Ovako spremljena palenta najdraži nam je prilog uz mesna jela - barem kad je o palenti riječ. Brzo se sprema, mekano i fino iznutra, a hrskavo i zapečeno izvana. Čak i oni koji nisu ljubitelji palente pohvalili su je spremljenu na ovaj način.
400 ml mlijeka
½ žličice soli
70 g maslaca
120 g Kukuruzne krupice Podravka
¼ žličice Vegeta Maestro Muškatnog oraščića mljevenog
2 jaja
100 g kiselog vrhnja
40 g naribanog parmezana
2 češnja češnjaka
1 žlica nasjeckanog peršina
½ žličice Vegeta Maestro origana
3 lista kora za savijače
50 g maslaca za prženje
Priprema
1.
Mlijeku dodajte sol i 30 g maslaca, pa stavite na vatru. Kad je mlijeko zakuhalo uspite kukuruznu krupicu i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje 2-3 minute. Zatim dodajte muškatni oraščić, promiješajte, maknite s vatre i pustite da se ohladi.
2.
U hladnu palentu dodajte jaja, vrhnje, parmezan, protisnuti češnjak, peršin i origano. Dobro izmiješajte da dobijete glatku smjesu.
3.
Preostali maslac rastopite te kistom premažite listove kora za savijaču. Listove položite jedan na drugi, pa po njima ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu.
4.
Uvijte u čvrstu roladu i režite na šnite debljine oko 1 cm.
5.
Na zagrijanom otopljenom maslacu popržite šnite naglo s obje strane da se korica zapeče.
Posluživanje
Poslužite uz meso ili salate, tople ili hladne.
Napomena
Od ostataka kora ja uvijek napravim neku savijaču, slanu ili slatku, a mogu se i zamrznuti.
EmoticonEmoticon