nedjelja, 13. prosinca 2015.

OVAJ NAPITAK PIJTE SVAKOG JUTRA NA PRAZAN STOMAK I NIKADA NEĆETE BITI GOJAZNI!

Ovaj sirup se pokazao vrlo efikasan u skidanju povišenog holesterola. Potrebni sastojci su limun, peršun, voda i malo sode bikarbone. Probajte nemate šta izgubiti.



Potrebni sastojci:

– 1 kg limuna
– 5-6 vezica peršuna
– 3 l vode
 – 1 kesica sode bikarbone
Priprema:
Limun i peršun se kuhaju dva-tri sata i pije se svako jutro na prazan stomak.
Limun oprati najprije u hladnoj vodi, zatim ga potopiti u toplu vodu i sipati kesicu sode bikarbone. Ostaviti tako da odstoji oko sat vremena.
Peršun zajedno sa stabljikom isjeckati na sitnije komadiće.

  Limun zajedno sa korom sitno isjeckati. Peršun i limun staviti u šerpu i naliti tri litre vode.

RECEPT: Napravite bombone protiv bolova u grlu i kašlja

Kuhati na tihoj vatri dok se ne ukuha, 2-3 sata. Kada je skuhano, ocjediti.
Trebalo bi otprilike da dobijete 1,5 l sirupa.
Pije se svako jutro, na prazan stomak, mjera jedna puna čašica za rakiju.
Mera je dovoljna za 15 dana, ako se pije svako jutro.
Izvor: dnevno.rs

LIMUN DIJETA: 10 kg MANJE ZA SAMO DVIJE SEDMICE

Ako hoćete u potpunosti da izmijenite svoj izgled i smršate 10 kilograma, pored dobre volje, potreban vam je i limun!Ova dijeta brzo topi kilograme i masti, ali jača organizam i čisti krv i limfu.


Neki bi mogli reći da limun nije najbolji izbor voća za zdravu ishranu i gubitak težine. Uprkos svojoj popularnosti u kulinarstvu i za sokove teško je zamisliti nekog da jede cijeli limun.
Srećom, ne morate da jedete limun tokom ove limun dijete. Umjesto toga ćete koristiti svojstva limuna za sagorevanje masti što će vam pomoći da se oslobodite suvišnih kilograma.
Mnogi profesionalni dijetetičari i nutricionisti tvrde da limun sadrži sve potrebne elemente da razbije masti i zbog toga olakšava mršavljenje.
Pored svega ostalog limun sadrži limunsku kiselinu, koja pomaže da se sagore masti, ubrza metabolizam a pored toga i smanjuje apetit. Limunska kiselina doprinosi intenzivnijoj proizvodnji želudačne kiseline, i, kao rezultat toga, poboljšava varenje. Zdrava limunova kora sadrži pektin koji pomaže regulisanje nivoa šećera u krvi.


  Postoji mnogo različitih vitamina koji se nalaze u limunu uključujući i vitamin C po kome je najpoznatiji i koji jača imuni sistem, što je takođe važan faktor u procesu gubljenja težine. Generalno limun je nevjerovatno voće sa kojim možete da očistite svoje tijelo, očistite krv i limfu,ubrzate metabolizam i pored toga da izgubite kilograme i sprečite neke bolesti.
Kako izgleda limun dijeta i kako postići što bolje rezultate, kao i kome se ova dijeta ne preporučuje, te i u koje doba godine je najbolje da je praktikujete pogledajte na sljedećim stranama.

Limun dijeta je vrlo jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti sljedeću količinu limunovog soka pomiješanog sa vodom.

Dan 1: sok od 1 limuna pomiješan sa 1 čašom svježe vode.

Dan 2: sok od 2 limuna pomiješan sa 2 čaše svježe vode.

Dan 3: sok od 3 limuna pomiješan sa 3 čaše svježe vode.

Dan 4: sok od 4 limuna pomiješan sa 4 čaše svježe vode.

Dan 5: sok od 5 limuna pomiješan sa 5 čaše svježe vode.

Dan 6: sok od 6 limuna pomiješan sa 6 čaša svježe vode.

Dan 7: sok od 3 limuna pomiješan sa 10 čaša svježe vode. Dodati 1 kašiku meda i piti smjesu tokom celog dana.

Dan 8: sok od 6 limuna pomiješan sa 6 čaša svježe vode.

Dan 9: sok od 5 limuna pomiješan sa 5 čaša svježe vode.

Dan 10: sok od 4 limuna pomiješan sa 4 čaše svježe vode.

Dan 11: sok od 3 limuna pomiješan sa 3 čaše svježe vode.

Dan 12: sok od 2 limuna pomiješan sa 2 čaše svježe vode.

Dan 13: sok od 1 limuna pomiješan sa 1 čašom svježe vode.

Dan 14: sok od 3 limuna pomiješan sa 10 čaša svježe vode. Dodati 1 kašiku meda i pijte mješavinu tokom cijelog dana.

Savjet: isperite usta sa svježom vodom odmah nakon ispijanja soka od limuna zbog sprečavanja oštećenja zubne gleđi od limunske kiseline.
Napomena: Ako vam je teško da pijete sok od limuna sve to odjednom, pijte koliko god možete, a ostatak ostavite za kasnije. Samo pazite da ga pijete najmanje 1 sat prije obroka.
Ova dijeta se ne preporučuje osobama sa gastrointestinalnim problemima.
Limun dijeta je posebno efikasna u jesen ili proljeće, vrijeme kada su našem tijelu potrebni dodatni vitamini i detoksikacija. Ako kombinujete limun dijetu sa niskim unosom kalorija dobićete još bolje rezultate! Jedite pet malih obroka ali zaista malih, nemojte se prejedati, nemojte jesti bilo kakve testenine,peciva ili bijeli hleb. Zaboravite na gazirana pića, slatke sokove ili alkohol. Grickalice čips, flips, slatkiše i slično izbjegavajte,pise nezavisne.com

petak, 11. prosinca 2015.

NAJBRŽI DORUČAK ZA DJECU ZAISTA UKUSAN I FENOMENALAN



Sastojci
600g brasna
1/2 kvasca
2 dl mleka
2 dl jogurta
1/2 case ( od jogurta) ulja
1 prasak za pecivo
1 kasikica secera

2 kasikice soli
+ za fil – po volji
kecap
salama
sir
krastavci
origano
+ jaje za premaz

Priprema
1.
U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati kasikicu secera i kasiku brasna. Kad kvasac nadodje, dodati ostalim sastojcima i zamesiti testo… ostaviti ga, u pokrivenoj vangli,  da se podupla.. (najbolje kod toplog ‘smederevca’ ili zagrejati rernu na 100 stepeni, ugasiti je staviti testo u rernu i cekati da naraste testo…)
2.
…nadoslo testo razviti oklagijom na debljinu oko 1cm, e sad da bi mi sve pancerote bile iste velicine, ja modlom za krofne vadim krugove ( kolicina na slici je od 1kg brasna)… zatim te krugove razvacim koliko moze oklagijom…
3.

  …krugove puniti filom po zelji, preklopiti i krajeve pritisnuti viljuskom…
4.
…pancerote slagati u tepsiju oblozenu pek papirom, premazati jajetom i po zelji posuti susamom, origanom, solju, ukrasiti kecapom… kako ko voli…
5.
…peci u rerni, na 200 stepeni, dok ne porumene ( prema mojoj rerni, taman dok pravim drugu tepsiju panceroti, prva tepsija bude pecena…)
6.
…sacekajte da se malo prohladi pa papati fine i mekane pancerote…
Izvor:  www.coolinarika.com

STARINSKA POSNA SARMA

Moja danasnja sarma je bez mesa ,sa puno crnog luka i praziluka i spremam je samo u rerni. Sezona je kiselog kupusa pa navalimo!!!!
SASTOJCI
1 glavica kiseli kupus
4 glavice crni luk
2 straka praziluk
3 male soljice pirinac

1 kasika sitna aleva paprika
1 kasika krupna ljuta ili slatka paprika
so, biber,lovorov list,ulje



PRIPREMA
Na ulju proprzimo seckani luk i praziluk,dodamo oprani pirinac i przimo na srednju temperaturu dok pirinac ne dobije staklast sjaj.Dodamo soli,crnog bibera,slatke mlevene paprike i ljuta tucana paprika{ ko ne voli ljuto moze slatka}. Na dnu posude u koju cemo peci sarmu stavimo malo ulja,ja na dno stavljam sitno seckani sredisnji deo kupusa a preko njega redjam sarmice.Bolje su kad su manje tako da ja listove secem na manje delove i stavljam po jednu ravnu kasiku fila.Na sarmice stavljam 2-3 lovorova lista i preko sarmica stavljam cele listove kupusa tako da sarmice ostaju socnije .Prelivamo vrucom vodom {oko 2 prsta iznad sarme}, malo pouljamo,pokrijemo posudu poklopcem i stavimo u rerni na 180c oko 3,5 do 4 casa.Resetka u rerni je postavljena nize od sredine.

  Savet: sto vise luka i praziluka {i ako je sa mesom} sarma se biti ukusnija, dobro je da je posuda za pecenje visa {serpica} kako ne bi kipilo{ ja sam je danas spremala u zemljanoj posudi jer ima poseban ukus} ,ako je posna nemojte stediti na ulju i sto se duze pece to je bolja,normalno temperatura ne treba biti jaka vec umerena ” da krcka na tivko” kazemo u Makedoniji. Kad sklonite listove, sarme su socne a nikako prepecene a kad izvadite sarmicu nema uopste tecnosti, samo malo ulja {ovako mozete proveriti na jednom kraju posude ako niste sigurni dali je gotova}

POSLUZIVANJE
Moze topla a moze i hladna posto je bez mesa.Najveci drug ove sarmice je komad toplog hleba-lepinjice.

DOBAR APETIT !!!!

Izvor: http://www.jednostavni-kolaci.info/

BOLJI OD KUPOVNIH: DOMAĆI IŠLERI


SASTOJCI
za tijesto
200 g maslaca
300 g +2 kašike brašna
100 g šećera u prahu
2 kom žumanca
4 kašike kakaa

  za fil

0,5 dl sl. pavlake
200 g čokolade za kuvanje
1 kašika ulja


PRIPREMA
1. Maslac sobne temperature umutiti pjenasto, dodati šećer u prahu i žumanca i umutiti da se masa izjednači.

2. Izmiješati brašno, 300 g  i kakao i sipati postepeno u masu sa maslacem muteći neprekidno da se dobije glatko tijesto. Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 30 min.

3. Radnu površinu posuti sa malo brašna i istanjiti tijesto. Okruglom modlicom 3-5 cm vaditi krugove i redati u pleh obložen papirom za pečenje.
Peći na 180 C 15-ak minuta.


  4. Zagrijati slatku pavlaku i u njoj istopiti 150 g čokolade. Kad se malo ohladi filovati po dva ohlađena keksića.

5. 50 g čokolade istopiti sa malo ulja, umakati jednu stranu keksića ili uktasiti po želji.

6. Preporuka veteran a i moja lična preporuka je da se radi dupla doza jer, kaže veteran, "nestaju u trenu"

Izvor: coolinarika.com

OVO JE RECEPT ZA NAJSOČNIJU I NAJUKUSNIJU JABUKOVAČU DO SADA!

Brza, jednostavna i jako ukusna jabukovaca.

SASTOJCI
500 gr kora za pite
1 kg jabuka
2 jaja
250 gr grožđica
pola praška za pecivo
kašikica cimeta
125 gr margarina
4 kašike griza
1/3 margarina
3 kašike ulja
Agda

  4 šoljice šećera
5 šoljica vode
2 vanilin šećera

PRIPREMA
Jabuke narendati. Umutiti jaja, griz i prašak za pecivo. Smjesu dodati jabukama i dobro umijesiti. Rastopiti margarin.

Staviti jednu koru, premazati je margarinom, po njoj staviti drugu koru. Na početak kore staviti fil od jabuka i dobro čvsto uviti.


  Ponavljati postupak dok se ne potroše kore i fil. Rolnice izrezati prije pečenja.

Rastopiti 1/3 margarina i 3 kašike ulja i preliti jabukovaču prije stavljanja u rernu.

Agda: Vodu i šećer ukuhati i dodati vanilin šećer. Jabukovaču peći 30 minuta na 250 stepeni. Hladnu agdu preliti po vrućoj jabukovači.

Izvor: coolinarika.com

ZAGREB TORTA



Sastojci
biskvitne kore
9 žumanaca
180 g šećera
180 g maslaca
180 g tamne čokolade
200 g prženih mljevenih lješnjaka (pistacija ili badema)
50 g mljevenih keksića (npr. Lotus, medenjaci)
70 ml tamnog ruma

1 žličica praška za pecivo
cimet, vanilija, allspice
9 bjelanaca + malo soli + žličica limunovog soka
preljev za biskvitne kore
300 ml mlijeka
100 ml koktela tamnog ruma i čokoladnog likera
2 žlice Milka Choco Drink
žličica vanilije
krema

  600 ml vrhnja za kuhanje
600 ml mlijeka
100 ml baileysa ili čokoladnog likera
150 g tamne čokolade
100 g bijele čokolade
3 kom pudinga (čokolada, lješnjak, rum punč ili nougat premium)
100 g škrobnog brašna / gustina
150 g šećera
125 g maslaca
2 čašice (400 ml) vrhnja za šlag (30% m.m.)
1 paketić želatine
glazura
100 g tamne kuverture
3-4 žlice ulja
po želji bijela kuvertura za šaranje po torti
čokoladni obruč
200 g tamne kuverture



Priprema
1.
Prvo skuhamo kremu : u dijelu mlijeka pjenjačom razraditi šećer, gustin i pudinge. U vrhnju, likeru i ostatku mlijeka rastopiti čokolade, potom zakuhati gustu kremu! Prebaciti u veliku posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i staviti na hlađenje.
2.
Zakuhati sve sastojke za preljev i staviti na hlađenje dok pripremamo biskvite :
3.

Natopiti mljevene keksiće u rumu. Istopiti maslac i čokoladu, mješajući malo prohladiti (minuticu – dvije). Pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilijom, umiješati kuhačom istopljeni maslac sa čokoladom, natopljene keksiće i mljevene lješnjake sa praškom za pecivo i cimetom. Možete dodati i malo allspice mješavine začina (ili začina za medenjake), odlično šmeka u ovoj torti.
4.

  Istući čvrst (ali ne krut) snijeg od bjelanaca sa zerom soli, dodati limunov sok i tući dok snijeg ne postane sjajan i gust. Lagano ga umiješati kuhačom u smjesu od žumanaca (prvo olakšamo smjesu sa žlicom – dvije snijega, potom umiješamo ostatak). Razdijeliti u 3 jednake zdjelice. Dno okruglih kalupa za pečenje obložiti pek-papirom (promjera 26cm), pažljivo razmazati smjesu. Peći svaki biskvit u zagrijanoj pećnici na 165*C cca 20 minuta.
5.
Na pladanj postaviti prvi biskvit, lagano ga natopiti. Dok se preljev upija, izmiksati pjenasto maslac i sjediniti ga s čokoladnom kremom. Želatinu pripremljenu po uputstvima s pakiranja otopiti i umiksati u kremu. Istući  slatko vrhnje u šlag, lagano ga kuhačom umiješati u kremu. Odvojiti mali dio za ukrašavanje i premaz uokolo torte, ostatak podijeliti na 3 jednaka dijela.
6.
Filati kore, premazati dio sačuvane kreme uokolo torte i zagladiti špatulicom uronjenom u vrelu vodu. Staviti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći. Otopiti kuverturu sa uljem za glazuru i preliti preko torte, zagladiti. Ukrasiti ružicama, opet vratiti u hladnjak da očvrsne.
7.
Za čokoladni obruč otopiti kuverturu (na pari) i išarati po dvije trake pek-papira, prethodno izmjerene da odgovaraju dimenzijama torte. Staviti ih u hladnjak da očvrsnu, potom pažljivo prisloniti sredinu trake na tortu i sa obje ruke lagano sljubiti s ivicama torte. Ponoviti sa drugom trakom, spremiti u hladnjak na cca 30 minuta. Maknuti pek-papir i to je to! Uživajte! P.S. – obruč možete napraviti i od bijele kuverture :)
Posluživanje
Nož klizi kroz tortu glatko kao kroz blok maslaca… i to je drugi razlog zašto je toliko volim!
Jedino sam donekle izvorne ostavila kore, krema je moja, isto kao i preljev. Mislim, to se vidi �� Krema je totalna ludnica… jedva sam se suzdržavala da je ne smažem kad sam pravila tortu. Izvorni recept možete vidjeti kod naše tatyane (ostavila sam joj nedugo komentar), dok sam sličnu verziju našla u Delicijama uz Jutarnji List, zima 2009/2010. Toplo preporučam sve tri verzije! Prilagodite ih sebi…
www.coolinarika.com