petak, 1. siječnja 2016.

OBIČNI SAPUN: Zanemarujemo ga, a kupujemo skupa sredstva! Ovih 8 problema može riješiti obični sapun!

Ako ste mislili da je sapunu mjesto samo na lavabou ili u tušu, grdno ste se prevarili. Sapun je zapravo izuzetno multifunkcionalan i može da vam bude od koristi u bezbroj situacija.


Pogledajte na koje sve načine možete da koristite sapun, jer ćete tako uštedjeti energiju, novac i vrijeme.

1. PRIRODNO SREDSTVO PROTIV INSEKATA NA CVIJEĆU
Ako vas nerviraju bubice koje se nakupljaju na lišću i cvijeću, ili ako vam one prave štetu na biljkama, ovo može da bude idealan način da ih se otarasite. Jednostavno izrendajte polovinu sapuna, pa to ubacite u flašu vode. Tu mješavinu stavite u posudu sa raspršivačem i isprkajte lišće vaših biljaka.

2. LIJEK PROTIV UJEDA INSEKATA
Insekti baš ne vole sapun. Naime, ovaj preparat koji smo koristili samo za pranje, može da bude jako efikasan lijek protiv ujeda insekata. Ako vas je ujeo komarac i to mjesto vas svrbi, samo protrljajte malo navlaženog sapuna preko ujeda. Osjetićete olakšanje istog trenutka.

 
3. OSVJEŽIVAČ FIOKA
Odaberite omiljeni miris sapuna, pa ga ubacite u fioku u kojoj držite donji veš ili čarape. Ovako će veš primiti lijep miris, a svaki put kada otvorite fioku osjetićete omiljenu aromu. Ovo je takođe sjajan način da se izbjegne onaj ustajali miris koji odjeća ponekad poprimi.


4. ODSTRANJIVAČ FLEKA
Imate upornu fleku koja jednostavno neće da se skine? Probajte ovaj trik sa sapunom. Fleku dobro istrljajte sapunom, pa ostavite da se sve osuši prije nego što ponovo operete.

5. OSVJEŽIVAČ OBUĆE
Ako imate problema sa neprijatnim mirisima u obući, što se jako često javlja ljeti kada se noge više znoje, onda vjerovatno koristite one skupe sprejeve za osvježavanje obuće. Dobra vijest je da umjesto toga možete slobodno da upotrijebite najobičniji sapun. U svaku cipelu stavite po jedan sapun, pustite da odstoji preko noći i ujutru će mirisati kao nove.

6. JASTUČE ZA IGLE
Ovo je posebno dobar trik za one žene koje vole da šiju, ali imaju naviku da gube igle. Naime, od običnog jeftinog sapuna možete da napravite jako lijepo jastuče za igle. Suv sapun umotajte u parče tkanine, vežite lijepom trakom i eto ga jastuče. Kada ih ne koristite, igle držite zabodene u sapun.

 
7. LUBRIKANT ZA RAJSFERŠLUS
Sljedeći put kada vam se rajsveršlus zaglavi, samo se sjetite da postoji jednostavno rješenje i ono se nalazi na vašem umivaoniku. Samo natrljajte malo sapuna sa zadnje strane zubaca i vidjećete da ćete zakopčati pantalone za tren oka.

8. ČISTAČ NOKTIJU
Prije nego što se uputite u kopanje po bašti, pređite noktima preko suhog sapuna. Dozvolite mu da se nagomila ispod nokta, jer onda tu neće moći da uđe prljavština. A sapun se mnogo lakše pere od zemlje.

Izvor: Doznajemo.com / Zena.blic.rs / blog.neum-bih.com

LIJEK STAR 5.000 GODINA: Očistite tijelo od OTROVA pomoću samo jednog sastojka!

Ovaj metod ljudi su primenjivali za lečenje pre nekoliko milenijuma, a ako se očuvao do danas, onda mora da je efikasan. Saznajte o čemu je reč.
maslinovo-ulje-foto-shutterstock-1418379792-598271

Da li ste znali da organizam ima samo dva načina da se oslobodi otrova? Jedan je putem debelog creva, a drugi preko pljuvačnih žlezda. Međutim, žlezde je potrebno stimulisati.

Još pre pet hiljada godina, u ajurvedskim spisima, opisana je metoda mućkanja biljnog ulja u ustima. Ovaj drevni indijski recept, mnogo puta se pokazao kao veoma delotvoran, tako da ima smisla posvetiti mu malo pažnje.

 
Kako mućkati ulje?

Treba napomenuti da vam je potrebno hladno ceđeno ulje, suncekretovo, susamovo ili maslinovo, a terapija je veoma prosta. Jednostavno mućkajte ulje u ustima 15-20 minuta, a zatim ispljunite i isperite usta vodom ili čajem. Mućkanje bi trebalo primenjivati ujutru, na prazan stomak u preventivne svrhe, a u terapijske tri puta dnevno, pre jela.

Kroz pljuvačne žlezde, tokom mućkanja, proteče nekoliko litara krvi koja se tada oslobađa otrovnih materija.

Važno je ponoviti da ulje posle mućkanja treba obavezno ispljunuti, jer je ono pokupilo sve toksine iz pljuvačke. Pošto se oslobodio toksina, organizam sam počinje efikasno da se bori protiv bolesti i na taj način može da se izleči od mnogih bolesti, samo je potrebno vreme.

 
Za akutne bolesti taj period je oko nedelju dana, a za hronične od nekoliko meseci do godinu dana, uz redovnu terapiju mućkanjem. Posle nekoliko dana mućkanja, bilo bi dobro i otići na neku masažu i na taj način pokrenuti toksine koji su nataloženi u mišićima.

Posle dužeg vremena, kad se organizam navikne, možete skratite vreme mućkanja, ali ne ispod 10 minuta.

Izvor: kurir.rs/blog.neum-bih.com

ZBOGOM OPADANJU KOSE: Drevni ruski recept za jačanje korena dlake od samo jednog sastojka

Ova maska ​​regeneriše strukturu korena kose i zaustavlja opadanje, a da biste je napravili potrebna vam je samo jedna namirnica
Problem opadanja i slabog korena kose nije retka pojava, a proizvodi koji postoje na tržištu retko kome pomažu. Ali, kao i za sve ostalo i za ovaj problem najbolje rešenje nudi – priroda!

Ruska doktorka Tatjana Viktorovna Konovalova otkrila je drevni ruski recept za jednostavnu masku za jačanje korena kose.

Ova maska ​​regeneriše strukturu korena kose i zaustavlja opadanje, a da biste je napravili potrebna vam je samo jedna namirnica – šargarepa!

Kao sjajan izvor vitamina beta karotena i A vitamina, šargarepa daje ne samo dobar vid, već i utiče na zdravlje vlasišta koje je esencijalno za zdravu kosu. Hranjive materije koje šargarepa sadrži mogu poboljšati zdravlje kose, noktiju i kože. Pored toga, šargarepa pomaže i u detoksikaciji celog organizma pa i vlasišta – i stvaranju novih ćelija.

Priprema je, takođe, vrlo jednostavna: Skroz sitno izrendajte nekoliko svežih šargarepa i utrljajte to u koren kose.

Ostavite da deluje minimum 15 minuta, a zatim dobro isperite na uobičajen način.

Na početku, masku nanosite uvek pre pranja kose najmanje 5 puta zaredom.

Kada vam kosa ojača, dovoljno je nanositi rendanu šargarepu jednom mesečno, a prvi rezultati videće se već nakon nekoliko tretmana!


Foto: Shutterstock
(zena.tvbest)

PARIŠKI KOLAČ

Vrlo jednostavan recept, a pruža maksimum užitka.
SASTOJCI
KORE
500 g glatkog brašna
1 jaje
1.5 dl mlijeka
60 g šećera žlica sode bikarbone
150 g margarina
KREMA

5 dl mlijeka
80 g brašna
280 g šećera
250 g margarina
1 vanil šećer
2 žlice kakaa



PRIPREMA
Prvo pripremimo kore
Od svih sastojaka umiješati tijesto, podijeliti ga na 3 dijela i razvaljati kore veličine 35×30 cm. Peći na 200 stupnjeva oko 10 min (kad rubovi kore postanu malko smeđi, kora je gotova). * Prije nego što krenete valjati kore, ostaviti ih na barem pola sata u hladnjaku.

Odvojit malo hladnog mlijeka i pomiješati ga s brašnom tako da nema grudice. Ostatku mlijeka dodati 200 g šećera i staviti na vatru.Vatru smanjiti, a u kipuće mlijeko dodati prethodno razmućeno brašno i uz stalno miješanje skuhati gustu kremu. Ostaviti da se ohladi.


Margarin pjenasto istući s 80 g šećera. U dobro ohlađenu kremu (ona iz rethodnog koraka) dodati margarin i šećer. Podijeliti na 2 dijela. U jedan dio dodati kakao, a u drugi vanil šećer.

Slagati
kora, smeđa smjesa, kora, bijela smjesa, kora i glazura. Glazuru napravim tako da otopim 200 g čokolade s 3 žlice šećera i vode i 80 g margarina.

Poslužiti u svim mogućim prilikama!

Izvor:http://www.jednostavni-kolaci.info/

KOLAČ ČOKOLADNI UŽITAK BEZ TRUNKE BRAŠNA

Socni kolac koji se topi u ustima i bez brasna, ne moze da ne valja. Priprema ovog cokoladnog kolaca razlikuje se od drugih cokoladnih kolaca. Ako procitate pripremu kolaca videcete zasto
Sastojci
Kolac:
8 jaja
200 gr tamne milka cokolade ( ili belgijske )
6 zlica mlevenih ljesnjaka ( ili oraha, badema )
6 zlica secera
Preljev 1
150 ml mleka
100 gr mlecne milka cokolade
Preljev 2

500 ml slatkog vrhnja ( za slag )
200 gr tamne milka cokolade ( ili belgijske )
100 gr bela milka cokolade ( ili belgijske )

Priprema
1.
Pripremiti jednu manju tepsiju ili okrugli kalup za brownies. Obloziti masnim papirom za pecenje.
2.
Ukopcati pecnicu da se zagreje na 150 stupnjeva.
3.
Cokoladu ( 200 gr tamne milka cokolade ) izlomiti ili iseckati i staviti u jednu posudu da se otopi na pari.
4.
Pripremiti i izvagati sve potrebne sastojke za kolac i ostaviti sa strane. Ljesnajke ili orahe samleti i ostaviti sa strane. Ja sam orahe ovaj put.
5.
Odvojiti zumanjke od bjeljanaka u posebne posude.
6.
Bjeljanka istuci u cvrst sneg sa elektricnim mikserom i ostaviti sa strane.
7.

Pjenasto izmiksati zumanca sa secerom, pa dodati otoplenu cokoladu, uz neprestalno miksanje, te umiksati orahe i na kraju lagano umesati sneg od bjeljanaka ( rucno ).
8.
Gotovu smesu za kolac istersti u vec pripremljen kalup i staviti peci u prethodnoj zagrejanoj pecnici 10 minuta. Nakon 10 minuta pecenja izvaditi iz pecnice i preliti vrucim cokoladnim mlekom ( zakuhati mleko i iseckanu cokolade i kuvati dok se cokolada ne rastopi ), pa ponovo vratiti u pecnicu i peci jos 15 minuta.
9.
Za to vreme pripremiti preljev 2, slatko vrhnje zakuvati ( 500 ml ), a potom dodati obe vrste cokolade ( 200 gr tamne milka cokolade i 100 gr bela milka cokolada ) koje smo prethodno iseckali i tako kuvati jos 10-tak minuta uz mesanje rucnim mikserom.
10.
Peceni kolac preliti preljevom 2. Ohladiti prvo na sobnu temperaturu a zatim ostaviti u frizider preko noci da se sve lepo poveze.
Izvor: coolinarika.com

KOLAČ MEDENO MEDENO SRCE: Brzi kolač,mjere izražene u čašama radi lakše pripreme :)

Ja sam sigurna da postoji mnogo recepata na ovu temu, ali ovaj je poseban, našla sam ga u knjižici moje mame, koju je ona dobila od svoje mame,mali porodični recept. Brz fin i neodooooljivo ukusan. Za sve ljubitelje čokoladnih slastica sa voćnim punjenjem!



Sastojci
2 čaše jogurta
2 čaše šećera
3 čaše brašna
1/2 čaše kakaa
1 čaša ulja
 2 jaja
1/2 praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
300-400 gr džema po želji
2 kašikice mješavine začina za medenjake
150 gr čokolade za kuhanje
16 kašika ulja

Priprema
1.
Napomena :D 
Mjera za čašu je čaša od jogurta :)
2.
Jaja jogurt ulje pomiješati mikserom da se ujednačni, dodati šećer i kakao pa sve ponovo doobro miješati dok se šećer ne sjedini, zatim dodati pola praška za pecivo i sodu i mješavinu začina za medenjake miješati dok dodajemo jednu po jednu čašu brašna.
3.
Pola smjese za koru izliti u pleh od prilike 20x30 cm.Peći na 180 stepeni dok se tijesto ne digne i napravi se korica ( da se u pola ispeče).
4.
Kada se korica napravi, izvaditi, premazati džemom i dodati drugu polovicu tijesta, sve još peći od prilike 20-30 minuta na 180 stepeni (vrijeme zavisi od pećnice do pećnice)
5.
Dok se kolač peče na pari otopiti čokoladu sa 16 kašika ulja.
6.
Kada kolač bude gotov, izvaditi i po želji opet tanko premazati džemom, prohladiti i premazati otopljenom čokoladom, staviti u frižider dok se glazura ne stisne, a kolač potpuno ohladi.
7.
Zadnji korak je isjeć na fine šnite i doooobrooo se najesti, naravno uživati :D
Posluživanje
Poslužiti uz trač partiju sa kafom, kada vas subotom posjete prijateljice :) Idealan da zasladi sve susjedske pikanterije :D Prijatno!
Izvor: coolinarika.com

MAJKINE KIFLE - MEKANE KAO DUŠA :)

Koje god kifle da sam jela, pravila nisu ni pridji ovim Majkinim kiflama. Toliko su mekane, lisnate i mirisljave da nikog ne ostavljaju ravnodusnim. Lako i brzo se naprave, a jos brze pojedu! Dragi prijatelji probajte!
Sastojci

 Testo
 1/2 litre pola mleka, pola vode
 40 gr svezeg kvasca
 1 dl ulja
 800-900 gr belog brasna za fina peciva
 1 kasika soli
 1 kasika secera
 oko 1,5 dl topljene svinjske masti, (moze i margarinom, ali uz dodatak ulja u topljeni margarin)

  oko 50 gr margarina za premazivanje pecenih kifli
 1 jaje kasika mleka, za premazivanje, so, kim, susam

Priprema

Težina:
Jednostavno
1
Ovako! Testo je veoma jednostavno i lako se pravi. Od navedenih sastojaka umesite lepo glatko mekano testo. Ostaviti da nadodje. Izruciti testo na radnu povrsinu i podeliti na oko 15-20 jufkica u zavisnosti koliko velike kifle zelite. napomena: Kolicina brasna moze da varira, znaci stavljajte po osecaju moze biti i manje i vise od napisane kolicine.
2
Uzeti jufku po jufku i razviti oklagijom
3
Prvo razvijem tacan broj jufkica koliko mi staje u prvi pleh, oko 10-12. Otopim mast, ali ne vrelo da bude, pa cetkicom premazem svaku razvijenu jufkicu. Ostavim otprilike oko 5 minuta, da bih mogla da je u ruke isteglim.
4
Kad se lepo rastegli umotavam.
5
 Postavite testo tako da vam je siri kraj na stolu, a uzi pada niz sto.
6
Jednom rukom motajte i povlacite testo na sto, a drugom vucite da bi imali sto cvrsce umotanu kiflu.

7
Umotane kifle poredjajte u podmazan pleh. Ja umutim celo jaje sa kasikom slatkog mleka i tako premazujem, pospem krupnom solju i kimom, susamom vec po vasoj zelji. U plehu stoje u zavisnosti od temperature prostorije, ali prosek oko 25 minuta. Taman dok se rerna zagreje.
8
Pecem ih u dobro zagrejanu rernu oko 230 C. Dok ne dobiju zlatnu boju. Nikako ih ne pecite na slaboj temperaturi.
Pecene i tek izvadjene iz rerne kockicom margarina samo blago predjem odozgo da se zacakle.
Mekane kao dusa!
10
Ove kifle mozete praviti i u slatkoj varijanti, dzem, nutela, eurokrem. Prednost odnosno ono sto ih pravi fantasticnim jeste sto se testo razvuce i celom duzinom stavi nadev. Tako da kad su pecene celom duzinom imate punjenje, sto i jeste slast i cilj.
Izvor: coolinarika.com