četvrtak, 26. siječnja 2017.

PRAVA TRADICIONALNA BAKLAVA KOJA ĆE SVE ODUŠEVITI


Sastojci:
– Gotove kore (jufke) za baklavu:
– 1 kg gotovih kora za baklavu
Smijesa za posipanje
– 900 g mljevenih oraha
– 100 g krupno mljevenih oraha (izrezati nozem)
– 150 g secera
Smijesa za premazivanje
– 250 g maslaca (putera)
– 100 ml ulja
Agda
– 1 kg secera
– voda
– 1 limun ( po zelji )

Priprema:
Izrezati kore po mjeri pleha u kojem cemo peci baklavu.
Iztopiti puter i izmijesati zajedno s uljem. Paziti da nam puter ne izgori ili promijeni boju.
Narezati manju kolicinu oraha (100 g), a vecu kolicinu samljeti.
Priprema zaljeva (agda)
U lonac srednje velicine sipati 1 kg secera i preliti vodom tako da voda bude dva prsta iznad secera. To bi otprilike trebalo biti malo vise od litar vode. Agdu kuhati 15- 20 minuta na jacoj vatri.
Provjeriti da li je prava gustoca tako sto cemo izvaditi malo agde na tanjuric, pustiti da se ohladi i povuci prstom po sredini agde. Agda ne smije biti pregusta jer nam baklava nece fino upiti i bit ce suha.
Prava gustoca je nesto izmedju sirupa (sok koji se muti sa vodom) i vode , znaci nesto izmedju.
Ovako vam objasnjavam jer je jako bitno ukuhati pravu agdu , od nje mnogo znaci kakva ce baklava izgledati.
Agdu se moramo ohladiti da bi prelili vrucu baklavu. I ovo je jako bitno, jedno od ovo dvoje mora biti hladno a drugo vruce.
U agdu mozemo dodati po zelji sok jednog limuna (dodati pri kuhanju)
Slaganje baklave
Namastimo pleh velicine 35×25 cm u kojem cemo peci baklavu i stavljamo tri kore jednu preko druge i savaku premazemo rastopljenim vrucim puterom. (takodjer vrlo bitno da je puter vruc da bi imali hrskave korice i dobro pecene)
Zatim stavljamo sve narezane orahena na trecu koru koju smo premazali puterom te pospemo malo secerom.
Nastavljamo tako sto cemo staviti koru, premazati je rastopljenim vrucim puterom i uljem, na nju jos jednu koru koju ponovo premazemo puterom.
Zatim posuti s mljevenim orasima koje smo predhodno pomijesali s 150 g secera.
Sad nastavljamo istim redoslijedom do kraja, Dvije kore koje svaku od njih premazemo puterom zatim slijede mljeveni orasi.
Moramo paziti da raspodjelimo smijesu oraha i kora tako da potrosimo sve u isto vrijeme.
Za zavrsetak baklave ostavimo tri kore tako sto svaku slozimo jednu preko druge i premazemo puterom osim gornje kore. Prije rezanja pritisnemo baklavu dlanovima da je poravnamo.
Na kraju izrezemo ostrim nozem baklavu na kusove (romb)
Baklavu stavimo peci prvo na jacu vatru (kod mene je to 190 stepeni na vruci zrak)10 minuta da dobije lijepu svijetlo smedu boju, zatim smanjimo vatru na 150 stepeni i pecemo jos 45 minuta, pazimo da nam ne potamni previse.
Baklava se pece priblizno 1 sat. Ako primjetite da ce vam baklava biti pretamna slobodno stavite foliju preko i nastavite sa pecenjem.
Baklava je pecena kad dobije lijepu boju od vrha do dna.
Provjerite tako sto cete viljuskom malo razmaknuti romboide i pogledati da li je donji dio jednako pecen.
Zalijevanje baklave
Vrucu baklavu zalijemo hladnom agdom i pritisnemo s jos jednim plehom da bi nam se kore koje se uviju pri zalijevanju lijepo izravnale.
Baklava ne smije biti vise od desetak minuta pritisnuta jer moze da prmijeni boju ispod pleha s kojim smo pritisnuli.
Baklavu moramo ostaviti da prenoci na hladnom mijestu.
Posluziti hladnu baklavu.

BACATE VREĆICE ČAJA? Nakon što pročitate ovo, nikada više to nećete uraditi!


Na ljekovitost najfinijih napitaka pripremljenih od čudotvornih listića itekako smo dobro upućeni no zanimljivo je kako iskorištene vrećice čaja mogu odlično poslužiti u potpuno neočekivanim situacijama u domaćinstvu i u samopomoći kod boli. Osim toga najdjelotvorniji učinak čaja je kako tvrde kineski doktori stavljanje vrećica u jastuk, što pomaže da se budimo čiste glave i brže mislimo. Otkrijte na koje još načine iskorištenu vrećicu čaja možete pametno iskorititi prije bacanja

Iskorištene vrećice čaja uspješno uklanjaju otečene podočnjake i crvenilo očiju

1. Uklonite crvenilo i natečenost očiju

Namočite vrećice čaja u hladnoj vodi i stavite ih na kapke. Nakon nekoliko minuta čaj će ukloniti crvenilo i natečenost, vaše oči opet će izgledati svježe i odmorno što će vas i pomladiti. Na isti način vrećice možete koristiti i za konjuktivitis.

2. Marinirajte meso

Meso koje namjeravate spremiti za ručak marinirajte u ostacima čaja ili uz pomoć iskorištenih vrećica za čaj kako biste spriječili da ono postane tvrdo i žilavo. Slatkoća čaja obogatit će okus mesa i održati ga vlažnim.

3. Očistite dom

Čaj može učinkovito ukloniti masnoću i prljavštinu s ogledala, podova, čak i linoleuma. Nakon što ste si pripremili napitak jednostavno opet namočite vrećicu u toplu vodu i tako napravite otopinu za čišćenje. Njome možete očistiti i radne ploče u kuhinji kao i drvene površine i namještaj. Samo pazite da ga dobro obrišete kako ne bi ostale mrlje.

4. Osvježite odjeću i obuću

Osušene iskorištene vrećice čaja stavite na tanjurić i stavite u ormar čime će cijeli ormar i vaša odjeća ugodno mirisati. Stavite po jednu vrećicu u svaku cipelu i uklonit ćete neugodne mirise iz obuće.

5. Pognojite biljke

Iskorištene vrećice čaja mogu biti odlično organsko gnojivo za kućno bilje jer čaj sadrži za biljke mnoge hranjive tvari. Umiješajte vrećice u zemlju, a možete i izvaditi listiće čaja iz vrećice i pomiješati ih sa zemljom jer će tako zemlja bolje upiti vodu i preostalu vlagu iz čaja.

6. Ublažite bol

Imate li u usnoj šupljini bolnu ranicu, namočite iskorištenu vrećicu čaja u vodu i zagrizite je. Ljekovita svojstva čaja ublažit će bol te će ubrzati zacjeljivanje rane. Ova metoda pomaže i pri zaustavljanju krvarenja nakon izvađenog zuba.

7. Ublažite opekotine od sunca i uklonite akne

Imate li akne ili opekotine od sunca operite zahvaćena područja hladnom vodom u kojoj je odstajala iskorištena vrećica čaja. Ponovite par puta i osjetit ćete ugodno hlađenje, olakšanje i smirivanje kože koja će ponovno postati zdrava.

Izvor: zadovoljna.hr

LUKSUZNA MILENIUM TORTA: SLOŽENA U ČAK ŠEST RAZLIČITIH SLOJEVA

Milenium torta je poznati, mnogima omiljen desert sa puno čokolade. A ovo je specijalna verzija sa više slojeva, više međuosbno prožetih okusa…
Sastojci:
● 200 g krupno mljevenih lješnjaka,
● 400 g ‘obične’ čokolade za kuhanje (40 % kakaa),
● 300 g mliječne čokolade,
● 150 g crne čokolade (70 % kakaa),
● 150 g bijele čokolade,
● 1 l vrhnja za šlag,
● 2 dl punomasnog mlijeka

Priprema:
Podloga:
Pečene, krupno samljevene lješnjake pomiješati sa 100 g otopljene čokolade za kuhanje (40 % kakaa).
Na podlogu staviti celofan, na njega obruč kalupa za torte, pa u njemu napraviti podlogu za tortu i prekriti je drugim celofanom.
Krema od tamne čokolade:
150 ml vrhnja za šlag, 50 ml mlijeka i 150 g crne čokolade staviti na laganu vatru i kad baci ključ izmiješati i ohladiti u frižideru. Ohlađeno izmiksati da se dobije pjena poput musa.
Skinuti gornji celofan sa kružne podloge, staviti mus i ohladiti u frižideru.
Bijela krema:
150 ml vrhnja za šlag i 50 ml mlijeka kratko izmiksati, zatim lagano dodati 150 g otopljene bijele čokolade. Staviti preko crnog musa i vratiti u frižider.

Tamna krema:
150 ml vrhnja i 50 ml mlijeka kratko izmiksati, dodati 150 čokolade za kuhanje (40 % kakaa) lagano miksajući. Staviti preko bijelog sloja i vratiti u frižider.

Krema od mliječne čokolade:
150 ml vrhnja i 50 ml mlijeka kratko izmiksati, dodati 150 g mliječne čokolade lagano miksajući. Staviti preko tamne kreme i vratiti u frižider.

Prva glazura:
Prohuvati 150 ml slatkog vrhnja i njime preliti 150 g izlomljene čokolade za kuhanje (40 % kaka). Ostaviti da se čokolada otopi, izmiješati i sačekati da se ohladi do željene gustoće.
Glazuru staviti preko kreme od mliječne čokolade i vratiti u frižider.

Druga glazura:
Prohuvati 150 ml slatkog vrhnja i preliti 150 g izlomljene mliječne čokolade. Ostaviti da se čokolada otopi, izmiješati i sačekati da se ohladi do željene gustoće.
Staviti preko prve glazure i vratiti u frižider.

Ukrasiti po želji, npr. čokoladom i lješnjacima, a može se servirati i bez ukrašavanja, da svi slojevi ostanu vidljivi.

KROFNE NA KOJIMA BI VAM I PEKARI POZAVIDJELI


Sastojci
400 ml mlakog mlijeka
1 sviježeg kvasca (može i suhi)
1 žlica kristal šećera
2 jaja
50 ml ulja
700 g glatkoga brašna
1 žličica soli
1 l ulja (za prženje)
50 g šećera u prahu (za posipanje)
Po želji:
Lino lade nougat/marmelada/pekmez

Priprema
1.
U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer.
Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati u smijesu. Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti sa žlicom ili sa mikserom u prilično gusto i ljepljivo tijesto.
2.
Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mijestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu, nekih 30-ak minuta.
3.
Na radnu površinu posutu brašnom istresti tijesto, malo ga premijesiti, posuti malo brašnom, te razviti na 1 cm debljine.
4.
Modlom (čašom) željene veličine iskružiti krofne. Preostalo tijesto ponovo premijesiti, razviti pa isijeći dok ne potrošite svo tijesto.
5.
Isiječene krofne slagati na tacnu ili lim za pečenje posut brašnom. Kada su sve krofne isječene prekriti čistom kuhinjskom krpom, te ih ostaviti da se odmore 20-ak minuta.
Ugrijati ulje na srednjoj temperaturi.
6.
Krofne stavljati u tavicu tako da ona strana koja je bila na limu za pečenje dolje u tavici bude gore. Peći na srednjoj temperaturi u prethodno zagrijanom ulju.
7.
Kada porumene okrenuti i zapeći ih i sa druge strane. Pri tome vam ostane na sredini krofne bijeli prsten.
8.
Vaditi iz tavice na kuhinjski papir da upije višak ulja.
9.
Još vruće krofne posuti šećerom u prahu ili napuniti po želji sa marmeladom ili linoladom.

srijeda, 25. siječnja 2017.

VIC DANA: VOJNIK I ČASNA SESTRA


Vojnik pritrči časnoj sestri i zamoli je:
– “Molim vas, mogu li se sakriti pod vašu haljinu? Poslije ću objasniti.”
Časna sestra pristane.
Trenutak zatim pritrče dva vojna policajca i upitaju da li je vidjela vojnika?
– “Otišao je u onom smjeru”, odgovori časna sestra.
Kad su policajci otišli vojnik se izvuče ispod suknje, zahvali joj se i objasni da neće da ide u Irak, na frontu.
Časna mu odgovori da ga potpuno razumije.
Vojnik doda:
– “Nadam se da neću biti previše drzak ako kažem da sam opazio da imate divne noge?!”
Časna odgovori:
-”Da si pogledo malo bolje opazio bi i krasan par jaja-ni ja neću da idem u Irak!!!!!! :D

SIN JEDINAC SAM KOD RODITELJA ALI SVOJE RODITELJE NISAM NI VIDIO NI ČUO…

Sin jedinac sam kod roditelja ali svoje roditelje nisam ni vidio ni čuo skoro 7 godina, tačnije od kada sam se oženio. Oduvjek su se protivili da se oženim , akako su mi govorili NAJVEĆOM DROLJOM CIJELOG NAŠEG KRAJA.
Tako su mi rekli ako je oženim da je ne dovodim u njihovu kući, a i ja da im se na oči na pojavljujm. Volim moju suprugu, više od sebe, oženio sam je i prvih par godina smo živjeli kod njenih roditelja, a evo već 3 godine živimo u Zagrebu kao podstanari. Čuo sam da mi je majka mnogo oboljela i da je mjesecima “prikovana” za postelju. Danima sam razmišljao da je posjetim, ali sam se bojao kako će da me prihvate kada se pojavim.
Neki dan sam pitao moju ženu šta misli o tome, a ona mi je rekla da ne budem lud i da slučajno ne idem, jer će mi gore biti kada me istjeraju iz kuće kao psa. Mislim da je upravu, jer da me žele vidjeti, nekada bi me nazvali, došli kod mene u ovih 7 godina. Iskreno, mnogo mi nedostaje, sve i oni, i dvorište, i kuća

Kada bi žene znale za ovu biljku, manje bi im trebao ginekolog


Virak (lat. Alchemilla vulgaris) sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C.

Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali i moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo. Najveću slavu virak je stekao kao sredstvo protiv ženskih bolesti, jer je jedna od najdelotvornijih biljaka za ovu vrstu tegoba, piše “Dokazano“.

Čak je i poznati švajcarski travar Johan Kincle tvrdio da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbjeći upotrebom čaja od virka.

Idealna biljka za trudnice


Jedan od težih problema koji muče žene je nemogućnost da zatrudne. Virak je najbolji biljni izbor za liječenje neplodnosti. Djeluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća. Takođe, efikasno skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika.

Virak može da pomogne i kod slabe materice i zaštititi trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice. Svaka žena koja se skoro porodila bi trebalo da pije čaj od virka 8 do 10 dana nakon porođaja. Preporučuje se i kod povreda nakon porođaja, za oporavak od teškog porođaja i kod opuštenog stomaka.

 Pomaže kod PMS i menopauze

Pored pomenutih dejstava na žensko zdravlje, virak deluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze.

Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje. Kada se virak kombinuje s biljkom hoću neću, dobija se lek protiv svih ženskih bolesti.

Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s virkom delotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija. Tampone natopite tinkturom virka i koristite poput vaginaleta.

Uništava bakterije i viruse

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.
S obzrom na to da snažno obnavlja i tonira matericu, kao i da pomaže kod zarastanja rana, zaključuje se da je izvanredno sredstvo protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV).

Japanski naučnici su otkrili da sastojak iz virka, agrimonin, zaustavlja rak dojke.

Takođe pomaže i kod: krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male dece, gihta i reume, hemoroida, čira na želucu

Čaj od virka

Jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvijek u gutljajima po dve šoljice dnevno.

Čaj za ispiranje

U litri vode skuhajte 30 do 50 grama osušene biljke bez korena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crevnih problema.

Kupka

200 grama suhog ili svežeg virka prokuhajte u tri litre vode i sipajte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta prije spavanja





Napomena:

Osobe koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama.