ponedjeljak, 22. kolovoza 2016.

ŽIVIM SA TATOM I SA 4 BRATA, ZNAČI JA SAMA ŽENSKO NA NJIH 5. MAMA NAS JE NAŽALOST NAPUSTILA


Živim sa tatom i sa 4 brata, znači ja sama žensko na njih 5. Mama nas je nažalost napustila prije 3 godine. Kao jedino žensko u kući imam mnogo posla, ali za njihove lične stvari imam kao neki cjenovnnik, peglanje košulja, pranje gaća, … a posebno zanjimljivo je kada kupuju poklone svojim djevojkama. Tada moraju identičnu stvar kupiti i meni, naravno ako ja učestujem u odabiru poklona, tačnije ako im pomažem. Nakon svega iskreno se bojim da neću u zatvor jer ne plaćam porez na zaradu državi. Mislim da bih trebala ugraditi sebi fiskalni račun, koliki mi je promet i koliko zarađujem…

10 MINUTNI KEKS KOLAČ SA KOKOSOM

Kocke koje se brzo spremaju sa ukusom kokosa, rashladjene su idealne za tople dane. 

Potrebno je:
800 gr petit beurre keksa
Za fil
2 litra mleka
300 gr šećera
3 kesice vanilin šećera
200 gr gustina
200 gr kokosa
2 dcl slatke pavlake
100 gr bele čokolade
Za ukrašavanje:
100 gr šlag krema u prahu
1,5 dcl mleka

Priprema:
Skuvati fil. U posudu staviti 1,5 litar mleka, vanilin šećer  i 300 gr šećera da se kuva. Umutiti gustin sa 5 dcl mleka dodati u vruće mleko i kuvati dok se ne zgusne, dodati kokos, slatku pavlaku, kuvati još par minuta i dodati belu čokoladu da se istopi.
Masu malo prohladiti i filovati keks toplim filom.
Kolač ima 4 reda keksa i 4 reda fila.
U pleh veličine 25x35 cm poredjati keks ( ne potapati ga ni u kakvu tečnost), preko staviti sloj fila, keks sloj fila, tako redom, na kraju staviti sloj fila.
Ostaviti preko noći da se ohladi i keks omekša od fila.
Umutiti 100 gr šlag krema u prahu sa 1,5 dcl mleka i premazati kolač

VANILIJA KOLAC: JEDNOSTAVNO,JEFTINO I BRZO


Sastojci:
Tijesto:
– 4 jaja
– 15 kašika šećera
– 15 kašika brašna
– 15 kašika ulja
– 15 kašika mlijeka
– 2 kesice vanilija šećera
– 1 kesica praška za pecivo
Fil
– 2 pudinga od vanilije
– 500 ml mlijeka
– 1 šolja šećera
– 2 kesice vanilija šećera
Za posuti:
– šećer

Priprema:
Umutiti tijesto od navedenih sastojaka.
Pa pola tijesta od biskvita istresti u tepsiju koju ste pouljili i staviti u rernu da se malo zapeče. Oko 5 minuta na temperaturi od 180 C.
Za to vrijeme pripremiti pudig kao na uputstvu na kesici. Vama na volju ostavljamo želite dodati neko voće.
A ako imate štapić vanilije koristite njega umjesto vanilije iz kesice jer je još ljepše. Tako sto ćete vaniliju staviti u mlijeko.
Pa po malo pečenoj kori posuti još vruć puding
Pa drugu polovicu tijesta za biskvit presuti preko pudinga.
Vratiti u rernu i kolač ispeći do kraja.
Još dok je vruć posuti ga kristal šećerom.

ČOKOLADNA TORTA KOJA SE NE PEČE I TO ZA NEVEROVATNIH 20 MINUTA

Ako volite čokoladu, a nemate previše vremena za pečenje i pravljenje komplikovanih filova, ovo je pravi recept koji vam treba.


Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 10 kašika šećera
- 3 pudinga od vanile
- 300 g mliječne čokolade
- 100 g bijele čokolade
- 500 ml slatke pavlake
- Petit beure keks

Priprema:
U 200 ml mlijeka razmutite pudinge sa šećerom. Ostatak mlijeka stavite u šerpicu i zagrijte sve dok ne počne da vrije. Dodajte razrijeđeni puding i pripremite ga. Dobijeni puding podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte tamnu, a u drugi dio bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne istopi. Ostavite da se ohladi.
Slatku pavlaku umutite mikserom, pa po jednu četvrtinu dodajte u taman i svjetao puding. U ovalni kalup stavite foliju, pa prvo sipajte bijelu smjesu i dio tamne smjese. Lagano pomješajte dok ne dobijete crno bijele šare.
Zatim naspite preostalu pavlaku, izravnjajte, a zatim dodajte ostatak tamne smjese. Keks utopite u mlijeko pa naredajte na vrh smjese.
Tortu pokrijte folijom i stavite u frižider da se ohladni nekoliko sati. Uzmite posudu sličnog oblika kao što je tepsija i prevrnite kolač u nju. Sječenje i dekoracija je na vama. Prijatno! 

MUŽ I JA ŽIVIMO ZAJEDNO 14 GODINA. U BRAKU SMO 11 GODINA. IMAMO DVOJE DJECE. JA NE RADIM, IAKO IMAM....


Muž i ja živimo zajedno 14 godina. U braku smo 11 godina. Imamo dvoje djece. Ja ne radim, iako imam fakultet, jer nemam štelu ni vezu.
Bavim se kućom i djecom, rijetko izlazim i nemam puno drugarica. Muž ima platu oko 1200 eura. I on raspolaže s njom. Ja ne znam ni PIN ukucati. Kad zatražim, dobijem koliko mi treba. Nedavno otkrijem da je u minusu 5000 eura…
…a nemamo kredit, nismo nigdje nikad putovali, osim do mora, rijetko izlazimo, osim za posebne prilike, on ne pije, ne puši, ali voli kladionicu.
Progutam to….uzmem stvar u svoje ruke i prije mjesec dana počnem da raspolažem sa njegovom platom i karticom u nadi da ćemo vratiti taj minus. Sinoć otkrijem da ima novu karticu na kojoj je u minusu 500 eura. Oprostiti….prećutati, otići?!

RAZGOVARA ADVOKAT S KLIJENTKINJOM KOJA ŽELI DA SE RAZVEDE...


– Pije li vaš muž?
-Ne, ne pije
– Droga?
– Ma nema pojma šta je droga.
– Malo zarađuje?
– Ne, ima platu dvije hiljade eura.
– Tuče li vas?
– Ne, ne pada mu na pamet!
– Ne brine se o djeci?”
– Vrlo se brine o njima.
– Vara vas?
– Nikad me nije prevario, nije on takav.
– Ne pomaže vam u kućI?
– Pomaže. Radi mnogo stvari.
– Pa koji je onda razlog za rastavu draga gospođo?
– Sve on to radi, ali da ga vidite s kojim izrazom lica..

BRZE SLANE POGAČICE...BEZ ČEKANJA DA TESTO NARASTE.. JAKO SU "ZARAZNE" I SVEŽE SU I SUTRADAN AKO PREŽIVE!!!


SASTOJCI:
250 gr margarina
250 gr masti
1 supena kašika soli
2 dcl mleka
1 kesica suvog kvasca
1 kg brašna
2 kašikice šećera
Za posuti i premazati:
1 jaje
susam
         
PRIPREMA:
Margarin, mast, šećer i so umesiti. Mleko podgrejati na mlako, tako da ne peče prst  Sipati mleko na masu, dodati brašno u koje smo umešali suvi kvasac. Nema potrebe da sumnjate u isti, pošto je mnogo brže i lakše nego čekati da nadodje sveži kvasac. Plus – manje se oseti u testu.
Onda ostaje da se testo dobro umesi u posudi, pa kada se sjedini, izvaditi ga još malo na dasku i mesiti da bude skroz glatko.
Poenta u brzini ovih pogačica je što testo ne treba ostavljati da raste, nego se razvija čim smo ga umesili.
Razvija se na prst debljine (mangupu je prva tura ispala malo tanja ali sa drugom je već ušao u štos). Nakon toga, nožem po gornjem delu testa napravimo useke u obliku kvadratića. Pogačice vadimo što manjom modlom, čašica od rakije bila bi odlična mera (sem ako neko ne pije rakiju iz one 2 – decilitarske čaše).
Kada smo povadili pogačice, u tepsiju stavimo papir za pečenje i na njega poslažemo iste. Ostavimo ih da odstoje nekih pola sata ili malo više. Nakon toga, namažemo ih umućenim celim jajetom i pospemo susamom.
Peku se 20 minuta na 180˚C mada…svaka domaćica ili mangup svoju lernu poznaje. Uglavnom, važno je da lepo porumene i spremne su za grickanje.
Zaključak: mangupu pravljenje ovih pogačica odlično leži i neću se gurati ja da ih pravim 😉 Bile su divne i ima ih dosta od ove mere. Imaju samo dve mane: JAKO SU ZARAZNE I SVEŽE SU I SUTRADAN AKO PREŽIVE!!!