Sastojci
200 gr putera
180 gr šećera
6 jaja
1 kafena kašika ekstrakta badema, vanil šećer
425 gr brašna
1/4 kafene kašike sode bikarbone
80 gr kisele pavlake
malo soli
8 srednjih bresaka ( nektarina )
malo putera i žutog šećera za premazivanje modle
za preliv : 2 kašike meda, 2 kašike šećera u prahu i malo slatke pavlake
Priprema
1.
Umutiti puter, sobne temperature, i šećer. Tome dodati jedno po jedno jaje, stalno muteći. Zatim dodati ekstrakt badema ( može i bez tog sastojka), vanil šećer i na kraju brašno u koje se prethodno doda soda bikarbona. Lagano se izmeša u jenu homogenu smesu ( mikserom, najmanjio brzinom )
2.
Breskve oljuštiti , iseći na manje kocke i malo uvaljati u brašno ( da ne puste sok ).
3.
Modlu, koja će se koristiti za pečenje, dobro namazati puterom i obložiti žutim šećerom ( to će kolaču dati poseban ukus ). Ja sam koristila modlu za kuglof prečnika 28 cm.
4.
Smesu sa breskvama staviti u modlu, malo pravnati. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C 70 minuta.
5.
Pečeni kolač ostaviti 15 minuta pa tek onda izvaditi i ohladiti.
6.
Kada je potpuno ohlađen preliti glazurom a može i neposredno pre služenja. Odgore može da se pospe seckanim bademima ili orasima.
Posluživanje
Za kraj leta uživajte u ovom mirišljavom kolaču. Mnogo je recepata sličnih ovom ali lepotu i poseban ukus mu daje šećer i puter kjim se oblaže modla.
Prijatan tek :)
EmoticonEmoticon