petak, 27. siječnja 2017.

ZA OVIM KROFNAMA SVI SU POLUDJELI MEKANE KAO SPUŽVA


Sastojci
1 kocka kvasca od 40 g.
550 g. brasna
2,5 dl. mlijeka
5 zumanjaka
100 g. secera
na vrh kasikice soli
1 vanilija secer
100 g. maslaca
1 kas. ruma
korica od cijelog limuna
7 dl. ulja
za posip
1 vanilija secer
po potrebi secer u prahu
punjenje po zelji odprilike treba 100 g.

Priprema
1.
Od kockice kvasca, pola kasike brasna, 1 kasikica secera (to odvojimo od onih 100 g. secera) i 1,5 dl. toplog mlijeka (to mlijeko isto odvojimo od onih 2,5 dl), umutiti smjesu, i pustiti na toplom da se kvas digne.
2.
U meduvremenu, u jednu zdijelicu stavimo zumanjke, secer, sol, preostalo mlijeko znaci 1 dl, rum, limunovu koricu, i vanilija secer, dobro promjesamo pjenjacom i stavimo na vatru tek toliko da se ugrije, da bude toplo, ne vruce.
3.
U brasno dodati, nadosli kvasac, ugrijanu smjesu od jaja, i istopljeni topli maslac. Nikako vruc.
Ako mjesate sve to u metalnoj zdijeli, kao ja :) onda na jednoj ringli ugrijete i zdijelu obrnuto, prije nego pocmete sve. Zatim normalno dodajete u toplu zdijelu sve sastojke.
Normalno da moze i u bilo kojoj, ja govorim kako ja :) ako je plasticna ne grijatiii.
4.
Mutiti mikserom sa nastavcima za tijesto.
Sve dok se tijesto ne pocme odvajati od zdijele.
Tijesto je mekano, sada malo samo pobrasniti rub zdijele u kojoj smo miksali i rukom zamjesite u jednu kuglu.
5.
Razvaljati tijesto odmah, ne dize se.
Na 1-1,5 cm debljine.
Praviti oblik krafni casom ili modlicom za krafne.
6.
Tijesto redati na malo pobrasnjenu radnu povrsinu, prekriti toplom krpom.
Pustiti da se dize 30-40 minuta.
Obavezno je da je prostorija u kojoj pripremamo krafne topla.
7.
Zagrijati ulje na najjacu temperaturu.
A zatim smanjiti na malo manje nego upola, kako smo poceli. Sacekati minut-dva pa prziti krafne.
Kod mene je bilo 10 na pocetku a przila sam ih na broj 4.
Paziti samo dok se krafne prze da se ne dodiruju.
8.
Ove krafne przimo onako kako smo ih redali na radnu povrsinu, znaci nema okretanja prvo pa u ulje i ne idu pod poklopac dok se prze.
Cim dobiju dole lijepu boju okrenemo jednom, gotove vadimo na papir, da upije viska ulja, kada se sve isprze, uspricamo sa strane pekmez po zelji ili vanilija kremu ili nutellu :) kako volite.
Posuti odozgo mjesavinom secera u prahu i vanilije secera.
9.
Dobar tek :)
Posluživanje
Recept je iz kuharice TRADICIONALNI HRVATSKI KOLACI.
U orginalnom receptu ide 8 zumanjaka a ja sam smanjila na 5 i taman je :) samo tak.
Meni je izaslo ravno 20 krafni. Ali to sve zavisi od velicine case ili modlice. Moja modlica je sirine 8 cm.

PRAVE HEROINE: Ovo znaju samo majke koje su porodile carskim rezom


Majčinstvo nikada nije lako: to je posao koji iziskuje mnogo odgovornosti i truda, ali donosi i veliku nagradu.

Sve one majke koje su carskim rezom donele svoje bebe na svet zaslužuju da ponosno nose svoj “ožiljak sreće”. Za carski rez potrebno je mnogo hrabrosti i snage, i samo majka i žena može se sa tim nositi na herojski način.

Ovo su tri stvari koje samo žene koje su prošle kroz carki rez mogu razumeti.

Stoički podnose posledice hirurške intervencije

Možda mislite da je carski rez uobičajna procedura, ali smatra se vrlo ozbiljnom operacijom koja nosi određene rizike i za majku i za bebu. Takođe, kako je veoma opasno da tokom porođaja budući otac ili ostali članovi porodice budu u operacionoj sali, žena mora skupiti hrabrost i proći kroz sve to potpuno sama.

Ne znaju da li je sve prošlo u najboljem redu dok ne napuste operacionu salu

U ovom slučaju, rizik se ne završava rođenjem bebe. Kao i kod svake operacije, doktori ne mogu znati da li je sve prošlo kako treba dok anestezija ne prestane da deluje. Malo ko zna da je majka tokom carskog reza svesna – ne oseća bol, ali oseća pomeranje u sebi. To je jako neprijatan, invazivan osećaj, i ako ga pre toga niste iskusili, može biti traumatičan.

Oporavak nakon carskog reza podnose kao prave heroine

Kada se beba rodi, ceo svet majke okrenut je njoj i svoje obaveze ispunjava bez pogovora. Sve to zahteva organizaciju i promene koje su često naporne. Bol i nelagodnost su neizbežni deo procesa oporavka nakon operacije. Ovo još više ojačava majke, koje zaboravljaju na bol i snagom volje koju poseduju još više se posvećuju svom novorođenčetu.

Bez obzira koliko im je teško, one s osmehom na licu i ljubavlju obavljaju sve svoje obaveze. Svaki neprospavan minut, svaka promena pelena, svaki osmeh i držanje bebe za ruku, kupanje i uspavljivanje, vredno je kada vidite da je beba mirno ušuškana u krevetac.

Aplaudiramo svim onim majkama koje su obeležene ožiljkom zbog kog nikada neće zaboraviti koliko su jake. Zato, nosite taj ožiljak sa ponosom i nemojte ga sakrivati, jer nema svaka žena privilegiju da ga ima.

Izvor: Brightside.me

PODELITE DALJE :* HVALA

ČUDESNA BAKINA KROMPIRUŠA...RECEPT VRIJEDAN SVAKOG TRUDA


Sastojci

ZA TIJESTO
450 g glatkog brašna
Prstohvat soli
3 žlice suncokretovog ulja
250-300 ml mlake vode
1 žlica jabučnog octa
 ZA NADJEV
1300 g krumpira
2 glavice luka
2-3 žlice kiselog vrhnja
Sol
Obilno crnog mljevenog papra
1 žlica Vegete
50 g maslaca
Jogurt za posluživanje


PRIPREMA PITE
U većoj zdjeli pomiješajte glatko brašno i sol. Dodajte tri žlice suncokretovog ulja te u laganom mlazu ulijevajte mlaku vodu pomiješanu s octom i cijelo vrijeme miješajte vilicom. Količina vode ovisi o brašnu, a malo octa dodajemo jer od njega tijesto bude elastičnije, a djeluje i kao svojevrstan konzervans u tijestu.
Sada se prebacite na radnu površinu, pobrašnite je i na nju stavite tijesto. Tijesto mijesite jedno 5-10 minuta, uz lagano dobrašnjivanje glatkim brašnom. Dužim miješenjem tijesta otpušta se gluten zbog kojeg će tijesto biti elastičnije kada ćete ga razvlačiti. To je jedna od onih malih tajni zbog kojih će vam tijesto biti odlično za razvlačenje. ;)
Budući da ste tijesto malo izmučili, sada ga obavezno ostavite da odmori, i to barem 30 minuta do sat vremena. Tijesto stavite na pobrašnjeni tanjur, pouljite ga kako se ne bi osušilo i pokrijte prozirnom folijom.
Dok tijesto odmara, vi pripremite nadjev. Malo ćete se namučiti sa sjeckanjem, ali isplatit će se.  Sitno nasjeckajte luk te ga, po želji, prodinstajte na malo ulja dok potpuno ne omekša i lagano se karamelizira. Ovaj korak nije nužan, luk može ići i sirov u nadjev, no ja sam ga radije dinstala jer volim okus dinstanog luka. :)
Krumpir operite, ogulite i  nasjeckajte na što sitnije kockice. Budući da se krumpir ne kuha, potrebno je da bude sitno nasjeckan kako bi se tijekom pečenja pite skuhao od pare unutar tijesta. Čula sam da neki čak i ribaju krumpir, no ja nisam htjela jer mislim da bi tako pustio puno vode.
Sada se bacamo na razvlačenje odležalog tijesta. Trebat će vam veći pravokutni stol ili radna površina, koje pokrijte čistim stolnjakom. Stolnjak pobrašnite kako vam se tijesto ne bi primilo za njega. Na sredinu stavite tijesto, te i njega malo pobrašnite. Dobro pazite da vam se tijesto nigdje ne zalijepi jer će se na tom mjestu potrgati i dobit ćete rupicu u tijestu.
Prvo pobrašnjenim valjkom razvucite tijesto koliko ide, tako ćete si olakšati razvlačenje. Zatim, ako ste vještiji, možete tijesto primiti u ruke i kratko pustiti da lagano visi kako bi se razvuklo pod svojom vlastitom težinom. Položite ga na stolnjak i sada krenite razvlačiti rukama. Ruke podvucite do  sredine tijesta i lagano povlačite prema van, pazeći da ne zapnete noktom i ne napravite rupicu. Kružite oko stola i ponavljajte tu radnju dok tijesto ne bude razvučeno preko cijelog stolnjaka i gotovo prozirno. Ako vam se i dogodi da tijesto pukne malo i stvori koju rupicu, ništa strašno.
Tijesto ostavite 5-7 min da se lagano posuši, a zatim nožem pažljivo odrežite zadebljale krajeve tako da dobijete pravilan pravokutnik. Lagano ga cijelog poškropite uljem.
Pomiješajte krumpir, vrhnje i začine. Nemojte previše štedjeti na soli i pogotovo papru, krumpiruša mora biti jače začinjena.
Nadjev jednakomjerno rasporedite po donjoj trećini vučenog tijesta. Rubove tijesta uz nadjev lagano rukama preklopite na nadjev, a zatim pomoću stolnjaka zarolajte pitu do kraja. Kraj tijesta Vam mora ostati ispod štruce.
Sada tijesto režite na štruce veličine najvećeg lima koji stane u pećnicu (ili ga možete zavinuti u pužića, ako tako više volite). Meni su od ove količine tijesta i nadjeva izašle taman četiri štruce za popuniti pleh veličine 40x30 cm. Pažljivo prebacite štruce na pleh obložen papirom za pečenje (ili samo pomašćen), te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite oko 30-40 min, dok pita ne porumeni. 10 min prije kraja pečenja, pitu kistićem premažite otopljenim maslacem i vratite u pećnicu. 5 minuta prije kraja pečenja možete ponoviti ovaj postupak.
Gotovu krumpirušu izvadite i pokrijte čistom vlažnom krpom kako bi kore mrvu omekšale. Ja volim da nisu potpuno hrskave, nego da malo omekšaju. Isto tako, ako volite mekanije kore, tijekom pečenja ih možete premazati i razmućenim vrhnjem. Ja to ovaj put nisam htjela jer mi se dragi prošli put žalio da kore moraju biti hrskave. :)
Pustite pitu da se malo ohladi, a zatim, uz šalicu jogurta, navalite!! Dobar tek!

NAJMEKŠE PALAČINKE NA SVIJETU POPUT SPUŽVE PO RECEPTU JAMIE OLIVERA


Sastojci
I. smjesa
3 žumanjka
1 šalica brašna
1/2 šalice mlijeka (1 dcl)
1/2 vrećice praška za pecivo
po malo sol, šećer
II. smjesa
3 bjeljanjaka
prstohvat soli
posebno
1 mala konzerva Kukuruza šećerca Podravka

Priprema
1.
Izmiksati dvije smjese kako je navedeno.
2.
Pomiješati ih kuhačom, ovako izgleda tijesto.
3
Ulijevati male deblje krugove u tavicu, to su takozvane “američke palačinke”, otprilike promjera 10 cm i na njih staviti kukuruz.
4.
Kukuruz sam propadne u tijesto, a potom ih okrenite.
5.
Gotove poslužite s prefinim špekom (ili što-bi-rekli, malo mesnatijom slaninom).

TURSKE LEPINICE ZA BRZI DORUČAK...TOPLO IH PREPORUČUJEM


Sastojci
300 g brašna
1/2 vrećice instant kvasca
1/2 kašičice soli
150 ml tople vode
2 kašike ulja

Priprema

1
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Mijesiti 4-5 minuta, dok se ne dobije glatko i elastično tijesto! Prekriti i ostaviti oko 30 minuta. Na pobrašnjenoj podlozi tijesto podijeliti na 4 dijela. Oblikovati lopticu, pa razvaljati tijesto.
2
Na blago nauljenoj tavi pržiti bazlame 4 minute, okrenuti na drugu stranu, pa pržiti još par minuta.
3
Na isti način pripremiti i ostale.
4
Poslužiti tople!

četvrtak, 26. siječnja 2017.

SVE ČEŠĆE LJUDI NA FB STAVLJAJU SLIKE UMRLIH I PIŠU DUGE TEKSTOVE O UMRLIM.ČEMU TO.....


Sve češće ljudi na fb stavljaju slike umrlih i pišu duge tekstove o umrlim. ČEMU TO… Uredu, shvatam da im vjerovatno nedostaju ti ljudi,
ali glupo mi je je svi drugi njima slični takve statuse lajkaju. Šta to treba da znači da im se sviđa što je neko preminuo, da im se viđa što je neko tužan, ili nešto treće. Da li takve osobe manje pate nakon tih statsa?
Mislim, a vjerujem da ima dosta koji me podržavaju u mome stavu da takve osobe uopše i ne žale, već samo žele da pokažu kako žale, jer ko istinski nekoga žali ne ide i na sav glas to iskazuje…

DOMAĆA KINDERLADA BEZ ADITIVA…ZA OVAJ RECEPT SU REKLI DA JE BOLJI I OD NUTELLE


Sastojci
KINDERLADA:
30 dkg šećera
3 dl vode
3 vrećice vanilin šećera
250 g margarina
1/2 kg mlijeka u prahu
2 žlice kakaa

EUROKREM:
40 dkg šećera
3 dl vode
3 vrećice vanilin šećera
250 g margarina
1/2 kg mlijeka u prahu
5 dkg mljevenih lješnjaka
2 žlice kakaa

Priprema
1.
Šećer staviti u veću posudu i zalijati sa 3 dl kipuće vode, malo promješati te dodati vanilin šećer i narezani margarin te dobro promješati pjenjačom da se margarin pomalo otopi.
Tada dodati mlijeko u prahu pa miksati mikserom cca. 5 minuta da dobijemo lijepu smjesu bez eventualnih grudica od mlijeka u prahu.
U polovicu smjese dodati 2 žlice kakaa te opet dobro promješati.
Napuniti staklenke ili neke posudice koje imate sa poklopcem te staviti u frižider da se malo ohladi.
2.
Postupak je isti i za eurokrem, osim što dodamo još 5 dkg sitno mljevenih lješnjaka (u kompletnu smjesu, pa u polovicu opet kakao).
Staklenke sam punila tako da sam bijelu smjesu stavila u jednu vrećicu za zamrzavanje, a smeđu u drugu, odrezala vrh vrećica te istovremeno istiskala obadvije smjese u staklenke.