ponedjeljak, 14. prosinca 2015.

PRHKI KOLAČIĆI *NON PLUS ULTRA*

Non plus ultra – nenadmašivo, nedostižno… Iznimno prhki kolačići s “kapicama” od bjelanaca spajaju se džemom dva po dva – stavljaju u usta i – odlaze u legendu… Nenadmašivo, zaista!


Sastojci:
Za tijesto:
280 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
250 g maslaca
3 žumanca
50 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela

Za nadjev:
3 bjelanjka
200 g šećera u prahu
150 g Džema marelica Podravka

Priprema:
Maslac razmrvite u brašnu, dodajte žumanca, šećer, vanilin šećer i umijesite glatko tijesto. Nakon što je odstajalo, tijesto premijesite, tanko razvaljajte i čašicom od rakije izrezujte kolutiće, pa ih slažite u lim jedan do drugoga.
Za nadjev bjelanjke istucite u snijeg i postupno dodavajte šećer dok ne dobijete čvrstu smjesu.
Po žličicu nadjeva stavljajte na svaki kolutić i pecite oko 20 minuta na temperaturi od 160°C. Kad dobiju svijetložutu boju, izvadite ih i ohladite. Pečene kolutiće premažite džemom s donje strane i spajajte po dva zajedno.

www.coolinarika.com

SPUŽVASTI KOLAČIĆI

Ovo je nesto posebno tako ukusno i mekano... topi se u ustima

SASTOJCI
1 bjelance
20 dag secera u prahu
1.5 dl vode
20 dag kristal secera
1 dl vode

2 vrecice zelatine u prahu
nekoliko kapi arome jagode
kokos


PRIPREMA
staviti mociti zelatinu u 1 dl vode
1.5 dl vode i 20 dag kristal secera prokuhati 10-ak minuta
bjelance istuci u cvrsti snijeg i dodati mu 20 dag secera u prahu
zelatinu otopiti na laganoj vatri

u snijeg ulijevati uz neprestano miksanje prokuhanu vodu i na kraju otopljenu zelatinu
miksati neprestano 15-ak minuta tj. dok smjesa ne postane pjenasta i gusta
pola smjese uliti u lim vel. 20×30 posut kokosom, a u drugu polovicu staviti nakoliko kapi arome jagode i staviti preko bijele smjese
hladiti nekoliko sati u frizideru, narezati kocke i valjati ih u kokos

Izvor:  www.coolinarika.com

"MACARONS" TOLIKO DOBRI DA IH VEĆ TREĆI PUT PRAVIM U SEDMICI

Znaaam, već vam dosađujem s tim macaronsima! Ali kad vas nešto tako oduševi kao mene ovi kolačići njihov zavodljivi okus lako vas ponese u opsesiju.

Sastojci
50 g orašastih plodova ili sjemenki
50 g šećera u prahu
40 g bjelanjaka
40 g šećera
prstohvat soli
par kapi limunovog soka

Priprema
1.
24 sata prije nego što ćete praviti macaronse odvojite bjelanjke od žumanjaka i ostavite ih nepokrivene na sobnoj temperaturi, npr. na kuhinjskom pultu.
Za 40 g bjelanjaka trebat će vam jedno veliko domaće jaje ili dva vrlo mala jaja.
2.
Nakon što su bjelanjci odstajali izvažite ih.
Izvažite orašaste plodove i šećer u prahu.
Pomiješajte ih i u multipraktiku sameljite u sitan, fini prah. Meljite u intervalima da vam bademi (ili izabrani orašasti plodovi) ne bi pustili masnoću. Morate dobiti fini, nježni prah bez sitnih komadića badema i bez masnoće – prozračan kao na slici.
Ako koristite boje u prahu dodajte ih u ovom koraku zajedno sa šećerom u prahu.
3.
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i par kapi limonovog soka pa ih miksajte na srednjoj brzini dok se ne zapjene. Kad se zapjene pojačajte brzinu na najjače i u tri navrata dodajte šećer.
Miksajte dok ne dobijete gladak i sjajan snijeg koji ostavlja tek malo savijene vrhove kad podignete metlice iz zdjele.
Ako koristite tekuće ili gel boje dodajte ih pred kraj miksanja u željenoj količini.

  Snijeg ne treba i ne smije biti čvrsto izbijen! Mora biti gladak, sjajan a kad se podignu metlice od miksera vrh se treba lagano saviti.
4.
Sada bjelanjcima dodajte pripremljenu smjesu od orašastih plodova i šećera u prahu. Miješajte mekanom gumenom/silikonskom lopaticom kao da preklapate, odozdo prema gore.
Na kraju trebate dobiti smjesu koja teče kao lava – kao na slici.
Macaronnage je najosjetljiviji dio postupka i zaslužan za uspjeh ili neuspjeh macaronsa. Ako premalo izmiješate smjesu bit će pregusta pa će macaronsi prilikom pečenja pucati a ako previše izmiješate dobit ćete tekuću smjesu nalik onoj za palačinke od koje nećete moći oblikovati macaronse jer će se razlijevati umjesto da zadrže oblik.
5.
Pripremite lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom ili jednostavno bez nastavka. Istisnite smjesu u promjeru oko 3 cm, s malim razmakom jer će se smjesa još malo raširiti.
6.
Ostavite macaronse neka se suše na zraku minimalno 60 minuta, u hladnijim danima i duže. Kada ih dodirnete i smjesa vam se više ne lijepi za prst nego se napravila čvrsta, suha opna spremni su za pečenje.
7.
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva (vi s jačim/novijim pećnicama na 140 – 150 stupnjeva) i kada je dobro zagrijana pecite macaronse 14 minuta.
U 7. minuti pečenja okrenite lim tako da onaj dio što je bio do vrata pećnice sad bude do kraja da bi se svi macaronsi ravnomjerno spekli. Pratite ih i pazite da ne potamne.
Temperaturu pećnice prilagodite sebi ali nemojte smanjivati vrijeme pečenja, macaronsi se moraju speći do kraja.
8.
Kad su se macaronsi spekli pustite ih da se u potpunosti ohlade na limu prije nego ih odlijepite od papira.
Na slici su pravilno pečeni macaronsi
9.
Za čokoladne macaronse zamijenite 5 g šećera u prahu sa 5 g kakaa.
10.
NAPOMENE:
Bilo bi dobro da je prostorija u kojoj radite macarons stalno topla, tako će bjelanjci bolje ostariti i bit će spremni za rad a i gotovi macarons će se brže sušiti.
Tekuće boje i arome dodajte pred kraj miksanja bjelanjaka a boje u prahu prosijte zajedno sa šećerom u prahu i orašastim plodovima
Od ove količine dobit ćete 8 – 10 spojenih kolačića, ovisno o veličini. To je za početnike dovoljno – kad svladate sve korake i dobijete prve uspješne macaronse možete udvostručiti ili utrostručiti mjeru.
Duljina miksanja bjelanjaka i broj preklapanja smjese rastu kako povećavate količinu sastojaka.
11.
Mala škola macaronsa :)
Posluživanje
Ove predivne kolačiće možete zamrznuti spojene filom ili nespojene a i čuvati u hladnjaku do tjedan dana u zatvorenoj kutiji. Macaronsi s vremenom postaju još bolji.

www.coolinarika.com

MUNCHMALLOW CUPCAKES! OVO TREBATE PROBATI :)

Fantastični kolačići. Došla sam do zaključka da im je potrebno manje brašna nego u originalnom receptu da bi bili lagani i rahliji, a nakon još jedne potvrde i probe recepta, ispisujem ga ovdje.


Sastojci
Biskvit
113 g maslaca, sobne temp.
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 vanilin šećer
250 g šećera

180 ml kipuće vode
80 g gorkog kakao praha
180 g kiselog vrhnja
4 jaja
200 g glatkog brašna
Munchmallow krema
Čokoladna glazura

Priprema
1.
Nakon što mi je Juliška (yupieya) potvrdila i isprobala ovaj omjer sastojaka, to je to. 200 g brašna je definitivno dovoljno za ovaj kolač, ako stavite više kao što sam ja to prvi put učinila, dobit ćete pretvrdo tijesto. Pa krenimo:
2.
Pećnicu ugrijte na 180C.
3.
Kalupe za muffine namastite i posipajte kakaom.
4.
Izmješajte kakao s kipućom vodom, ne smije biti grudica. U to dodajte kiselo vrhnje.
5.
Pjenjačom izmješajte brašno, sodu i sol.
6.
 Izmiksajte omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom pa umiksajte jedno po jedno jaje. Zatim dodajte mješavinu brašna pa na kraju mješavinu kakaa i kiselog vrhnja. Nemojte previše miješati. Izlijte u pripremljene kalupe za muffine i pecite 20-ak min. Kalupe nemojte puniti skroz do vrha. Ukoliko vam s eneki od cupcakesa previše dignu tokom pečenja, nožićem im odrežite-poravnajte vrhove. Trebat će vam ravan vrh zbog nanošenja munchmallow kreme.

7.
Dok se biskvitići hlade, napravite munchmallow kremu po ovom receptu, kojeg sam ispisala ranije. U istom receptu imate i recept za čokoladnu glazuru kojom se cupcakesi prelijevaju.
8.
Ostavite ih da se ohlade-da se čokoladna glazura do kraja stegne pa poslužite.

http://www.coolinarika.com/

nedjelja, 13. prosinca 2015.

SILVIN CARAMEL CHEESECAKE

Mislim da je recept svima dobro poznat pa neću puno duljit, a oni koji nisu čuli za ovu torticu brzo, brzo probajte...uz DaSilvinu dozvolu ja ga opet objavljujem (obožavam ga )..Silva puno hvala :D
 

Sastojci
Podloga
300 g mljevenog keksa (ja sam koristila petit beure)
125 g rastopljenog maslaca
Krema
375 sira (ide philadelphia, al ja sam stavila svježi)
350 g karamel bombona
1/4 šalice mlijeka (šalica od 250 ml)
300 ml slatkog vrhnja
1 kesica (10g) želatine

  Preljev
100 g bijele čokolade
2-3 žlice ulja

Priprema
1.
Za podlogu...sameljite kekse i rastopite maslac na laganoj vatri, dobro izmješajte sve zajedno..utisnite u kalup promjera 20 cm (malo podignite keks uz kalup) i ostavite u frižideru dok pripremate kremu.
2.
Krema:
Rastopite karamel bombone u mlijeku na laganoj vatri i ostavite sa strane da se malo prohladi.
Ako koristite svježi sir, stavite ga malo u multi praktik i dobit će te lijepi kremasti sir, a ako koristite kremasti sir (philadephija il nešto slično) samo ga dobro izradite mikserom.
Slatko vrhnje ulupajte u čvrsti šlag.
U sir dodajte karamele, izmješajte, dodajte sl. vrhnje i dobro sve promiješajte.
Želatinu rastopite prema uputama na vrećici (u 4 žlice vode i na laganu vatru) i otopljenu želatinu dodajte u kremu i dobro sve izradite mikserom.
Pripremljenu kremu izlijte na podlogu i vratite sve u frižider na jedno sat vremena, nakon sata, prelijte preljevom i vratite još na hlađenje par sati (najbolje preko noći)
3.
Preljev:
Bijelu čokoladu rastopite na laganoj vatri sa 2-3 žice ulje i prelijte po ohlađenoj torti.

  Posluživanje
Original recept možete vidjet tu...ja sam recept malo promijenila, tj povećala sam količinu sira ..po orginal receptu sam ga pravila 2 puta i poprilično je sladak,a ovako sa većom količinom sira je SAVRŠEN :D
I da...nisam radila onaj toping na vrhu kao u orginalu, jer je presladak, a bijela čokolada kao preljev se savršeno uklopila.

Još jedna napomena...treba vam svega 20-ak minuta za pripremu, zato mikser u ruke ;) (al treba vam nekoliko sati za hlađenje, pa se naoružajte strpljenjem).
Izvor: coolinarika.com   (dianamakarska)

MAŠINSKO PRANJE SUĐA: 9 SAVJETA KAKO POSTIĆI BLISTAVO ČISTO SUĐE!

Nabavili ste mašinu za pranje suđa i veliki teret je pao sa vaših ramena. Istovremeno ste primjetili da ni ona nije “besmrtna“. Masni lonci od supe, zakorjela masnoća na šoljama i ostaci pečenog krompira na novoj tepsiji – nekim poslovima vaša mašina jednostavno kao da nije dorasla. Ali, da biste bili sigurni da ste svoj novac pametno uložili, donosimo devet savjeta koji će omogućiti svakoj mašini za pranje suđa da postigne svoj maksimum.



1.Uklonite ostatke hrane. Prije nego što prljavo suđe složite u mašinu, sa njega uklonite ostatke hrane. Ovo morate svakodnevno raditi kako biste spriječili nagomilavanje prljavštine u filteru.
2.Ne stavljajte previše suđa. Ovo je mnogo lakše reći nego uraditi, ali imajte u vidu da ako stavite previše suđa, prvo, neće se dobro oprati, a drugo, moguće je da će se i oštetiti.

  3.Koristite odgovarajući ciklus pranja. Koliko god vam se brže i jednostavnije činilo da suđe operete na najbržem programu, dobro razmislite prije toga. Naime, kratki ciklus pranja neće u potpunosti oprati jako zaprljano suđe, tako da ćete ga morati ručno oprati.
4.Sredstvo za ispiranje (sjaj). Prilikom nabavke sredstva za mašinsko pranje suđa, tražite ono koje istovremeno sadrži i sredstvo za sjaj. Na taj način nećete morati da ga kupujete posebno. Takođe, za potpunu uštedu, ali i jednako efikasan učinak, umjesto sredstva za sjaj, u pregradu stavite istu količinu alkoholnog sirćeta.
5.Deznifikujte mašinu. Stavite šolju sa alkoholnim sirćetom na dno prazne mašine te uključite uobičajeni program za pranje. Sirće će očistiti i najsitnije ostatke hrane te će mašina odisati čistoćom.
6.Očistite filter. Filter se obično nalazi na dnu mašine, ispod donje prskalice. Kada ga skinete, budite spremni da ćete ispod njega pronaći sve i svašta. Često se cijeli donji dio može izvaditi poput ladice tako da ga lako možete oprati u sudoperu. Ako se ipak podiže samo filter, iskoristite papirne ubruse kako biste se riješili prljavštine.

7.Očistite gumu na vratima. Nakon samo nekoliko mjeseci korištenja, na vratima mašine, kao i na dijelu za deterdžent, nakuplja se prljavština. Svakih petnaestak dana ove dijelove očistite vlažnim peškirom.

  8.Provjerite termostat. Provjerite temperaturu na koju je podešen termostat. Idealna temperatura za pranje suđa jeste šezdeset stepeni. Mnoge mašine fabrički su podešene na mnogo nižu temperaturu, tako da je vi morate ručno podesiti na termostatu i to između četrdest i sedamdeset stepeni. Sve više od toga će oštetiti  suđe, ali i unutrašnjost mašine.
9.Testirajte tvrdoću vode. Tvrda voda najveći je neprijatelj vašem suđu, jer ga neće detaljno oprati, a i vremenom će ga oštetiti. Zbog toga je neophodno da vodu redovno testirate te koristite proizvode koji će je omekšati.
Izvor: minimagazin.info

NEVJEROVATNA MOĆ OVOG JEFTINOG ZAČINA ZAČUĐUJE I MEDICINU--LIJEČI NAJGORE BOLESTI!

Ako ste vi ili vaši voljeni jednom patili od karcinoma, Alzheimerove bolesti ili nekog drugog oblika demencije, ima nade i ozdravljenje bi se moglo naći u biljci, gomolju, korjenu pod imenom – kurkuma (turmeric).Njegove antiupalne sposobnosti su nevjerojatno moćne. Ne postoji niti jedan drugi, prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume.
curcuma

Kurkuma i demencija

Na temelju tri istraživanja koja su nedavno provedena, kurkuma, čiji je glavni aktivni sastojak kurkumin, ima moć ne samo da ozdravi osobu u ova dva stanja – ponašanje i psihičke simptome povezane s demencijom, već može dovesti i do potpunog oporavka od bolesti u samo nekoliko mjeseci.

Tradicionalni začin za kuhanje koji se koristi obilno po cijeloj Indiji i jugoistočnoj Aziji tijekom mnogih tisućljeća, kurkuma je predmet bezbrojnih znanstvenih istraživanja u posljednjih nekoliko godina. Krvožilni, probavni, i neurološki sustavi tijela, ispostavilo se, su svi pozitivno reagirali na kurkumu, a naizgled beskrajan popis bolesti za koje je ovaj začin poznat da pruža ozdravljenje, neprestano se povećava.

 


Ovo je definitivno slučaj prema kojim se možemo nositi sa strahopoštovanjem, prema utjecaju koji ima biljka kurkuma na kognitivno zdravlje, kao što pokazuje novo istraživanje iz Japana. Glavni liječnik na Kariya Toyota General Hospital iz grada Kariya i njegove kolege ocjenili su tri odvojena istraživanja slučaja koji su uključivali kurkumu i došli do nekih zanimljivih zaključaka o terapeutskoj vrijednosti te biljke. U svakom slučaju, kurkuma je pokazala kako ublažiti simptome demencije i poboljšala ukupne kognitivne funkcije.

“U istraživanju koje je uključilo tri bolesnika s Alzheimerovom bolesti, kod kojih su kognitivne funkcije i ponašanja i psihološki simptomi demencije bili teški, izrazita razdražljivost, uznemirenost, tjeskoba i apatija, tretirani su kurkuma prahom u kapsulama više od godinu dana, i utvrđeno je da je kurkuma povezana s ublažavanjem simptoma” napisali su autori istraživanja u njihovom sažetku. “Ukupna ocjena neuropsihijatrijskog kratkog upitnika značajno se smanjila u oba – jačina simptoma i teret skrbnika, nakon samo 12 tjedana tretmana” dodali su. “Ocjena Mini-Mental State ispita (MMSE) otišla gore za pet bodova (od 12/30 do 17/30) u jednom od slučajeva, a druga dva slučaja su bila u stanju prepoznati svoju obitelj u roku od jedne godine nakon početka liječenja kurkumom.”

Konzumiranje samo jednog grama kurkume dnevno tijekom tri mjeseca može dovesti do “znatnog napretka”.

Dakle, dok konvencionalna industrija bolesti i dalje troši milijarde dolara u potrazi za farmaceutski-baziranom “lijeku” za demenciju, jednostavan, jeftin začin za kuhanje, napravljen od biljke, je već napravio taj posao. Uzimajući samo jedan gram, ili otprilike jedna četvrtinu žličice dnevno, kurkume u prahu, ispostavilo se da je dovoljno za proizvodnju nevjerojatnih poboljšanja u psihološkim bolestima i simptomima demencije.

Ranije istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Neurology indijske akademije 2008. potvrđuje tu činjenicu, nakon što je utvrđeno da je kurkuma prirodni antioksidans koji djeluje protuupalno i detoksikacijski mehanizmi pomažu poboljšati pamćenje kod pacijenata s demencijom. Jednostavno konzumirajte ovaj okusom bogat začin kao dio svoje normalne prehrane, jer ima potencijal potpuno preobraziti zdravlje mozga i ublažiti čak i najgore oblike demencije.

“Kurkumin (spoj u kurkumi) kao antioksidans, i njegovo protuupalno i lipofilno djelovanje poboljšava kognitivne funkcije u bolesnika s AD (Alzheimerovom bolesti),” napisao je autor ovog ranijeg istraživanja u svojem sažetku. “Zbog različitih učinaka kurkumina, kao što su smanjenje beta-amiloid plakova, odgođena degradacija neurona, metalni-kelati, protuupalno, antioksidans i smanjenje formacije mikroglija, ukupna memorija kod pacijenata s Alzheimerovom bolest se poboljšala.”



Kurkuma i rak

Ne postoji niti jedan drugi, prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume. Američka liječnica, Carolyn Anderson, dala je javnosti vrlo jednostavan recept kojim se može prevenirati rak. Riječ je o smjesi, tri lako dostupna sastojka. Ova saznanja su, kako govori liječnica Andersen, nastala na temelju dvije tisuće godina stare tradicije korištenja ovih sastojaka u istočnoj Indiji, a koji su potvrđeni najnovijim zapadnim medicinskim studijama i istraživanjima. Anderson je upozorila da ako koristite ova tri sastojka svakodnevno, gotovo sigurno nema mogućnosti da dobijete rak.

Recept je sljedeći:

Pomiješajte 1/4 čajne žličice kurkume sa 1/2 čajne žličice maslinovog ulja. U to dodate veći prstohvat svježeg samljevenog crnog papra. Ta tri sastojka pomiješajte u šalici.

Možete ovu smjesu konzumirati samu, ali ju i dodavati raznim jelima, juhama i salatama.

Samo pripazite da ako ih koristite u kuhanim jelima, da ove sastojke ne prokuhate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomiješajte ih s malo vode.

No što od toga točno spriječava rak i širenje raka? Odovor je ova liječnica dala na svom blogu.

 
“Sva saznanja leže u kurkumi. Kurkuma je začin u obliku žutog praha, koji je jedna od komponenti karija.

Njegove antiupalne sposobnosti su nevjerojatno moćne. Ne postoji niti jedan drugi, prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume. Molekule u kurkumi koje izazivaju ovaj protuupalni efekt nazivaju se kurkumin.

Najnovije studije otkrile su da kurkuma spriječava rak mnogih vrsta, kao što je rak debelog crijeva, prostate, mozga, dojke. U eksperimentima rađenim na miševima, pokazalo se da koliko god su miševi bili izloženi kancerogenim kemikalijama, sve dok su koristili kurkumu, razvoj brojnih vrsta raka bio je u potpunosti spriječen. Kurkuma ima samo jedan nedostatak, a to je da se kurkuma teško razgrađuje u probavnom traktu. Zbog toga je idealna kombinacija i za liječenje i za prevenciju raka koristiti kurkumu u kombinaciji s paprom (ili đumbirom). Papar prema istraživanjima povečava učinkovitost kurkume za čak 200 posto”.

Anderson je još naglasila kako je za uspješno preveniranje raka, ali i uništavanje stanica raka, ovu smjesu potrebno koristiti svaki dan u više navrata. “Koristite ju što će češće moguće” govori Anderson i dodaje kako ova smjesa, odnosno prirodni lijek protiv zločudne bolesti raka, nema nuspojava.

novi-svjetski-poredak.com/dnevno.hr/atma.hr