petak, 11. prosinca 2015.

ANINA BRZA TORTA

Recept mi je dala moja draga kolegica! Nakon što sam ga prvi put probala-oduševio me finom kremastom strukturom, puninom okusa, hvala ti draga moja Ana !!!

Sastojci
Podloga
25 komada keksa Petit Beurre – samljevenih (cca 19 dag)
10 dag rastopljenog maslaca
2 jušne žlice kristal šećera (ravne)
Krema
1 kg Philadelphia sirnog namaza (ili slično)
4 komada jaja
5 jušnih žlica kristal šećera (ravne)
1 paketić vanilin šećera
Preljev

  2 komada kiselog vrhnja od 200 ml
2 jušne žlice kristal šećera (ravne)
2 paketića vanilin šećera

Priprema
Pećnicu staviti grijati na 200 C.
1.
Kekse samljeti i promiješati sa šećerom i rastopljenim maslacem. Smjesu staviti u okrugli kalup za torte (promjera 28 cm) koji smo obložili papirom za pečenje i utisnuti na dno kalupa. Smjesa će biti malo suha i mrviti će se al to nas ne treba zabrinjavati, kasnije će se povezati tijekom pečenja.
2.
Jaja miksati sa šećerom i vanilin šećerom tek toliko da se smjesa poveže (oko 3 minute), dodati smjesu sira, pa najprije promiješati ručno a zatim i mikserom da se sve skupa poveže (vremenski kao i prije – 3 minute).
3.
Izliti smjesu u kalup na pripremljenu podlogu i peći u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta na srednjoj prečki.

  4.
Kiselo vrhnje promiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je torta pečena izvaditi je iz pećnice i preliti je sa preljevom. Staviti tortu u pećnicu, ugasiti temperaturu (vrata zatvoriti) i ostaviti da torta tako stoji još 10 minuta. Nakon toga otvoriti vrata od pećnice i ostaviti tortu da se ohladi.
Napomena:
***Nakon 25 minuta tortu izvaditi iz pećnice, sasvim lagano je protresti (lijevo-desno) ukoliko je smjesa od sira još dosta tečna, vratiti tortu natrag u pećnicu na bar 5 minuta i tek onda preliti sa kiselim vrhnjem.
5.
Ohlađenu tortu držati 5-6 sati u hladnjaku prije posluživanja. I onda poslužiti i uživati !!!
Izvor: coolinarika.com

TORTA PAHULJICA - jednostavna za pripremu... lagana, pjenasta, pahuljasta... savršenog ukusa, arome jaffa keksa



Sastojci
biskvit:
5 bjelanaca
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
preliv:
100 ml mlijeka
1 vanilin šećer
krema:
400 ml mlijeka
100 gr šećera
5 žumanaca
50 gr čokolade za kuhanje
oko 200 gr jaffa keksa
300 ml vrhnja za šlag
1 vrećica želatine fix
dekoracija:
200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena

Priprema
1.
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.
2.
400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre. U toplu kremu umiksati želatinu fix. Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag, pa sjediniti sa mlakom kremom.Dobro izmiksati!
3.
Čokoladu i jaffa keks naribati. Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve dobro sjediniti.
4.
Na tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.
5.
Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa poslužiti.

www.coolinarika.com

BRZI TIGAR TORTA BEZ KUHANJA I PEČENJA GOTOVA ZA 10 MINUTA

jako ukusan,gotov za tren…


Sastojci

3 šlag kreme od čokolade
500 ml čokoladnog mlijeka
100 ml mlijeka
200 gr margarina
100 gr čokolade za kuhanje
2 žumanca

100 gr prah šećera
oko 300 gr petit keksa
za dekoraciju
šlag krema,šlag pjena,vrhnje za šlag,rendana čokolada

Priprema
1.
Umutiti 3 šlag kreme od čokolade sa 100 ml običnog i 500 ml čokoladnog mlijeka.
2.
Umutiti margarin, šećer u prahu (po ukusu možete dodati manje ili više šećera) i žumanca, pa dodati otopljenu čokoladu za kuhanje. Dobro izmiksati, pa dodati u umućeni šlag.

3.
Zatim dodati i izlomljeni petit keks.
4.
Sve dobro izmješati, pa oblikovati tortu (možete koristiti obični kalup, duguljasti kalup, plastičnu posudu obloženu folijom…)! Ostaviti sat-dva u frižider, da se stegne. Zatim skinuti ivice kalupa.
5.
Tortu premazati umućenim šlagom. Preko naribati čokoladu.
Posluživanje
Još kratko ostaviti u frižider, pa rezati na parčad.
www.coolinarika.com

KOLAČ 7 + 7 + 7

Ovako se ZOVE jer svega ide po 7



Sastojci:
 Biskvit
7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica oštrog brašna
3 žlice mlake vode
Preljev
1 dl mlijeka
malo ruma
Krema

  7 žumanjaka
7 žlica šećera
6 žlica oštrog brašna
1 žlica gustina
8 dl mlijeka
250 g margarina
1 kesica šlag pjene
50 g čokolade



Priprema
Biskvit: Izmiješati 7 bjelanjaka i postepeno nadodavati šećer, pa brašno i vodu. Biskvit staviti u nauljenu tepsiju i peći na 160°C dok biskvit ne porumeni (oko 25 min). Izvaditi biskvit čim dobije boju jer će u protivnom biti pretvrd. Ostaviti biskvit da se ohladi.
Kada je biskvit ohlađen treba ga nabosti čačkalicom i preliti s 1 dl mlijeka i malo ruma.

  Krema: dobro izmiješati žumanjke, brašno, šećer, gustin i 1 dl mlijeka. Navedenu smjesu dodati u 7 dl vrućeg mlijeka i kuhati (kao puding) 5 minuta.
Ostaviti kremu da se ohladi.
Kada je krema hladna u nju dodati 1 margarin i dobro izmiješati. Gotovu kremu premazati po biskvitu.
Pripremiti šlag po uputama na kesici i premazati kolač. Nakon toga sitno nasjeckati čokoladu i posuti po kolaču.
izvor:  http://www.coolinarika.com

UČINITE VAŠU KADU BLISTAVO BIJELOM - KAKO I ČIME OČISTITI KADU OD ŽUTIH NASLAGA

Praktični saveti  za uštedu vremena i novca.
 Ucinite vasu kadu blistavo belom
Potrebno:


– kalcinisana soda
– soda bikarbona
– običan izbeljivač
– sirće
1. Pomešajte 2 kašike kalcinirane sode  sa 2 kašike sode bikarbone i istrljajte vlažnu kadu sa ovom mešavinom (ili sa 4 kašike sode bikarbone, ako nemate kalcinisane sode).
2. Nakon 10 minuta, 50ml sirčeta i 50ml izbelivača, pomešajte i nanesite na prethodan sloj.
3. Nakon pola sata istrlajte i sve isperite sa velikom količinom vode.
Nakon ovog postupka vaša kada postaće blistavo bela.
Pri tome – hemije ste iskoristili minimum, sto nije beznačajno jer niko ne voli da udiše otrovna isparavanja.
Kupatilo će duze vremena ostati čisto ako posle svakog tuširanja ili kupanja obrišete kadu i slavine suvom krpom ili suvim peškirom (koji ne koristite više za licnu upotrebu).


izvor:  http://uspesnazena.com

KUĆNI ŠAMPON ZA PREKRASNU KOSU BEZ PERUTI


Jedan od glavnih “krivaca” koji izaziva suhoću kože svakako je hladno vrijeme. Tokom hladnih dana, često osjećamo svrab na glavi, a to je prvi znak da imate suho vlasište. Da zlo bude gore, veoma često dolazi do perutanja. Kako ne biste trošili novac na skupe šampone protiv peruti (koji obećavaju sve i svašta), napravite sami šampon koji će vam i više nego efikasno pomoći da se riješite, kako peruti, tako i svraba.
Sastojci koji su vam potrebni su dva aspirina i blaži šampon. Zdrobite aspirine u sitni prah i dodajte šampon (dovoljno za jedno šamponiranje). Sačekajte pet minuta, promiješajte i našamponirajte vlasište. Isperite mlakom vodom i nanesite regenerator kao i obično.
Autor: minimagazin.info

srijeda, 11. veljače 2015.

DOMAĆE LAZANJE


Sastojci

Broj osoba:
6 osoba
  • Priprema lazanja (oko 600 gr)

  •  6 kom jaja
  •  600 gr brašna
  •  1/2 kašičice soli
  • Priprema jela:

  •  600 gr domaćih lazanja
  •  400-500 gr mlevenog mesa
  •  1 dl ulja
  •  1 glavica crnog luka
  •  1 čen belog luka
  •  1. kašičica soli
  •  prstohvat mlevenog bibera
  •  1. kašičica vegete
  •  3 dl kuvanog ceđenog paradaiza
  •  4 kašike brašna
  •  8 dl mleka
  •  prstohvat origana
  •  ½ kašičice muskatnog oraha
  •  200 gr kačkavalja

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1 
    1. Priprema lazanja: Zamesiti tvrdo testo od 6 jaja, 600 gr brašna i pola kašičice soli, da se ne lepi (od mere sa 6 jaja dobije se najmanje 600 gr suve testenine, a količina zavisi od veličine jaja, prema kojoj se dodaje i količina brašna). Testo iseći na trake i rastanjiti na mašini za testenine, debljine oko 1,5 mm. Tako istanjene trake iseći na pravougaonike i ostaviti na stolnjaku da se osuše.  Suve lazanje čuvati u papirnoj ili platnenoj vrećici do upotrebe.
  2. 2 
    1. U slanoj vodi, u koju je dodato malo ulja, stavljati po 4-5 komada lazanja da se kuvaju oko 5-6 minuta, da se ne prekuvaju i ne zalepe. Vaditi ih iz šerpe, isprati malo pod mlazom hladne vode i ređati na kuhinjsku krpu do slaganja.
  3. 3
    1. Na ulju staklasto propržiti sitno seckan crni luk, dodati protisnut beli luk, pa dodati mleveno meso i pržiti oko 10 minuta. Dodati so, biber, vegetu i origano.
  4. 4
    1. U drugoj šerpi napraviti bešamel sos. Zagrejati ulje na srednjoj temperaturi, dodati brašno i propržiti ga da blago porumeni, ali da ne izgori, pa nalivati po malo hladnog mleka, neprestano mešajući. Posoliti, pobiberiti i narendati morski oraščić. Mleko nalivati sve dok se ne dotera gustina sosa, koji treba da bude malo ređi od uobičajenog bešamel sosa, jer će se pri pečenju lazanja još malo zgusnuti.
  5. 5
    1. Tepsiju veličine 35 x 25 cm premazati tankim slojem ulja (i dno i zidove), pa na dno poređati prvi sloj lazanja, da se što bolje prekrije dno tepsije.
  6. 6 
    1. Sipati trećinu mesa i ravnomerno rasporediti po celoj površini.
  7. 7
    1. Preko mesa preliti oko 1 dl kuvanog paradaiza, preko toga naneti četvrtinu bešamel sosa i posuti rendanim kačkavaljem.
  8. 8 
    1. Preko kačkavalja poređati drugi sloj lazanja, meso, paradaiz, bešamel, kačkavalj, pa postupak ponoviti  još jednom.
  9. 9 
    1. Četvrti sloj lazanja preliti ostatkom bešamel sosa i posuti obilnije rendanim  kačkavaljem.
  10. 10 
    1. Peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 180`C, da se kačkavalj rastopi, porumeni i zapeče.

        izvor:  http://www.coolinarika.com