moj muž i moja porodica svakako će biti sve što mi je potrebno da moj život dobije pravi smisao.”
Ali, ipak je poslušala svoju majku i nastavila da održava kontakte sa svojim prijateljicama.
Kako su godine prolazile jedna za drugom, ona je polako počela da uviđa da je njena majka, ustvari, tačno znala šta govori. Kako vreme i priroda donose promene u životu svake žene, prijateljice ostaju najveći oslonac za nju.
U svojim 40-im, evo šta je naučila:
Vreme prolazi.
Život se događa.
Distanca razdvaja.
Deca odrastaju.
Ljubav bledi.
Srca se slamaju.
Poslovi dođu i prođu.
Karijere se završavaju.
Roditelji umiru.
Kolege zaboravljaju usluge.
Muškarci imaju svoj svet.
Ali, prijateljice ostaju uz tebe, ma koliko vremena i kilometara bile daleko od tebe. Prijateljica nikad nije toliko daleko da ne može biti uz tebe, kada je potrebna.
Dok budeš morala ići tim usamljenim putem koji se zove život i kad budeš morala ići sama, tvoje prijateljice će biti tu, pored puta, navijajući za tebe, moleći se za tebe, trudeći se oko tebe, zalažući se za tebe i čekajući te na kraju puta širom raširenih ruku. A ponekad će čak i prekršiti pravila zbog tebe.

OVA SALATA JE TOLIKO DOBRA DA ĆE VAM BITI ŽAO ŠTO RANIJE NISTE ZNALI OVAJ RECEPT….


Sastojci:
3 kom krompira
3 kom mrkve
3 kom kuvana jaja
300 gr graška
6-7 kom krastavčića
300 gr šunke ili 1 kom pileći file
so

I još:
300 gr majoneza
200 gr pavalake

Priprema:

1. Povrće skuhati posebno u slanoj vodi. Ja nekad stavim šunku a nekad skuvam pileći file,može i oboje ali bi bilo prejako pošto se svakako ova salata uglavnom priprema i služi u svečanim prilikama,znači uz još dosta kalorične hrane.Ovaj put ja sam radila sa šunkom.
2. Povrće ohladiti i sitno isjeckati.Ja sjeckam ,ali ne pretjerano sitno.Neko voli i rendano
3. U majonez dodati pavlake po svom ukusu,lagano umutiti. Povrće dobro obogatite majonezom,e,tu nemojte štedjeti.Kad je kupujete uvijek je to pozamašna investicija i onda vam ruska salata dodje nevjerovatno skupa. Zato ja kad radim rusku salatu, radim i majonez,i ne štedim na njemu.

Posluživanje:
Rusku salatu služite kao predjelo u posudicama aranžiranim povrćem koje je sastavni dio salate ili punite prhke mignonnine korpice,ili pak punite peciva od princes krofni…a možete i labudove da pravite kao Brankal ili mignonne ukoliko ste jako “dobri” s vremenom i živcima:))